Anasayfa
7 Ocak 2024, 18:24
missa0555
Editor

Korsan kitap almak caiz mi

Korsan kitap almak caiz mi

Kayıtsız Üye
ben geçen gün bir kitapçıda ucuza kitap gördüm ve onların 2 el olduğunu düşünüp aldım. Ama sonra korsan olduğunu öğrendim. bu kitapları ne yapmam lazım. Bilmeden almıştım. kul hakkına girer mi eğer kul hakkına girdiysem ne yapmalıyım?


Cevap: Korsan kitap almak caiz mi

Darusselam
Direk korsan olarak bilinen ve sahibi tarafından hakkı aranan bir kitabı almamalısınız. Bir de ortada duran kitaplar vardır ki, sahipleri onlar üzerinde bir talepte bulunmamaktadırlar; onları alabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Çocukların okulu ve okumayı sevdirmek için hangi eyeti okumamız gerek

NUREDDİN YILDIZ HOCANIN FETVASIDIR.


Korsan kitap kullanımı

Kayıtsız Üye
Hocam benim şöyle bir sorum olacak izninizle.
Şimdi elime bir kitabın ".pdf" uzantılı korsan hali geçti (henüz okumadım, zaten eğer caiz değilse sileceğim). Benim bunu acele bir şekilde okumam gerek. Kitap da 500 sayfa kadar. Ancak şu anda bunu alabilme imkanım yok. Yaklaşık 5 gün sonra sipariş verebilecek duruma geleceğim. O zamana kadar bu korsan kitaptan okusam, (eğer okumayı bitirmemişsem) sonrasında da orijinal kitaptan devam etsem bir sakınca olur mu? Dinen caiz midir? Teşekkür ediyorum şimdiden.
Selam ve dua ile 🙂

Okudunuz mu?  Geçici nikah kıymak caiz mi? Süreli nikah geçerli mi?

Yorum: Korsan kitap almak caiz mi

Tevbe
Adı üzerinde korsan diyorsunuz, emek hırsızlığı yani kul hakkına girmiş olursunuz daha sonrasında nefsiniz size o kitabı aldırtmayabilir bu yüzden bundan sakının 5 gün daha bekleyip kitabı alıp okuyun. Böylelikle hem vesveselerden kurtulursunuz hem de günaha girmekten.

Okudunuz mu?  Peygamber ne demek kısaca

Kayıtsız Üye
Anlıyorum hocam iyi niyetinizi, lakin ben özellikle bu konulara (kul hakkı) çok dikkat ederim. Yani kesinlikle alacağım onda bir sıkıntı yok. Yine de durum değişmiyor mu?


NuN
Elindeki eserden oku ama imkan olduğunda al bir sorun olmaz inşAllah
Emek hırsızlığı, imkanı olduğu halde almayan ve özellikle sahte kitap basıp satmaktır


nickname3
Oncelikle selamunaleykum arkadaşlar lisede okuyorum hocalar kirtasiyeye sik sik fotopi birakiyorlar ‘orjiinal kitapların’ sizlere bir sorum olacak acaba fotokopi olan bir kitabi satin almak günah mıdır mesela fotokopi satin alsak 1 kitap fiyatina bes kitap satin alabiliyoruz ve bu durum bütceye daha uygun acaba günahı var midir bir de
Nurettin Hoca ”-Selamünaleyküm. Mü’min, hakkı olmayan şeyi almaz. Siz fotokopi çektirmeyin. Çekilmişini en azından alın ama bu da size açık bir helal değildir.-” boyle bir cevap vermis yani tam olarak ne demek istemis ?
+
abdest alirken sac meshinde vesvese oluyor kaç kere mesh edilmeli ve ben safiiyim sacin dortte 1 inin meshi safiilerde farz mıdır ? Tesekkürler.

Okudunuz mu?  Allahın herşeyi görüp bildiğine inanmamız davranışlarımızı nasıl etkiler

Hoca
İmkanı olanı olan orjinalini alsın imkanı olmayan fotokopi alsın sahibine dua etsin.

Şafii mezhebine göre 2-3 tel saçın mesh edilmesi yeterlidir. komple 3 defa mesh etmek ise sünnettir.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm üniversitede okuyorum ve bizden almamızı istedikleri ingilizce kitaplar var orijinallerinin fiyatları yüksek dolar üzerinden bu zamana kadar istediklerini 2.el orijinal aldım ama bu kitabı internette 2. Elini bulamadım korsanını kullanmamın caiz olmadığını ve kul hakkı olduğunu biliyorum.Peki kitabı önceki senelerde korsan olarak almış birisinden alıp kullanabilir miyiz doğru mudur?Artık ne yapacağımı bilmiyorum çok sıkıntıdayım bu konuda kul hakkına da girmek istemiyorum ne yapmam gerekiyor?

Okudunuz mu?  Ev temizliği yapmak içimden gelmiyor

mum
Maddi imkan olmadığında ticaret kastı olmadan yararlanabilirsiniz


Misafirbiri
Hocam almam gereken ingilizce kitaplar dolar üzerinden olduğu için fiyatları yüksek ben de önceki sene korsan kitap alan birinin kitabını aldım kullanmak için yine de kul hakkı olur mu, kitabı kullanmam doğru mu yoksa atayım mı?Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Kurban kesilirken dayanamıyorum bakamıyorum bu konuda ne yapmam gerekli?

mum
Maddi imkanı olmayan ticari maksat gütmeden bu kitaplardan ders çalışabilir.


Kayıtsız Üye
Meraba hocam. Ben 2.el korsan kitap aldım. O zaman kul hakkı olduğunu ve helal olmadığını bilmiyordum. Almış bulundum ve şu an elimde . İlk 30 sayfası okundu. Kitabı atmalı mıyım yoksa okumalı mıyım ?

Okudunuz mu?  Peygamberimiz neden okuma yazma bilmiyordu?

imam
Hayır kitabı atmayın okuyun ama bundan sonra korsan kitap almamaya çalışın


Kayıtsız Üye
Kitapçılar stokları tükenen kitapların pdf’lerinden fotokopi çekip bunu satıyorlar. Alımı caiz midir? Orjinali satılmıyor baskısı tükenmiş ama ortada da bir telif hakkı var.

Ancak dediğim gibi baskısı tükenmiş olduğu için orjinali istense de alınamıyor. Yine de hüküm aynı mıdır?

Okudunuz mu?  Ana-baba çocuğunu reddedemez; yani evlatlıktan reddetmenin hukuki bir sonucu ve değeri yoktur

ACİLSERVİS
Satışta olmayan bir kitap ve ticari bir amacın yok. Fotokopileri satın alabilirsin.


Kayıtsız Üye
Satışta olmadığını zannettiğimiz birkaç yere sorup ellerinde tükendiği cevabını aldığımız kitabın fotokopi baskısını alıp sonradan başka bir yerde orjinalini bulsak, orjinal kitabı satın almamız gerekir mi?

Okudunuz mu?  Başımıza gelmiş kötü olayları anlatmak gıybet olur mu?

Ensar
Bu durumda herhangi bir sıkıntı yoktur. Bulamadığınız ticaretini yapmayacağınız bir kitabı sonradan bulsanız, fotokopi olan kitabı almış olsanızda sorun yoktur.


korsan kitap almak günah mı, Pdf kitap, Fotokopi Kitap

Bu kategoride yer alan Ürünü iade etmek kul hakkı mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Korsan kitap almak caiz mi