Şafii mezhebine göre Cuma Namazı Nasıl Kılınır
VeyselBaran
Selam’ün Aleyküm ben hanefi mezhebine mensubum ve bulunduğum şehrin camiilerinde hep safii mezhebine göre cuma namazı kılınıyor ve cuma bittikten sonra da cemaatle bir de öğle namazı kılınıyor . Ben sırasıyla 4 cuma ön sünneti 2 cuma farzı 4 öğle farzı ( cemaat le)4 cuma son sünneti 2 öğle son sünneti kılıyorum acaba doğrumu yapıyorum ? Doğru değilse nasıl kılmam gerekiyor ?
Cevap: Şafii mezhebine göre Cuma Namazı Nasıl Kılınır
Darusselam
Şafii de cuma namazı kılınışı
4 rekat sünnet
2 rekat cuma farzı cemaatle
4 rekat öğle farzı cemaatle
2 veya 4 rekat son sünnet kılınır
Cemaatler kılınan 4 rekat öğle namazı, hanefilerin tek başlarına kıldıkları zuhri ahir denilen namazdır.
Cevap: Şafii mezhebine göre Cuma Namazı Nasıl Kılınır
Kayıtsız Üye
Çok teşekkürler Allah razı olsun onca dini sitelere baktım sizin kadar sade anlatan yoktu. Gayet anlaşılır bir şekilde izah etmişsiniz
Cevap: Şafii mezhebine göre Cuma Namazı Nasıl Kılınır
Şema
şafi mezhebine göre cuma namazı ile Hanefi mezhebinde cuma namazı arasında hiç bir fark yok rekat açısından
Sadece zuhri ahir kılan lar Şafii de cemaatle kılınıyor hanefilerin tek başına
Kayıtsız Üye
Peki Şafiilerde 4 rekat öğle namazını cemaatle kılmaz ise bir sakıncası olur mu ?
Şema
< Şafiilerde 4 rekat öğle namazını cemaatle kılmaz ise >
Bu zuhri ahir denilen ve cuma günü cuma namazından sonra kılınan o günkü öğle namazı çok ihtilaflı tartışılan bir namazdır.
Kimi Efendimiz kılmamış bende kılmama der kimi de kılar.
Herkes dilediğini yapsın hiç karışmıyoruz. kılınma taraftarı değiliz
Kayıtsız Üye
Arkadaşlar dini konulari kafaniza gore yorumlamayin.
4 hak mezhep vardir. Hangi mezhep te iseniz ona göre amel edeceksiniz. Zira kabir sualerinde itikadda mezhebiniznedir?
Mezhep imaminiz kimdir sualleri, hz. Peygamberden sonra ve mezhep imamlarina tabi olanlara sorulacaktır.
Kayıtsız Üye
Safilerde cuma namazınin sünneti varmı varsa kaç rekat
arifselim
Şafiilerde farz namaz cumada ikidir. Sünnet ise farzından önce dört, sonrada dört olmak üzere toplam sekiz rekat nafile namaz kılınması müstehaptır.
Kayıtsız Üye
Mrb hocam ben safii mezhebine gore hanefilerle cuma namazı kılıyorum imamla selam vermem gerekiyor mu yoksa imamdan sonra mı selam vermem gerekiyor
Selam2
İmamın hanefi olması bir şeyi değiştirmez. Yine her zamanki gibi imam ilk selamını tamamlasın ikinci selam ile birlikte sen ilk selamını ver.
musab
Mrb hocam ben safii mezhebine gore hanefilerle cuma namazı kılıyorum imamla selam vermem gerekiyor mu yoksa imamdan sonra mı selam vermem gerekiyor
İmamla beraber değil imamdan sonra selam verilir. Şöyleki: imam sağa selam verir bitirir. O an sen selam verirsin. Günümüz şafilerinin tatbikatı gibi imamın ikinci selamına başlaması gerekmez ilk selamının bitirmesi yeterlidir.
Şöyle örnek vermeye çalışayım. İmam ikinci selama başladığı an birinci selamı veren kişi imam birinci secdeyi yapıp bitirmesi ve ikinci secdeye gittiği an kıyamdan secdeye inmesi gerekir. Ama öyle yapmıyor değil mi? Sünnet olan, imam rükünü bitirip diğerine geçince bizim yapmamız değildir.
Sahabe diyorki: Peygamber secdeye varmadan biz belimizi bile bükmezdik. Yani bu hadis imamla değil imamdan sonra yapmaya delildir. Ayrıca imam ruku yapınca siz de yapın, secde yapınca siz de yapın manasındaki hadisler de ikinci delildir. İmam ruku yaparken ,secde yaparken demiş olsa aynı anda yapmak gerekirdi. Ama yaparken değil yaptığı zaman şeklinde geliyor hadisler.
Not: 4 mezhep de imamla değil de imamdan sonra yapma husuna yeterince temas etmemiş, kitaplarında açıkça imamdan sonra yapmak sünnettir dememiş, imamı geçmeyin hadisini ön plana çıkarmışlardır. Belki de yazdığım hadisteki namazda peygamber yaşlanmıştı o yüzden sahabe onu geçmemek için öyle yapıyordu şeklinde yorumladılar. Evet bu yorumu yapan alimler var. Belki bu yorum doğrudur da. Ama hadiste illet yazmıyor. O yüzden bize düşen sahabenin bu uygulamasına uymaktır. İlleti o olabilir diye yorum yapıyoruz sadece. Bir karine mevcut değil.
Lahor
Peki şafii mezhebine ait tam teşekküllü içimdeki ihtilafları giderecek bir ilmihal varmıdır acaba varsa ismi bende delilleriyle büyük şafii ilmihali var kadı Ebu şucanın birde halil günenc in ama halil günenc hoca güzel anlatmakla birlikte kaynak vermiyor Ebu şucanın ise onun kadar güzel anlatamamakla beraber kaynak veriyor ama bu tercüme edenin hatası olsa gerektir varsa tavsiye edebileceğiniz şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum
arifselim
Değerli kardeşim. Bu alanda şafii mezhebinin fıkıh kitaplarından okuyabilirsin. Ancak bu kitapları tavsiye ederken sen kendi ilmi seviyene göre tespit edebilmelisin. En doğrusu bir şafii hocadan destek alırsan daha doğru bir bir seçim yapabilirsin. Sayfamızda bulunan şafii fıkıh kitaplarını içeren bir listeyi buradan okuyabilirsin. forumduasi.com/misafir-sorulari/169694-safii-mezhebi-ve-hanbeli-mezhebi-kitap-isimleri.html
Kayıtsız Üye
Değerli kardeşim cemaatle kıldığın için cemaate uyman lazım
Kayıtsız Üye
Allah razı olsun bu siteye en güvenilir bu ışte
Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm hocam.
Şafiide sabah namazındaki kunutu terk etmen sehiv secdesi gerektirir kunut bilmeyen ne yapmalı ve hanefi imama uyulduğu zaman nasıl yapıcaz ?
Allah razı olsun hocam acil cvp bekliyorum amel için
Ubeydullah
Aleykum selam
1-kunut duasını bilmeyen kimse dua veya medhu sena içeren bir ayet okursa kafidir. Hatta kunutu bildiği halde böyle bir şey okursa yeterli olur. Meselâ İhlâs suresi gibi ama dua ve medhu sena niyetiyle olması lazım
2- Kunutu okumayan Hanefiyyülmezheb bir imama uyan kimsenin, İmam selam verdikten sonra secde-i sehiv yapması sünnettir.
mumsema
1- Kunut duasını bilmeyen her hangi bir dua okuması yeterlidir
2- Hanefi bir imama uyan şafii biri kunut okumaz ve imama uyar. Fitne çıkması açısından sehiv secdesi yapmasını tavsiye etmiyoruz.
< İmam selam verdikten sonra secde-i sehiv yapması sünnettir. >
Kardeş neye dayanarak sünnet demişsin
Ubeydullah
Halil Günenç hoca efendinin Şafii ilmihali kitabından naklen aktardım
kaynak Şafii ilmihal kitabı
Şem’a
Bu bir hatadır kardeş sünnettir demek doğru değil
Ubeydullah
İmam-ı Şafiî (R.A.)Bağdad’a gittiğinde birkaç yerde Cuma namazı kılındığı halde itiraz etmedi. Ve öğle namazının iade edilmesi de söz konusu değildi. Meselâ, bir şehirde beş cami halkın ihtiyacını karşılayabilecek durumda iken, altı veya yedi yerde cuma namazını kılmak caiz değildir.
Böyle bir hal olursa, tekbiretül-ihramı daha önce getiren hangi caminin cemaatı ise, onların cumaları sahihdir. Diğerlerinin cuma namazları sahih olmadığından öğle namazını kılmaları lâzımdır. ve kimin önce tekbiretül-ihramı getirdiğini bilmediğimizden Şafii mezhebinde olan cumadan sonra öğrenin farzını cemaatle kılınan yerlerde cemaatle kılar cemaatle kılınmayan yerler de tek başına kılar bu ihtiyat açısından en uygunudur
Ubeydullah
bu benim görüşüm değil eğer görüşüm olsaydı haklısınız ama ilmihaldekini aktardım
Allahu a’lem bissavab..(Allah doğrusunu en iyi bilendir) Burda sünnet olan mana sehiv secdesi yapmak sünnettir
Şem’a
Yalnız namaz kılan kimse kunut duasını unuttuğunda sehiv secdesi sünnettir ama imamla değil
Kayıtsız Üye
Cuma günü iki cuma namazından önce iki rekat namaz kılınıyor sebebini öğrenebilirmiyim
arifselim
Cuma günü cuma namazının farzından önce sadece 4 rekatlık nafile namazı kılınır. Bunun dışında ise belki camiye girenlerin oturmadan kıldığı iki rekat mescid namazı olabilir.
Kayıtsız Üye
Selamün alyküm hacam kaza namazın var ilk önce farzı’mı kılmam gerekiyor yoksa kaza namzımı saygılar..
Kayıtsız Üye
selamun aleykum herkesın cuması mubarek olsun yuce mevlam tekrarını nasıp etsın.
ben yurt dısındayım tanıdıgım bır safı musluman var .
cuma kılmak ıcın mescıtlerı var.
cumanın kılınısını tarıf ettı ıkı rekat cenaze namazı kılıyorlar.
bılıgısı olanlardan lütfen doğru cevap beklıyorum.
ALLAHA EMANET OLUN.
Kayıtsız Üye
Bir ayette siz çobansınız ailenizden mesulsunuz deniyor eş ve çocuklar namaz kılmıyor mesul muyuz baska bir yerde her koyun kendi bacağından asılır denir açıklar mısınız
arifselim
Bu sorduğun sorudaki söz ayet değil, hadisi şeriftir. Her anne ve babanın evlatlarına karşı sorumlulukları vardır. Eğer bunlar ihmal edilirse elbette hesabı olacaktır. Aynı şekilde evlatlarında anne ve babalarına karşı sorumlulukları vardır ve aynı şekilde onlarda sorumludurlar. Hadisi şerifte şöyle geçmektedir:
"Hepiniz çobansınız ve hepiniz elinizin altındakilerden sorumlusunuz. Yönetici bir çobandır. Erkek, aile halkının çobanıdır. Kadın, kocasının evi ve çocukları için çobandır. Hepiniz çobansınız ve hepiniz çobanlık yaptıklarınızdan sorumlusunuz." (Buharî, Nikah, 91)
Önder
S.a hocam ben bir şafi olarak hanifi lerle namaz cuma namazı kılıyom genelde dışardayım ben hep şafi lerde cumadan sonra öğle namazıda cemaatle kılınıyo ama ben hanifiler le cumadan öğle namazını cemaat le kılmak gibi durum olmadığın dan dolayı bende onlara uyup tek başıma kılıyom doğrumu dur bu şimdiden teşekürler hocam
Esselamu Aleyküm ben şafii mezhebine mensubum benim bulunduğum bölgede de hanefi mezhebine göre cuma namazı kılınıyor öğle namazını ferdi olarak tek başlarına kılıyorlar benim nasıl kılmam gerekiyor. Allah razı olsun şimdiden.
mumsema
Cumadan sonra Şafiilerin cemaatle kıldığı zuhri ahir denilen namaz öğle namazıdır. Hanifiler bunu cemaatle değil tek başlarına kılarlar.
Bu namazı kılmak zorunlu değildir içtihat meselesidir. Diyanetin zuhri ahir namazı fetvasını okumanızı tavsiye ederiz.
Kayıtsız Üye
Estağfirullah taki sıdkımın azlığından dolayı ALLAH tan istiğfar diliyorum
Kayıtsız Üye
Kabirde mezhep sorusu saçmadır. Zira mezhepler Resulullah’tan ~100 sene sonra zuhur ediyor. Cenab-ı Hak Kur’anda hangi mezheptersiniz diye soracam demiyor. Allah’ın Resulu demiyor.
Bu suali kim uyduruyor.
Kayıtsız Üye
Cuma namazında 2 rekat namaz kılır sonra 4 rekat sünneti sonra 2 rekat cuma namazı farzı. İlk kıldığımız 2 rekat niçin kılır
mum
Cuma günü camiye girildiğinde vakit varsa iki rekat camiye giriş namazı kılınır, ezandan sonra 4 rekat sünnnet, hutbeden sonra 2 rekat cuma namazı ve ardından 2 rekat son sünnet.
burak6565
meraba hocam
ben şafii olarak benim kaza namazlarım var ve kazaları kılıyorum .aklıma takılan bir soru var cuma namazına giderken ilk 4 rekat cuma sünneti diye geçiyor benim bu ilk 4 rekatı cuma 4 sünneti olarak kılmam mı gerekiyor yoksa kaza niyeti edip kazamı kılmam gerek
imam
4 rekat cumanın sünneti yerine bir öğle namazı kazası kılın
Kayıtsız Üye
safii mezhebine gore cuma namazından sonra eğer cemaat hanefi ise zuhru ahir mi kılınır. yoksa tek basina ogle namazının farzimi kılınır.
mum
Zuhri ahir konusunda diyanet fetvasını mutlaka okuyunuz.
Dileyen şafii veya hanefi fark etmez cemaatle veya tek başına kılabilir.
Kayıtsız Üye
Cuma namazında Hanefi imama tâbi olduğumda Fatiha okumam gerekiyor mu
mum
Elbette fatiha okunmalıdır şafii mezhebine göre
Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm Hocam Şafii mezhebine göre Cuma namazında sünnetler İkişer rekat halindemi kılınması gerekir yoksa Dörder rekat halindemi ? Bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden ALLAH Razı Olsun
@hmet
Cumadan önce kılınan 4 rekat sünneti dilerseniz ikişer dilerseniz dört şeklinde kılabilirsiniz
En faziletlisi ikişer rekat kılmaktır.
Kayıtsız Üye
Konudan anladığım kadarıyla cuma namazı için camiye gittiğimizde 2 rekat sünnet namazı ondan sonra 4 rekat sünnet namazı ondan sonra 2 rekat cuma farzı ondan sonra 4 rekat öğle namazı farzı ondan sonra 2 rekat sünnet namazından sonra cami dağılıyor doğrumu acaba cvp verirseniz çok memnun olurum hayırlı günler…
arifselim
İlk iki rekat dışında anlattığın doğrudur. Konun başlarında verilen cevaptan da bakabilirsin. Şafiilerde cuma namazının kılınış rekat sayıları şöyledir:
4 rekat sünnet
2 rekat cuma farzı cemaatle
4 rekat öğle farzı cemaatle
2 veya 4 rekat son sünnet kılınır
Kayıtsız Üye
Çok teşekkür ederim hocam çok yardımcı oldunuz hayırlı günler
şafilerde cuma namazı, şafilerde cuma namazı nasıl kılınır, şafi mezhebine göre cuma namazı nasıl kılınır