Hanefi Mezhebinde Birinci Rekat Kıraatının İkinci Rekattan Uzun Olmasının Hükmü Nedir?

Hanefi Mezhebinde Birinci Rekat Kıraatının İkinci Rekattan Uzun Olmasının Hükmü Nedir?

musab
Hanefi Mezhebine göre birinci rekatı,ikinciden uzun tutmak sünnettir.Ama ikinci rekat üç ayete kadar uzun olabilir.Bunda sakınca yok.Ama üç ayet veya daha fazla uzun olursa bu mekruhtur.Ancak bu namazın sıhhatına zarar vermez.

Bayram namazı ve cuma namazında ise ikinci rekatı daha uzun tutmak sünnettir

Bazı ayetler çok kısadır,bazıları ise çok uzundur.Bu durumda sadece ayet sayısana bakmak her zaman doğru olmayabilir.Mesela birinci rekatta bakara suresinin son iki ayetini okuduk.Bu oldukça uzun 2 ayettir.İkinci rekatta ise Duha suresinin çok kısa olan ilk beş ayetini okuduk.Bu durumda ayet sayısına bakacak olursak mekruh bir iş yapmış oluruz.Ama uzunluk açısından bakınca birinci rekatı,ikinciden daha uzun tuttuk.Bu konuyu İbni Abidin mantıklı şekilde açıklıyor.

İbni Abidin Reddül Muhtar’ında önemli olan ayetlerin uzunluğu diyor.Birinci ve ikinci rekatta okuduğumuz ayetler kelime itibariyle birbirine yakınsa,yani biri çok uzun diğeri çok kısa değilse ayet sayısına bakarız,yoksa kelime sayılarına bakarız diyor.Böyle yaparak amaç hasıl olmuş oluyor.Çünkü peygamberimizin böyle yapmasındakı maksat,insanların birinci rekata kavuşmalarını sağlamak.Yukarıda verdiğim örnekte görülüyorki ayet sayısına bakınca mekruh iş yapmış oluyoruz,ama peygamberimizin amacına baktığımızda bu okuyuş mekruh değil.

Bence İbni Abidin’in bu görüşü doğru.Sadece ayet sayısına bakılmaz.Birinci ve ikinci rekattaki okuyuşlara uzunluk olarak bakılır.

Ayrıca üçüncü rekat,ikinci rekattan uzun olabilir.Bunda sakınca yok.Çünkü nafile namazlar ikişerli olarak ele alınır.Üçüncü rekata kalktığımızda,ilk iki rekattan bağımsız bir namaza başlamış oluyoruz.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

İmam Muhammed cuma ve bayram namazlarını diğer namazlardan ayırmaz,tüm namazlarda birinci rekatın kıraatını,ikinci rekattan uzun tutmak sünnettir der.

Kaynak İçin Bakınız:Mülteka Tercümesi Birinci Cilt Namazda Kıraat Bahsi

İlk mesajımda Reddül Muhtar’da ayet sayısından ziyade,kelime sayılarına bakmamız gerekir ,yazıyor demiştim.

Celal Yıldırım,Kaynaklarıyla İslam Fıkhı Kitabı’nda ,Merginani’nin Hidaye adlı kitabına atıfta bulunuyor ve ayet sayısına değil de kelime sayısına bakmamız gerekir yazıyor.


Cevap: Hanefi Mezhebinde Birinci Rekat Kıraatının İkinci Rekattan Uzun Olmasının Hükmü Nedir?

EHLİMAN
Namaz kılarken birinci rekat daha uzun sureleri yada ayetleri ikinci rekatta daha kısa olanlar seçilmelidir.Namazın bazı adabları bulunmaktadır. Mesela birinci selam daha sesli ikinci selam daha sessiz verilmektedir.


Yorum: Hanefi Mezhebinde Birinci Rekat Kıraatının İkinci Rekattan Uzun Olmasının Hükmü Nedir?

Kayıtsız Üye
Farz edelim ki birinci rekattaki kıraat ikinci rekate göre hem kelime hem ayet hemde süre bakımından uzun, yani bu noktada herhangi bir sorun yok. Birinci rekattaki kıraat bir süreden bir kısım ayetler sadece, yani bir sürenin parçası, fakat ikinci rekattaki kıraat tamamen bir süre. Bu durumda hakkında ne düşünüyorsunuz? Birinci rekat ikinci rekata nazaran hem süre hem kelime hem ayet bakımında kısa bile olsa,şayet birinci rekatta bir süreden parça, fakat ikinci rekatta başlı başına bir süre okunuyorsa bu yine mekruh olur mu. Sonuçta ikinci rekatteki kıraat başlı başına bir süreyi temsil etmektedir. Mesela nas süresi çok kısa olmasına rağmen başlı başına bir süredir yani bakaranın ilk beş veya on sayfası kat kat uzun olmasına rağmen süre değildir nihayetinde. Bir kişi ilk rekatta bakaradan beş sayfa okusa ikinci rekatta nas okusa mekruh olur mu?


Yorum: Hanefi Mezhebinde Birinci Rekat Kıraatının İkinci Rekattan Uzun Olmasının Hükmü Nedir?

Ensar
Anlatmış olduğunuz bu hal hemen hemen herkesin günlük başına gelebilecek bir durumdur. Bu durum mekruh olarak sayılmaz yani hiç bir sorun yoktur.

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();