Hanefi mezhebinde namaz kılarken nereye bakılır?
musab
hanefi mezhebinde;kıyamda iken secde edilecek yere,rukuda iken ayaklara,secdedeyken burnun ucuna,otururken kucağa,sağa selam verilirken sağ omuza,sola selam verilirken sola omuza bakılır.
not:namazdayken nereye bakılacağı konusunda bu kadar ayrıntıya giren sadece hanefi mezhebidir.bu konuda herhangi bir ayet ya da hadisten delilleri yoktur.ibni abidin bu ayrıntının tahavi,kerhi gibi büyük hanefi alimlerin yorumu olduğunu söyler.
Cevap: Hanefi mezhebinde namaz kılarken nereye bakılır?
musab
Yukarıdaki mesajımdaki bir ayrıntıyı düzeltmek istiyorum.Namazdayken nereye bakılacağı konusunda herhangi bir hadis ya da ayet yok,bunlar yorum demiştim.Bu bilgi genel olarak doğru,ama kıyamdayken de nereye bakılacağı hakkında hadis yok gibi anlaşılıyor.Bu durumu düzeltmek istiyorum.Kıyamdeyken nereye bakılacağı hakkında hadis var.
Namazlarını huşu içinde eda eden müminler elbette kurtuluşa ererler ayeti indiğinde,Ebu Talha,Ya Rasulullah huşu nedir diye sordu.Peygamberimizde namaz kılarken ,kıyamdeyken gözün secde edilecek yerde olmasıdır dedi.Mezhebin birinci delili bu hadistir.
Peygamberimiz namaz kılarken ilk başlarda gözünü gökyüzüne kaldırırdı.Allah’a huşu ve taatle ibadet için kalkın ayeti indikten sonra,namaz kılarken secde ettiği yere bakmaya başladı.İkinci delil bu hadistir.
Hanefiler bu ikinci hadisi kıyamdayken secde edeceği yere bakardı şeklinde yorumlamış olmaları gerekiyor.Çünkü Hanefiler her rükünde ayrı yere bakılır der.Diğer Mezhepler ise,hadis umumidir,genel hüküm ifade eder.Hadiste kıyamdayken demiyor o yüzden biz her rükünde secde edilecek yere bakılır deriz ,derler.Bu yorum kendi yorumum olduğu için isteyen mantıklı bulmayabilir.
rükuda nereye bakılır, namazda nereye bakılır, namaz kılarken nereye bakılır