Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:58
Mezhepler
Yönetici

Hanefi Mezhebinde Para Karşılığı Kuran Okunur mu?

Hanefi Mezhebinde Para Karşılığı Kuran Okunur mu?

musab
Hanefi Mezhebine göre para karşılığı Kuran okunmaz.Parayla Kuran okumanın caiz olmadığı,okuyanın bundan sevap alamayacağı,okuyanın da okutanın da günahkar olacağı Hanefi fukahası tarafından açıkça belirtilmiş.

Delil olarak da;Kuran okuyun,onun sebebiyle para yemeyin hadisidir.

İbni Abidin demişki;Para karşılığı Kuran okuyanda sağlam niyet olmadığı için okuyan sevap alamazken,para verene nereden sevap gidecek.Yani okuyan sevap alamıyor ki,hangi sevabı ölüye bağışlayacak.

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Kapora Vererek Alışveris Yapmak Caiz mi?

Bu konuda İbni Abidin’e tamamen katılıyorum.Para ile Kuran mı okunur Allah Aşkına.

İmamlık,müezzinlik için de esasen para almak caiz değildir,ama bu sefer de imamlık vazifesini yapacak kimse bulunmaz denilerek istihsanen caizdir demişlerdir.

Düşünsenize,bir kişi 5 vakit camide imamlık yapacak ve geçimini sağlamak için ayrıyeten başka bir işte çalışacak.Bu mümkün bir şey değil.Bir gün ben kıldırayım,yarın sen kıldır desek her yerde,her vakit namazda imamlığa geçebilecek bir imam bulmak imkansız.İmamlık yapmaya ehil olmayan kişiler imamlık yapmaya başlar bu sefer.Kılınan namazların bazıları sahih olmamaya başlar.Hele ki günümüzde insanlar fıkıhtan bu kadar bir haberken imamlık yapabilecek biri cidden bulmak zor.İşte bu yüzden istihsanen imamlıktan para almak caizdir demişlerdir.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Sünnet Olmanın Hükmü Nedir?

Ama ölüye Kuran okutmak böyle değilki.İllaki Yasin mi okunması lazım?Hayır.Kişi ölmüş anası-babasına bildiği sureleri okusun.İhlas suresi biliyorsa onu okusun,felak okusun ,nas okusun.Biliyorsa amme okusun,duha okusun.Tek Fatiha okumayı biliyorsa onu okusun.Ücret karşılığı olmadan okunan Fatiha Suresinin,para karşılığı okunmuş olan Yasin Suresinden kat kat daha sevap olacağını söylememe gerek yok sanırım.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Ölüyü Yıkamak Abdesti Bozar mı?

Bu konu önemli.Çünkü imamlar cenaze için Kuran okumaya geldiklerinde para alıyorlarmış.Ben şahit olmadım.Çünkü imam çağırıpta Kuran okutmadık.Ama aileme sordum,birkaç kişiye daha sordum.Onların dedikleri evet verdik dediler.Ki zaten vermeyince kendi ağzıyla para isteyen imamlar bile varmış.(Tüm imamları vebal altında bırakmak istemem ama durum ortada,yalan söyleyecek halleri yok.Alan varmış yani)

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Ücret Karşılığı Kedi Satmak Caiz mi?

Özellikle bayram öncesi insanlar mezarlığa doluşuyor-zaten başka zaman gittikleri yok- orda para karşılığı Kuran okutuyor.Bu kesinlikle saçmalık.Hanefi Mezhebinin bu konudaki görüşünü de yazdım yukarıda.Umarım okuyanlar bunun caiz olmadığını öğrenir de bu uygulamadan vazgeçerler.

—————————————————————————————————————————-
Bu konudaki fıkhi hükümler için yararlandığım kaynak;Cübbeli Ahmet Hoca’nın Namaz İlmihali Kitabı.İsteyen sayfa 150-151’e bakabilir.

Okudunuz mu?  Maliki Mezhebinde Cinsel Organa Dokunmak Abdesti Bozar mı?

Diğer yazılar şahsıma aittir.


Cevap: Hanefi Mezhebinde Para Karşılığı Kuran Okunur mu?

EHLİMAN
Para ile Kuran okutmak caiz değildir.Genellikle mezarlıklarda bayram günleri Kuran okumasını bilmeyenlerin bunu yaptırdıklarını görmekteyiz.Bunun yerine sadece kendilerin bildikleri dua ve sureleri okumaları daha hayırlıdır.


Cevap: Hanefi Mezhebinde Para Karşılığı Kuran Okunur mu?

Kayıtsız Üye
Para karşılığında okuyanların yatacak yeri yok

Okudunuz mu?  Zatu Irk nedir? Zatuırk mikat yeri neresidir

Cevap: Hanefi Mezhebinde Para Karşılığı Kuran Okunur mu?

Kayıtsız Üye
[neden gendisi okumuyor] Kuran okumayi bilmeyen islam degildir.islam olmayanin kuran okutmak ne işine yarar .


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm..Ben şehit olan babama vefat eden ananeme dedeme hatim indirtmek istiyorum öğrencilere ve bu hatim karşılığında babam dedem ve ananem adına cüzi bir miktar annemle verip öğrencilerin yemek paralarını karşılamak istiyoruz bana anneme yada bir sevabı olur mu ve ölülerimize bu hatim nasıl bir fayda sağlar

Okudunuz mu?  Yezidiyye nedir? Yezidilik ne demektir?

Mustafa
Kardeşim AMACI ALLAH RIZASI OLAN hiçbir işe dünya menfaati karıştırma. Hatim indirmek istiyorsan bunu sen yapacaksın SEN. parayla okuttuğun hatimde karşı tarafın amacı para kazanmaktır dinimiz de böyle bir şey yoktur. Oturup kendiniz okuyun.


kuran parayla okunurmu, parayla kuran okumak günah mı, kuran okurken para almak

Bu kategoride yer alan Şafii Mezhebinde Yemin'in Kefareti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanefi Mezhebinde Para Karşılığı Kuran Okunur mu?