Şafi Mezhebinde Niyet Ederken Namazın Rekatında Yanlışlık Yapmak
musab
Şafi Mezhebine göre rekat sayısını fazla söylemek namazı bozar.Örnek vermek gerekirse kişi kafası dalgınken akşam namazını kılacak.Bu kişi niyeti ederken de rekat sayısını belirtiyor.Üç rekatlık akşam namazının farzına demek yerine,dört rekatlık farz namaza diye niyet etti ve bunu namaza başladıktan sonra fark etti.Bu durumda namaz bozulur.Eğer kalben rekat sayısını doğu söylemişse zaten sorun yok.Bu dediğim kişinin kalben niyeti de dört rekat olduğu için namazı bozuldu.Kalp ve dil ayrı şeyler söylediği zaman kalbe itibar edilir.
Cevap: Şafi Mezhebinde Niyet Ederken Namazın Rekatında Yanlışlık Yapmak
musab
Rekat sayısını belirterek namaz kılan kişi eğer niyet ederken rekat sayısında bir yanlışlık yaparsa namazın bozulup bozulmaması konusunda iki görüş var.
Birinci Görüş:Rafi’ye göre kişi bilerek rekat sayısını yanlış söylerse namazı bozulur.Ama yanlışlıkla/dalgınlıkla rekat sayısını yanlış söylerse namazı bozulmaz.
Mesela sabah namazını kılacak olan kişi,kasten sabah namazının dört rekatlık farzına diye niyet ederse namazı bozulur.Ama bunu yanlışlıkla yaparsa namazı bozulmaz.
İkinci Görüş:Bilerek ya da yanlışlıkla yapmak arasında fark yoktur.Bilerek rekat sayısını yanlış söyleyenin namazı nasıl bozuluyorsa yanlışlıkla rekat sayısını yanlış söyleyenin de namazı bozulur.
Daha doğru olan görüş ikinci görüştür.
Not:Yukarıda rekat sayısını fazla söylerse diye yazmışım.Sanki fazla söylemekle eksik söylemek arasında fark varmış gibi algılanıyor.Ama öyle bir fark yok.Rekat sayısını eksik söylemek ile fazla söylemek bu konuda müsavidir.
Kaynak İçin Bakınız: Hatib Eş-Şirbini, Muğnil Muhtac, c.2, s.384.
====