İçki Neden Aşama Aşama Yasaklanmıştır?
musab
İçki hepimizin bildiği gibi tek ayetle birden bire yasaklanmamıştır.
Önce içkinin yararı da zararı da olduğu ama zararın daha fazla olduğu bildirilmiştir.
Daha sonra namaza içkiliyken yaklaşmayın ayeti inmiştir.
En son da içki tamamen yasaklanmıştır.
İçkinin yasaklanma aşamaları kısaca budur.
İçki bir ayetle yasaklanamaz mıydı?Neden birden fazla ayetle,aşama aşama yasaklandı?
Bunda büyük hikmetler vardır.
Bir makineyi ya da aleti nasıl kullanılması gerektiğini,hangi koşullarda kullanılması gerektiğini en iyi şekilde onu tasarlayıp üreten mühendis bilir.
Bir benzinli araba motorunu düşünelim.Bu motor dakikada 8000 devir çevirebilecek kapasiteye sahip.Ama 7000 devirden sonra motora zarar verme ihtimali yüksek.İşte burda mühendis motora müdahale eder ve 7000 devirden fazla çevirmesin diye kesici koyar.Mühendis bunu yaparken ihtimalleri düşünerek yapar.Belki de o motor sürekli 8000 devir çevirse zarar gelmeyecektir.Ama bunu üreten mühendis bir motorun değil,tüm motorların sorumluluğunu alır.
Motor örneğini insana kıyas yapın.İnsanın üreticisi de Rabbimizdir.Kulunu en iyi tabii olarak Rabbi bilir.
İçki bir ayetle yasaklanabilirdi.Ama Allah biliyorduki kullarının çoğu içkiyi bir anda bırakamayacaktı.Etrafımızdan duyuyoruz içki bağımlılarını,içkiyi bırakmanın ne kadar zor olduğunu.Ayrıca yukarıda her motor aynı olmadığı gibi her insan da aynı değildir.Kimisi çok iradelidir.Yıllardır içki bağımlısıdır ama inancı gereği yasak geldi diye hemen içkiyi bırakabilir.Kimisi iki gün önce başlamıştır ama iradesi zayıftır bırakması zaman alır.
Allah bu sebeple önce dediki,içki içiyorsunuz siz ama zararlı bir şey bu.Bırakmazsanız benim katımda günahınız yoktur ama size zarar veriyor bu içtiğiniz.Bu ayeti okuyan iradesi güçlü olan kişiler hemen içkiyi bıraktılar.
Daha sonra Allah dediki,içkiyi namaz dışında içmenizde yine günah yoktur ama namaz kılarken aklınız yerinizde olsun.Çünkü namazda saçmalıyorsunuz,bilmediğiniz şeyler söylüyorsunuz.Bu ayeti duyan içkici namaz kılan Müslümanlar namazı bırakmak durumunda kaldılar.Ya da çok az içmek mecburiyetinde kaldılar.Çünkü biliyorlardıki namaz kılmamak büyük günahtır.Aklımız yerimizde değilkende içemiyoruz mecbur bırakıyoruz dediler.
En son ayette de Allah benim tanıdığım zaman doldu dedi ve her ne koşulda olursa olsun,az da olsa içmek günahtır dedi.
Allah ilk ayette içkiyi yasaklasaydı çoğu kişi içkiyi bırakamam ben hemen diyecekti ve İslamdan soğuyacaktı.İslam soğutma dini değil,insanları sarıl-sarmalama dinidir.
İşte bu yüzden diyoruz ya zaten;yeni namaza başlıyacak olan kişilere önce farz namazı kılarsan yeter sana diye.Çünkü sen kişiye günde 40 rekat namaz kılacaksın dediğinde ürkerler.Tabiki herkes ürkmez kimisi 40 rekata 40 rekat da ben ilave edeceğim diyebilir.Ama bu din en zayıflara,en içi bozuklara göre fetva verir.
içki kaç aşamada yasaklanmıştır