Kaç tane şeytan vardır ?
Akif
Kaç tane şeytan vardır ?
Cevap: Kaç tane şeytan vardır ?
Darusselam
Kaç tane şeytan vardır ?
Cinlerin kafir olanlarına şeytan denir ve bunların sayısı çoktur. Şeytanların sayısını Allah bilir.
Her insana musallat olan şeytanlar vardır. Nitekim bu konuda şöyle bir hadis-i şerif vardır:
Benim şeytanım bana teslim oldu. (Tirmizi, Rada 17; Müsned, III / 309)
Şeytanlar, hayra hiçbir kabiliyeti olmayan, sırf şer işleyen ruhani bir varlık türüdür. Dumansız ve harareti çok şiddetli bir ateşten yaratılmışlardır (Hicr Sûresi, 27). İblisin asıl adı, Azazil idi. Cenab-ı Hakk’ın Hz. Âdem’e (as.) secde etme emrinden yüz çevirmesi ve bu secde emrine kibirlenerek isyan etmesinden sonra, iblis ve şeytan isimlerini aldı.
İnsanlığın manevi terakkisinde, Allah’a kulluk vazifesini yerine getirmesinde en büyük engel, şeytandır. Kur’an-ı Kerim’de şeytan, insan için adüvv-ü mübin-apaçık bir düşman olarak tavsif edilmiştir. Cenab-ı Hak, Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayet-i kerimede müminleri şeytandan istiazeye, yani Allah’a sığınmaya davet etmiştir. Şeytanın en büyük hedefi insanları dinsiz yapmak, ateist yapmaktır. Bunu başaramazsa onları şirke sevk eder. Şeytan, insanı müşrik etmekle de yetinmez; zalim bir müşrik eder, sefih eder. Bununla da kalmaz, onu şirk adına, gece gündüz çalışan bir dava adamı yapmaya çalışır. Bu onun son hedefidir. Zira, dava sahibi olmayan bir müşrik şeytanın bendesi ise, şirki dava edinenler onun can yoldaşlarıdır.
Şeytan, bütün oyunlarını boşa çıkararak hakkı, doğruyu, hayrı seçen müminlerde taktik değiştirir. Müminin imanına ilişemeyeceğini anladı mı, onun ibadetiyle uğraşır; ibadetsiz bir mümin olmasını arzu eder. Bunu başaramazsa, farzlarla yetinmesini, sünnetlere, nafilelere yanaşmamasını ister. Bu isteği de gerçekleşmezse, onun sadece şahsî ibadetiyle meşgûl olmasını, başkalara bir şeyler anlatmamasını arzu eder. Ve mümine şu yollu telkinlerde bulunur: Koyunu koyun, keçiyi keçi ayağından asarlar.
Şeytan, insanı yoldan çıkarmak için birçok hileye başvurur. Bu hile ve desiselerin bazıları şunlardır:
1. Şehvet ve öfke: Bunlar şeytanın insana tesir etme yollarının en büyükleridir. Bu sebepledir ki, hadis-i şerifte:
Şeytan kanın bedende cereyanı gibi insan vücuduna hulul eder. Onun yollarını açlıkla (oruçla) daraltınız.
buyurulmuştur. Çünkü şeytanın insana en büyük hulul yolu şehvettir. Açlık ise şehveti kırar.
2. Hased ve hırs: Hırslı insan, hakkı görmekten kör ve hakikati duymaktan sağır olur.
3. Tama: Şeytan insana tama ettiği şeyleri, çeşitli riya ve hilelerle sevdirir. Öyle ki, adeta tama ettiği şey, insanın mabudu olur.
4. Acelecilik: Acele anında insan düşünmeye fırsat bulamaz. Şeytan da bu anda ona vesvese verebilir.
5. Yoksulluk korkusu: Bu korku, insanı infaktan alıkoyar ve mal yığmaya davet eder.
6. Taassup: Şeytanın kalbe nüfuz ettiği kapılarından biri de kendi meşrebinde olmayan müslümanlara karşı kin tutmak, onları küçümsemektir.
7. İhtilâf
8. Şüphe: Şeytanın kalbe giriş kapılarından biri de, cehalet ve gafletleri veya günahlara dalmaları sebebiyle akılları darlaşan bazı kimseleri, akıllarının almayacağı imani meseleler üzerinde şüpheye düşürmesidir.
9. Suizan: Kim bir insan hakkında kötü düşünmeye başlarsa, şeytan bu kimseyi o adamın aleyhinde gıybet etmeye sevk eder. Yahut o adamın hakkına riayet ettirmez. Ona hakaret gözüyle baktırır. Şeytanın hile ve desiseleri, insana nüfuz yolları elbette sadece bunlardan ibaret değildir. Kişilere, devirlere, şartlara göre çok değişik şekiller arz eder.
Şeytan insana zorla yaptırım gücüne sahip midir?
Kur’an-ı Kerim’deki, "Şeytanın hilesi çok zayıftır." ayeti, şeytanın hile ve tuzaklarının zayıflığına dikkat çeker (Nisa, 4/76). Pek çok ayet de şeytanın insanlar üzerinde bir yaptırım gücü (sultası) olmadığını bildirir. (Mesela, İbrahim, 14/22; Hicr, 15/42; Nahl, 16/99; İsra, 17/65; Sebe, 34/21) Bu durum, insanın sorumluluğu açısından son derece önemlidir. Eğer şeytan, böyle bir güce sahip olsaydı, o zaman insanlar "Ya Rabbi, sen bize şeytanı musallat ettin. O da bizim irademizi elimizden aldı. Bize bu günahları zorla yaptırdı…" şeklinde Allah’ın huzurunda özür beyan ederlerdi. Halbuki, şeytanın yaptığı sadece vesvese vermekten, çirkinlikleri, günahları güzel göstermekten ibarettir. İnsan, isterse bu vesveseye uyar, günahkar olur; isterse uymaz, Allah katında derece kazanır.
Şeytanla mücadelenin esası, onun direktiflerine muhalefettir. Onun için bu düşmanı iyi tanımak gerekir. Kalbine gelen ilhamın, şeytandan mı, yoksa melekten mi geldiğini ayırt edemeyenler, çoğu kere şeytanın vesvesesine aldanırlar. İnsanın kalbi, melek ve şeytan ilhamlarının bir çarpışma alanıdır. Ehl-i iman, bu çarpışmada Allah’a sığınarak şeytanın vesveselerinden kurtulmalıdır:
"Şeytandan sana bir dürtü (vesvese) gelirse, hemen Allah’a sığın. Çünkü O, işitendir, bilendir. Takva sahipleri, kendilerine şeytandan bir vesvese dokunduğunda, tezekkür ederler (düşünürler, Allah’ı anarlar, azabını hatırlarlar…) O zaman artık onlar, gerçekleri görenler haline gelirler." (A’raf, 7/200-201)
Böylece ehl-i iman, Allah’ın himayesindedir. Şeytan onlara vesvese verse bile, hemen Allah’ı anmak, azabını hatırlamakla kendilerine gelirler, şeytana aldanmazlar. Vesveseden kurtulup, gerçekleri görürler.
Bu hadiste geçen esleme kelimesi hem teslim olup boyun eğmeye mecbur oldu, hem de Müslüman oldu manalarına gelmektedir. Bu sebeple "Müslüman oldu" anlamında alınırsa, cennete girecek diye anlaşılabilir. Ancak bu kelimeyi hadisçiler "boyun eğip teslim oldu" anlamında kabul etmişlerdir. Çünkü şeytanın cevheri bozulduğundan Müslüman olmasının söz konusu olamayacağını ifade etmişlerdir. (Tirmizi, Rada 17; İ. Cevzi, Telbisü İblis s. 34)
Cevap: Kaç tane şeytan vardır ?
kayıtlı üye
şeytan ile ilgili bilgi için sağolun öğrenmiş oldum bilgiyi
Cevap: Kaç tane şeytan vardır ?
Kayıtsız Üye
şeytan sayısını sadece Allah bilir
Darusselam
Kaç tane şeytan vardır ?
Şeytan, şetane kelimesinden gelir ki, Allahü teâlânın rızasından saptırıcı demektir.
Üç çeşid şeytan vardır: İblis ve sülalesi, insan ve cinnilerin kâfirleri, insanın nefsi.
Cinlerin ömürleri bin seneden fazladır. İblis, kıyamete kadar yaşamak için izn istemiş ve izn verilmiş.
Peygamber efendimiz (sallAllahü aleyhi ve sellem) zemânından beri yaşayan cinler vardır.
İmâm-ı Rabbâni hazretleri buyurmuş ki: Cinleri gördüm, her sokakta insanlardan fazla idi. Her birinin başında iki melek onları zincire bağlamış dövüyorlardı. İnsanları bunlardan koruyorlardı. Şeytan insanın damarlarına girer, yalnız kalbe giremez. Kalb, Allahü teâlâya mahsusdur. Kalbin üzerinde siyah bir nokta vardır. Şeytan oraya kadar gelir, kalbe vesvese verir.
Eskiden putların içine girip konuşurlardı. Bir gün putun içinden Peygamber efendimize (sallAllahü aleyhi ve sellem) karşı sözler söyledi. Eshâb-ı kiram üzüldüler. Hemen bir melek geldi. Onu öldürdü ve "Yâ Resûlullah, ben geldim, onu öldürdüm. Şimdi ne istersen sor, ben cevab vereceğim" dedi. Cinler her şekle girerler, bunu çoğu kişiler tanıyamaz. İki kişi mezarlıkların yanından geçerken dıvarın üstünde keçi görmüşler. Birisi demiş ki, "hem de erkekmiş." Keçi onlara dönüp, erkeğim tabi ya demiş.
Bir gence cin kızı gelmiş. Hiç yanından ayrılmazmış. Birgün bakkala girdiğinde gene arkasından gelmiş, bakkalın bisküvilerini yemeğe başlamış. Genç sormuş: "Sen müslimân değil misin, niye bunları yiyorsun?" O da demiş ki, "Müslimânım, bunlar buraya besmelesiz kondu, besmelesiz konulan şeyler bize helâldir."
şeytan kaç tanedir, kaç şeytan var, kaç tane şeytan var