Başka kardeşine dua etmek
yedi7
bugün bir kardeşimizle başka bir insana dua etmeyi konuşmuştuk bu hadis aklıma geldi ama kimin rivayet ettigini tam olarak hatırlamadıgım için bende buldum ve şimdi yeni bir konu ile siznle paylaşıyorum inş dualarda buluşuruz 🙂
Bir kimse kardeşine gıyabında dua ettiği zaman, başında görevli bir melek: ‘Allah o kardeşin için istediğin şeyin aynısını sana da versin,’ diye dua eder. [ Ebu Davud, Vitr, 29. (No: 1534).]
hadis-i şerifi bildiriyor ki; kendisini düşünen kimse, din kardeşine hayır dua etmelidir. Çünkü, bu onun için daha kazançlı olacaktır. Hadisin başka bir rivayetinde, din kardeşine dua eden kimseye, Allahu Teala şöyle buyurur: Ey kulum, istediğini vermeye önce senden başlarım. [Zebîdî, İthâfu’s-Saâde, VII, 136.]
selametle….
Cevap: başka kardeşine dua etmek
İnşirah
bende hadis ekliyeyim inşALLAH
İbni-Ömer’den (RadıyAllahu Anhüma) yapılan rivayetde Resûlüllah SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "En çabuk kabul edilen duâ, müminin mümine duâsıdır." Tirmİzî Ebû Dâvud. Buhârî, el-Edebül-Müfred.
Allah razı olsun
Yanıt: başka kardeşine dua etmek
seyit
Allah razı olsun kardeşim
Soru: başka kardeşine dua etmek
yedi7
< bende hadis ekliyeyim inşALLAH
İbni-Ömer’den (RadıyAllahu Anhüma) yapılan rivayetde Resûlüllah SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "En çabuk kabul edilen duâ, müminin mümine duâsıdır." Tirmİzî Ebû Dâvud. Buhârî, el-Edebül-Müfred.
Allah razı olsun >
cümlemizden kardeşim ve isabetli bir hadis olmuş 😉
saol seyyit kardeşim sendende Allah razı olsun 🙂
biyce
(Resulüm!) De ki: "Rabbim size ne kıymet verir duanız olmasa? (Furkan 25)
Kullarım Beni sana soracak olursa, muhakkak ki Ben (onlara) pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin duasına cevap veririm. Öyleyse, onlar da Benim çağrıma cevap versinler ve bana iman etsinler. Umulur ki irşad (doğru yolu bulmuş) olurlar. (Bakara 2/186)
Rabbinize yalvara yalvara ve için için dua edin. Şüphesiz O, haddi aşanları sevmez. (Araf 7/55)
< "Bana günah etmediğin bir ağızla dua et!”
Mevlâna’dan
Cenab-ı Hakk; "Ey Musa! Bana günah etmediğin, kötü söz söylemediğin
bir ağızla dua et, sığın!” buyurdu..
Hz. Musa; "Benim öyle bir ağzım yok.” Dedi..
Hakk da buyurdu ki;
"Öyle ise bize başkalarının ağzı ile dua et!”
Çünkü sen, başkasının ağzıyla günah işlemediğin için o ağız senin için temizdir, günahsızdır.
Öyle hareket et ki, başkalarının ağzı gece gündüz sana dua etsin.
Sen, başka birinin ağzı ile kötü söz söylemediğin, günaha girmediğin için o başka birinin özür dileyen ve dua eden ağzı yok mu, işte o ağız senin için günah etmediğin ağızdır.”
Peygamber Efendimiz: "Günah işlemediğiniz dillerle dua ediniz!” buyurmuştur. Ashab; "Bize böyle diller lutfet ey Allah’ın Resûlü!” demişler.
Peygamberimiz de buyurmuş ki; "Bazınız bazınıza dua etsin. Çünkü sen, onun diliyle kötü söz söylemedin; o da senin dilinle günaha girmedi.” Buyurmuştur.
Kişinin yanında bulunmayan mü’min kardeşine dua etmesi, Allah’ın makbulu olur, başucunda bu işe memur edilmiş melek o kardeşine dua ettikçe; "Amin!” der. "Sana da dua ettiğin gibi olsun!” ve "Kardeşin kardeşe guyabında duası reddedilmez!” ve "İki dua vardır ki, reddedilmez; o dua edenlerle Allah arasında bir perde yoktur; Biri, zulüm gören kişinin duası, öbürü de mü’minin kardeşine gıyabında ettiği dua.”
Hadisleri yukarıdaki beyitin anlaşılmasına yardımcı olur.
Yahut da kendi ağzını günahtan, kötü sözlerden arıt, temizle;
Ruhunu günah yükünden kurtar, çevik hale getir.
Mesnevi // 180- 185 >
Mumsema
Allah razı olsun.
Osmanlı Torunu
ya rabbi alemin sen bu kuluna bari bir iki yil kotu gun gosterme sen bu kulunu cennetle mufakatlandir
maximilian
başkası için dua etmek bir nevi kendine dua etmektir çünkü melekler de dua edene dua eder
başkası için dua etmek, kardeşe edilecek dua, başkası için dua etmek hadis