İlim ve Bilim Arasındaki Fark
marnero
1934’de bir şey oluyor ve Kuran’da geçen ve yüzyıllardır değişmeyen “İLİM” kelimesi niyeyse değiştiriliyor halbuki “İLİM” kelimesi Kuran’da geçen bir kelime olup ilginç ve aydınlatıcı bir durumu tanımlandırmaktadır yani ilahi olan ve dünyevi olan arasında bir durumu tanımlandırmaktadır örneğin “keramet”,”alamet”,”mucize” gibi terimler sadece “ilim” altında tanımlandırılabilir. Doğrusu da bu değilmidir?
İLİM kavramları özgünlüğünde sadece dünyeviliği değil ilahiliği de kabul etmesi, başka bir değişle ahlaki ve manevi olguları da barındırması bakımından önemli bir mesele değilmidir? Bu durumun “bilim” adını alarak dünyevileştirilmesine şahsen gönlüm razı değil ve iki kavram arasında bir fark olduğunu ve bunun bilinmesi gerektiğini düşünmekteyim.
Konu hakkında görüşlerinizi dile getirirseniz sevinirim….
Cevap: İlim ve Bilim Arasındaki Fark
yasemin
İlimler insanı Allah”a götürüyorsa ilimdir. Bilimler insanda Allah”ın manasını lütfediyorsa bilimdir. Aksi takdirde boşa çalışmadır ki, hiçbir işe yaramaz. Bugün üç üniversite mezunu olup da mutsuzluktan intihar eden insanlar gibi çevreye de yanlış örnekler oluştururlar.
Cevap: İlim ve Bilim Arasındaki Fark
marnero
O da doğru. İlim kapsamında düşününce çok kapılar açılacak çok çözümler göreceğiz inşAllah.
Cevap: İlim ve Bilim Arasındaki Fark
gökhanagt
aslında bilim ve ilim hiçbir zaman birbirine zıt değildir
fakat bazı kesimler sadece modern bilimin olduğuna
inanıp ilmi kabul etmezler keşfedilen her bilginin
her keşfin aslında Allah (cc) in bilgilendirmesiyle olduğunu
yani Allah (cc) insanoğluna verdiği akıl ile idrak gücüyle keşfettiğini
bir türlü kabul etmezler.Sanırım buzun üzerine yürümek tabiri bu olsa gerek
Kayıtsız Üye
Bence ilim öğrenmekse öğrenilinmeli
Hoşgörüolalım
Önemli olan vahiy ile bilim çeliştiğinde ne yapacağımızdır. Allah a inanmak akıl ile olur fakat bazı ayetler medeni dünya ile çeliştiği zaman akıl dışı duygularımız yüzünden aydınlanmayı yakalayamayız.
Dinler doğmadır. Akıl dışıdır.(Çocuk sahibi olmayı istemek gibi)
İnanç çok önemlidir. Hayatın gıdasıdır. Aydınlanma inanç ile olmaz. Düşünce ve felsefe ile olur. İslam coğrafyasının yaşadığı durum budur.
Örneğin dine göre uzaya çıkılamaz ise buna inanırız. Fakat bilimsel olarak bu çürümüş ise bu inancımızdan vazgeçmemiz gerekir. Bu durum toptan reddetmek anlamına gelmez!
seyit gazi
ilim; insana ve tabiata hadim olma kaygısı güder, hakikate teslim olma çabasındadır ve tefekkürle sonuçlanır.
bilim ise insana ve tabiate hakim olma kaygısı güder, hakikati teslim almayı çabalar ve tekebbürle sonuçlanır.
aslında ilim ve bilim ayrımına gitmek o kadarda doğru değildir. sonuçta araplar hepsine ilim demektedir. bu ayrım bile eskiyle yeninin mücadelesidir, birinin kompleksi diğerinin küstahlığıdır. önemli olan Allah dan korkmaktır. zira ilmin başı Allah korkusudur. yine önemli olan bir husus iman etmektir. sahabe tabiine: biz önce iman ettik sonra okuduk, siz ise önce okuyor sonra iman ediyorsunuz; bu yüzden bereket görmüyorsunuz demiştir. sözü söyledikleri tabiindir, bereket görmüyorsunuz dedikleri de çinden ispanyaya toprakların fethidir. yine diğer bir hususda öğrendiklerinle yaptıklarındır. hayırda mı yoksa şerde mi kullandığındır. ama yukarıda yaptığım alıntıda vecizdir… ilim; insana, tabiata hizmet ederken, hakikate teslim olup, tefekkürle sonuçlanırken; bilim ise insanı tabiati ve hakikati esir alıp, kibirle sonuçlanmaktadır.
ilim ve bilim arasındaki fark, ilim ile bilim arasındaki fark, ilim ve bilim