Helal sertifikalı ürünler hakkında bilgi
sstrn
TSE`nin helal sertifikasi verdigi besinleri tuketsek sorun olur mu ? Neden TSE diye sorarsaniz bir yerde okudum bu zamana kadar boyle bir uygulamalari yoktu ama ulkemizin ihracati artsin diye bu uygulamaya basladilar. Kimi de diyor ki arkasinda diyanet var rahatlikla yiyip icebilirsiniz sertifikali urunlerini
Cevap: Helal sertifikalı urunler hakkinda
@hmet
Helal sertifika etiketli ürünleri gönül rahatlığıyla yiyin için.
Ama bu kalitelidir anlamında değil, helaldir anlamında.
Cevap: Helal sertifikalı urunler hakkinda
sstrn
Allah teala razı olsun. Bazilari helal sertifikasi altinda suistimal ediyormus bu konuyu guvenemedim sorayim dedim.
Cevap: Helal sertifikalı urunler hakkinda
hallimsib
Hepsi güvenilir değil adamlar müfettiş geleceği zaman herşeyi düzgün yapıyor asıl önemli olan o marka anı baskınlara izin veriyor mu. Mesela keskinoğlu canlı yayın yapıyor veya erpiliçe isteyen kontrol yapabiliyor asıl bunlar güvenilir sadece setfikaya güvenilmez.
sstrn
Yazdigim gibi neye,kime guvenecez peki arastiriyorum kimi iyi diyor kimi iyi değil helal yemeyi istemek çok güzel ama kime guvenecegini bilmemek çok kotu.
@hmet
HELAL NEDİR?
Helal Arapça bir kelimedir.Yasal, meşru, geçerli manasınadır. Onun karşıtı olan Haram kelimesi ise yasal olmayan, gayrımeşru, geçersiz manasınadır. Yemek ve tüketmek için bir şey geldiği zaman Helal şartı, müslümanın standart sınırıdır. Çok az istisnalarla, tüm saf ve temiz şeyler Helal kılınmıştır. Ancak aşağıdaki istisnalar kesinlikle Haramdır.
– Domuz, domuz eti ve domuz ürünleri,
– İslamî usule göre kesilmemiş hayvanlar
– Kesilmeden önce ölmüş hayvanlar,
– Allah(cc)’ dan başkası adına kesilmiş hayvanlar,
– Alkol ve tüm sarhoşluk veren maddeler,
– Etobur hayvanlar, yırtıcı kuşlar, sürüngenler,
– Kan ve kandan yapılmış ürünler,
-Yukarıda belirtilen ürünlerden her hangi biri ile karıştırılmış gıdalar.
Buna rağmen, pek çok şeylere açıkça helal, ya da açıkça haram denemeyebilir..Bazı şeyler tam açık bilinemeyebilir. Bunların sorgulanması gerekebilir veya helal mi, haram mı tesbitini tam yapabilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulabilir. Mesela sanayi ürünü gıda maddeleri, ihtiva ettikleri,jelatin gibi, enzim gibi, lesitin gibi, mono ve digliserid gibi katkı maddelerinin kökenleri hakkında veya üretim safhasında kullanılan yöntemler hakkında net bir bilgiye sahip olunamadığı zaman da Şüpheli bir durum söz konusu olur.
HELAL SERTİFİKA NEDİR?
Helal sertifikalama, muteber, ehil ve tarafsız bir kurumun, söz konusu üretimi denetlemesini, helal standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntemdir. Gıdalarda helal olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk ve safiyet de olması gereken şartlardır. Ayrıca Helal Sertifikalama. Ülke yönetiminin kontrol birimlerine gıda emniyeti konusuında destek hizmeti de sağlar.
NİÇİN HELAL SERTİFİKASINA İHTİYACIMIZ VARDIR?
Helal sertifikalama, Müslüman tüketici için, kabul edilebilir gıdanın ve tüketilebilir ürünün üretilmesi için gereklidir. Bu husus dünyadaki 1.5 milyar Müslümanı ve de helal ürün yemeği tercih eden diğer milyonlarca insanı kapsamaktadır.
HAACP SERTİFİKASI, HELAK SERTİFİKA İLE NE DERECE ÖRTÜŞMEKTEDİR?
HAACP, sınai gıda ürünleri için önemli kaliteli bir yönetim sistemidir. Helal kavramı ile kısmen uyumlu olabilir. HAACP uygulaması, üretiçinin güvenli ürün üretme hususunda istekli olduğunu gösterir.
Helal sertifikalama kurumu, Helal sertifikalama programını uyguladığı zaman. HAACP şartları ile özellikli helal olma şartlarını bir arada gerçekleştirmiş olmaktadır.
HAACP, yalnız başına bir ürünü , helal yapmaz.Fakat helal bir ürün HAACP’siz yapılabilir.
ISO 9000 SERTİFİKASI, HELAL SERTİFİKA İLE NE DERECE ÖRTÜŞMEKTEDİR?
ISO 9000, Helal kavramı ile kısmen uyuşabilen bir diğer önemli kaliteli yönetim sistemidir. ISO 9000 uygulaması, üretiçinin, tutarlı kalitede ürün üretmek için istekli olduğunu gösterir.
Helal sertifikalama kurumu, helal sertifikalama programını uyguladığı zaman, ISO 9000 şartı ile özellikli helal olma şartlarını bir arada gerçekleştirmiş olmaktadır.
ISO 9000, yalnız başına bir ürünü helal yapmaz. Fakat helal bir ürün, ISO 9000’siz yapılabilir.
HELAL SERTİFİKALANMIŞ ÜRÜNLER İÇİN PAZAR SAHASI NEDİR?
Helal sertifikalanmış ürünler için Pazar çok büyüktür. Dünyadaki 1.5 milyar müslümanı,milyonlarca Helal sertifikalanmış ürün tercih eden insanları kapsamaktadır.10 milyon Amerika’da, 25 milyon Avrupa’da, 300 milyon Afrika’da, 850 milyon Asya’da, 250 milyon Ortadoğu’da yaşamaktadır. Kaynaklar, Helal ürün pazarının yıllık talebinin 200 milyar ABD Doları cıvarında olduğunu belirtmektedir.
HELAL SERTİFİKALI KATKI MADDELERİNİ NEREDE BULABİLİRİZ?
Helal sertifikalı ürünleri üretmede ,mutlaka Helal sertifikalı katkı maddelerinin kullanılması gerekmektedir.Helal sertifikalı katkı maddeleri pek çok ülkede bulunabilir.Ülkemizde henüz helal sertifika müessesi oluşmadığı için İslam toplumu adına İslamî hassasiyet içerisinde sertifika çalışmalarını sürdüren diğer ülkelerdeki kuruluşları zikredebiliriz:
Amerika’da: ifanca.org ve muslimconsumergroup.com
Kanada’da: eat-halal.com
İngiltere’de: iccuk.org
Almanya’da: halal.de
Malezya’da: halal.com.my
HELAL SERİFİKALAMANIN YARARLARI NELERDİR?
Helal Sertifikalama,
Ürünleri, katkı maddelerini,hazırlama ve işleme yöntemlerini , temizlik ve sağlık şartlarını,katı güvenlik kuralları içinde denetleyen tarafsız bir bilirkişi hizmeti sunar,
HAACP, ISO ve diğer kalite ve güvenlik standartlarına uygun ve yeni teknolojilere, yeni katkı maddelerine adaptasyonu seri bir şekilde takip edebilen, helal bilginin eğitimini almış kilit personel tarafından denetimi gerçekleştirir,
Ürünün ve üretiçinin Küresel İslam içinde tanınmasını ve tanıtılmasını sağlar.
Çeşitli ülkelerde açılan fuarlarda katılımına destek verir.
Kayıtsız Üye
kısaca cevap verir misiniz lütfen? Sadece bilmek istiyorum helal sertifikalı gıda ürünlerine güvenebiliriz mi diye.
Hoca
helal sertifikası alan tüm ürünlere güvenin. başka çare mi var
urea