Sünnete uymamak günahmı ?

Sünnete uymamak günahmı ?

Akif
sünnete uymamak günahmı ?


Cevap: Sünnete uymamak günahmı ?

@hmet
Sünnetin hükmü: Yapan sevap kazanır, yapmayan günahkar olmaz (küçük günah işlemiş sayılır ama azabı yok, ahrette hesap sorulmaz.)

Aşağıdaki hükümleri öğrenmen gerekir.

EF’AL-İ MÜKELLEFİN NELERDİR, HÜKÜMLERİ

Ef’âl-i mükellefîn, dînimizin emirlerinden ve yasaklarından sorumlu olan kimselerin yerine getirecekleri vazifelerin hükümlerini belirten bir tâbirdir. Bir kimsenin her türlü davranışı bunlardan birine dahil olur. Ef”âl-i mükellefîn, sekizdir: Farz, vâcib, sünnet, müstehab, mubâh, harâm, mekrûh ve müfsid.

1- Farz: Dînimizin, yapılmasını açıkça ve kesin olarak emrettiği şeylere farz denir. Farzları terketmek harâmdır. İnkâr eden kâfir olur. Dinden çıkar. Farz iki çeşittir:

Farz-ı ayın: Müslümanın bizzat kendisinin yapması lâzım olan farzdır. Meselâ, beş vakit namaz kılmak. Ramazan ayında oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek farz-ı ayn’dır.

Farz-ı kifâye: Müslümanlardan bir kaçının veya sadece birisinin yapması ile, diğerlerinin sorumluluktan kurtulduğu farzlardır. Meselâ, cenâze namazı kılmak, cihâd etmek farz-ı kifâyedir.

2- Vâcib: Yapılması farz gibi kesin olan emirlerdir. Fakat, bu emrin delili farz kadar açık değildir. Bayram namazı kılmak, kurban kesmek, vitir namazı, fitre vermek vâcibdir. Vâcibi terk etmek, tahrimen mekrûhtur.

3- Sünnet: Peygamber Efendimizin yapılmasını övdüğü, yâhut devam üzere kendisinin yaptığı veyâhut yapılırken görüp de mâni olmadığı şeylere denir. Sünnet iki çeşittir:

Sünnet-i müekkede: Peygamber Efendimizin devamlı yaptıkları, pek az terkettikleri kuvvetli sünnetlerdir. Sabah namazının sünneti, öğlenin dört rek’atlık ilk sünneti, akşam namazının sünneti, yatsı namazının son iki rek’at sünneti böyledir. Ezân okumak, kâmet getirmek, cemâ’ate devam etmek, abdest alırken misvak kullanmak müekked sünnetlerdendir.

Sünnet-i gayr-i müekkede: Peygamber efendimizin, ibâdet maksadı ile arasıra terkederek yaptıklarıdır. İkindi ve yatsı namazlarının dört rek’atlık ilk sünnetleri böyledir.

4- Müstehab: Buna mendûb da denir. Sünnet-i gayr-i müekkede hükmündedir. Peygamber Efendimizin ara sıra yaptıkları ve sevdikleri, beğendikleri hususlardır. Yeni doğan çocuğa yedinci günü isim koymak, erkek ve kız çocuğu için akika hayvanı kesmek, güzel giyinmek, güzel koku sürünmek müstehabtır. Bunları yapmak sevâbdır.

5- Mubah: Yapılması emir olunmayan ve yasak da edilmeyen şeylere mubâh denir. Ya’nî günâh veya ta’at olduğu bildirilmemiş olan işlerdir. Yapanın niyetine göre ta’at veya günâh olurlar. Yemek, içmek, uyumak, giyinmek gibi işler mubâhtır.

6- Harâm: Dînimizin, "yapmayınız" diye açıkça yasak ettiği şeylerdir. Harâma, helâl diyenin ve helâle, harâm diyenin îmânı gider, kâfir olur.

7- Mekrûh: Allahü teâlânın ve Muhammed aleyhisselâmın, beğenmediği ve ibâdetlerin sevâbını gideren şeylerdir. Mekrûh iki çeşittir:

Tahrimen mekrûh: Harâma yakın olan mekrûhlardır. Bunları yapmak azâba sebep olur.

Tenzihen mekrûh: Helâla yakın olan, yâhut, yapılmaması yapılmasından daha iyi olan işlerdir.

8- Müfsid: Dînimizde, meşru olan bir işi veya başlanmış olan bir ibâdeti bozan şeylerdir. Namazda gülmek, oruçlu iken bilerek bir şey yemek ve içmek gibi. Bu yapılan fiiller, namazı ve orucu bozarlar.


Cevap: Sünnete uymamak günahmı ?

Kayıtsız Üye
"Sünnetin hükmü: Yapan sevap kazanır, yapmayan günahkar olmaz" Demişsiniz. Ancak bu sözün neye dayandığını da kaynak göstererek yazmanızı isterdim. Şimdi birisine bu sözü söylesem bana inanmaz. "Kim demiş?" diye sorar. Söyleyenin ise ölmüş birisi olması şart. İslam dini uleması şimdi dirileri terk etti ölülerle yaşıyor da! SA.


Yorum: Sünnete uymamak günahmı ?

Kayıtsız Üye
Ağzına sağlık misafir. İslamda helal ve haramların,farzların kaynağı Kuran,hüküm verici ise Allah’tır.Sünnetler ise peygamberimizin Kuran’ı tatbik etmesi yada gündelik hayatındaki tercihleridir. Sakal mesela. Peygamberimizin yaşadığı dönemde Ebu Cehil de sakallıydı.Peygamberimizi ikinci bir hüküm koyucu yaparak şirk yaptıklarının farkında mı acaba bazı insanlar?


sünnete uymamak günah mı, peygamberimizin sünnetine uymamanın hukmu, peygamberimizin sünnetleri yapmak gunahmi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();