Yemin ve tövbe aynı şey midir?
Millennium
Kisi bir ise "Allah’ım, bir daha yapmayacagim." dese bu tovbe midir? Mesela belli bir oyunu oynamak gibi bir konu olsa?
Cevap: Yemin ve tovbe ayni sey midir?
NuN
Bu sözün hem tevbe hem de söz ve yemin sayılır.
Cevap: Yemin ve tovbe ayni sey midir?
halilcan
öncelikle dille söylemediyseniz yani kalben yemin ettiyseniz ihtilaflı olmakla beraber cogunluk goruse göre yemin sayılmıyormuş.
bu arada yemin ve tövbe farklı şeylerdir.
forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/252671-kalben-yemin-etmek.html
yeminle ilgili ilave bilgi
yemin ve yemin sözleri nelerdir?
Yemin Nedir?
Yemin, lügatte, kuvvet mânasına gelir. Dindeki mânası ise, bir işi yapmak veya yapmamak hususunda iddiayı kuvvetlendirmek için ya Allah’a kasem edilerek veya talâk (boşanma) gibi birşey’e bağlayarak yapılan akid demektir. Meselâ: VAllahi filân işi yaptım veya yapmadım şeklinde yapılan yemin, Allah’a kasem suretiyle yemindir. Şu işi yaparsam karım boş olsun deme ise, boşamaya bağlı yemin çeşididir. Yemin edene hâlif denir. Yeminini tutmaya berr, yeminini tutan kimseyede bârr adı verilir. Yemini bozmaya veya yalan yere yemin etmeye ise hins; böyle olan kimseye de hânis denilir
» Allah’a Yemin Hangi Sözlerle Yapılır?
Allah’a yemin, ya vAllahi, tAllahi, billahi demek suretiyle Allah Teâlâ’nın zât ismine, Veya Rahmân, Rahîm gibi mübarek isimlerden birine, Veyahut da izzet-i İlâhiye, kudret-i Rabbaniye gibi zâtî sıfatlarından birine and içilerek yapılır. Peygamberlere, Kâ’be’ye, Kur’an’a veya varlıklardan herhangi birinin başına veya hayatına yemin edilmez.Yalnız bir görüşe göre, Kur’an, kelâm-ı İlâhi olduğu için ona yapılan yemin muteberdir. Kasem ederim, yemin ederim, Allah’a hamdolsun, Allah Teâlâ ile misakım olsun gibi sözler de yemin sayılır. Helâl bir şey’i kendine haram saymak da, yemin sayılır. Şu işi yaparsam, şu şey bana haram olsun demek gibi…
» Allah’a Kasem Şeklinde Yapılan Yeminin Çeşitleri Nelerdir?
Kasem şeklinde yapılan yeminler üçe ayrılır:
1 Yemin-i lâğv,
2 Yemin-i gamus,
3 Yemin-i mün’akide.
» Yemin-i Lâğv Nedir?
Yanlışlıkla veya doğru zannıyla yalan yere yapılan yemindir. Bir kimsenin borcunu ödemediği halde ödediğini zannederek vAllahi ödedim diye yemin etmesi gibi. Bu nevi yeminden dolayı yemin sebebine keffâret gerekmez. Allah’ın afvı ve bağışlaması umulur. Ağızdan yemin kastedilmeksizin yanlışlıkla irade dışı çıkan vAllahi sözü de bu yemin kısmına girer.
» Yemin-i Gamus Nedir?
Bile bile yalan yere yapılan yemindir. Borcunu ödemediğini bilen kimsenin, bile bile, ödedim diye yemin etmesi gibi… Bu gibi yalan yeminler çok büyük günahtır. Böyle yalan yere yapılan yeminlerin, yurtları viran ve yalancıları da mahv u perişan edeceği rivayetlerde vardır. Bunun bağışlanması için keffâret yoktur. Çünkü ortada kasdî bir durum vardır. Ancak tevbe istiğfar etmek, hakkı zâyi olan varsa ondan da helâllık almak gerekir. İmam-ı Şâfiî’ye göre keffâret de gerekir.
» Yemin-i Mün’akide Nedir?
Mümkün olan ve geleceğe âit bulunan bir şey hususunda yapılan yemindir. VAllahi yarın borcumu ödeyeceğim demek gibi… Böyle bir yemine riayet vâcibdir. Ancak riayet edildiğinde umumun zararı söz konusu ise, o takdirde yemine riayet edilmez, bozulur, sonradan keffâreti verilir ve ayrıca Allah’tan da af dilenir. Meselâ: Bir kimse borcunu vermemeğe yemin etse, bu yemine riayet etmek değil, etmemek vâcibdir. Bu sebeble yemin bozulur. Keffâreti verilir. Birden fazla yemin edilip bozulunca her yemin için ayrı bir keffâret gerekir mi? Evet, yeminin sayısı artarsa, keffâretin sayısı da ona orantılı olarak artar. Yeminleri ayrı yerde söylemiş olmak bile, bu hükmü değiştirmez. Fakat İmam-ı Muhammed’e göre, yemin keffaretleri çoğalınca bir tek keffaretle hepsinden kurtulunmuş olur. Fakihlerin çoğu bu görüşü tercih ederler.
islam ilmihali(Mehmet Dikmen)
Sen gene de bilgisayar oyunları, kağıt oyunları vs oynama. Oyun boş iş, zaman ifrafı, ağzı bozuyor ve bir sürü daha sakıncası var, bu tarz oyunlara belli şartlarda helal diyen olsa da günah diyen daha çok.
tövbe ile yemin arasındaki fark, TEVBE İLE İSTİĞFAR ARASINDAKİ FARK