Rahmi alınan kadın ilişkiye girebilirmi
Kayıtsız Üye
Arkadaşlar dinimizce rahmi alınan kadın ilişkiye girebilir mi konu hakkında bilgiler verir misiniz ?
Cevap: Rahmi alınan kadın ilişkiye girebilirmi
halilcan
girebilir.
Rahim Alınırsa Ne Olur?
Doğurganlık özelliğinden dolayı her kadın için son derece önem taşıyan bir organ rahim bazı hastalıklar nedeniyle, ameliyatla alınmasını gerekli kılıyor. Bu noktada kadınların aklına pek çok sorular geliyor. İşte yanıtları…
Rahim alınmasıTüm dünyada çok sayıda kadın çeşitli sebeplerle rahim ameliyatı geçiriyor ve bazen de rahmin tamamen alınması gerekebiliyor. Amerikan istatistiklerine göre ABD’de yılda 600.000 rahim alınma ameliyatı yapılıyormuş. Sezeryandan sonra en sık yapılan büyük jinekolojik operasyon rahim alınması.
Elbette kural olarak cerrahi tedaviler her zaman son çare olarak uygulanan tedavilerdir. Eğer ilaçlarla halledebilecek bir sorun varsa operasyonu düşünmezsiniz ve ilaçlarınızı kullanırsınız. Ama aşırı kanamaya yola açan problemli myomlar gibi, rahim sarkmaları gibi ilaçlarla tedavisi pek de mümkün olmayan durumlarda cerrahi tedaviler uygulanmak zorundadır.
Yanlış olarak bilinen konu ise rahim alınmasının, cinsellikle ilgili ciddi sorunlara sebep olması, menopoza girileceği ve kadınlığın eksilmesi yada zedelenmesi anlamına geldiği.
Oysa ki doğrusu bu değil..
Öncelikle rahmin çocuk taşımak ve doğurmak dışında bilinen başka önemli bir görevi yok. Yani rahmin alınmasıyla adet görmeme ve çocuk doğuramama dışında fonksiyonel olarak değişen hiçbir şey yok. Eğer kadın ailesini, çocuk sayısını tamamladığını düşünüyorsa rahimle ilgili ameliyat sırasında rahmin tamamen alınması mantıklı seçenek olacaktır. Kanser veya ciddi kanser riski gibi çok önemli bir sebep varsa zaten düşünecek fazla bir şey yok demektir.
Adet görmeme derken elbette kast edilen menopoz değil. Sadece artık kanamanın olmaması. Çünkü bir kadının menopoza girip girmeyeceği rahimle değil hormon salgılayan yumurtalıkların alınmasıyla ilgili bir durum. Kadın yaşı çok ileri değilse ve tıbben gerekli değil ise yumurtalıkları korumak uygun olacaktır. Çünkü menopozdan sonra da yumurtalıkların androjen adı verilen ve libidoyu etkileyen hormonları da salgıladıkları biliniyor. Dolayısıyla adet gören bir kadında rahim alınır ve yumurtalıklar korunursa menopoza giriş söz konusu değil. Elbette gelecekteki yumurtalık kanseri olasılığı da dahil olmak üzere bu konuyu operasyondan önce hekiminizle mutlaka tartışmalısınız.
Rahmin alınması kadının cinsel yaşamını da etkilemiyor. Rahim alındıktan sonra da cinsel yaşantı aynen devam edebilir. Artık rahminiz olmadığını ne eşiniz anlar ne de siz hissedersiniz.
Geriye kaldı belki bir tek ameliyatın kendisinin yaratabileceği sıkıntılar. Bu konuda da günümüzdeki operasyon tekniklerindeki gelişmeleri, kullanılan etkili ağrı kesme sistemlerini ve ilaçlarını hatırlamakta yarar var. Özelikle bıçaksız ameliyat da denilen endoskopik tekniklerin son derece geliştiğini, hatta aynı gün dahi evinize gidebileceğinizi dikkate alırsanız bu konunun da düşündüğünüz kadar önemli olmadığını göreceksiniz.
Dolayısıyla, rahim alınması operasyonunu büyük bir sorun haline getirmemek, bu operasyonla elde edilecek tıbbi faydalar açısından konuya yaklaşmak gerekiyor.
Özetle, doktorunuz gerekli diyorsa size de ameliyat randevusu almak düşecektir…
Doç. Dr. Selman Laçin
RAHMİN ALINMASI CİNSEL HAZZI ETKİLİYOR MU?
Rahmin alınmasının cinsel hayatı etkileyebileceğini vurgulayan ve cinsel yaşam kalitesinin hastaya göre değiştiğini belirten Doç. Dr. Hüsnü Görgen şunları söylüyor:
Histerektomi sonrası cinsel hazzı etkileyen faktörler arasında histerektomi nedeni ve ameliyat öncesi var olan ağrılı cinsel ilişki ile kasık ağrısı gibi nedenler yer alıyor. Rahim alındığında, ameliyattan önce var olan kasık ağrısı gibi cinsel ilişkiyi olumsuz etkileyen faktörler ortadan kalkıyor. Hastalarda rahim alındığı için orgazm sırasında rahmin kontraksiyonları olmamasına rağmen, bazı hastalar cinsel ilişkiden daha fazla zevk almaya başlıyor. Bunun bir başka nedeni de kanamalarının olmaması ve gebe kalma endişesinin yaşanmaması. Ayrıca rahmin tamamının veya üst kısmının cerrahi olarak alınması ile rahim ağzının bırakılmasının cinsel açıdan bir fark yaratmadığı saptanmış.
RAHMİN ALINMASINA HANGİ SORUNLARDA KARAR VERİLİYOR?
Doç. Görgen, histerektomi ameliyatlarına neden ihtiyaç duyulduğunu anlattı ve ameliyat yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:
Kadınlarda en sık karşılaşılan iyi huylu tümörler olan miyomlar şikâyete yol açmazlarsa sadece takip etmek yeterli geliyor. Ancak bazıları büyüyerek düzensiz veya aşırı kanamalar, kansızlık, kasık ağrısı, sancılı ve bol adet görme ya da mesane gibi komşu organlarda bası şeklinde yakınmalara yol açabiliyor. Bunun sonucunda ameliyat gereksinimi doğuyor. Çocuk isteyen veya rahminin alınmasını istemeyen hastalarda sadece miyomlar çıkarılıyor ve rahim dikilerek, alınmıyor. Rahim içine doğru büyüyen ve kanama yapan miyomlar histeroskopi ile alınabiliyor. Rahim alınmasında sorun olmayan ve çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlarda miyom için histerektomi ameliyatı yapılıyor. Hastalarda ağrı ve infertilide şikâyetlerine neden olan endometriozis genellikle laaproskopik cerrahi ve ilaç tedavisi ile rahim ve yumurtalıklar alınmadan tedavi ediliyor. Ancak çocuk yapma isteği olmayan ve ağrıları fazla olan hastalarda histerektomi yapılabiliyor. Rahim sarkmasında hastanın şikâyetine bağlı olarak ameliyat kararı veriliyor. Rahim ve yumurtalık kanseri ile kronik kasık ağrılarında da rahmin alınması gerekebiliyor.
KAÇ TİP HİSTEREKTOMİ AMELİYATI VAR?
Rahim alma ameliyatı karından (Abdominal Histerektomi), vaginal yoldan (Vaginal Histerektomi) ve Laparoskopi (Kapalı Ameliyat) ile yapılabiliyor. Ameliyatta alınan rahim kısımlarına göre şöyle adlandırılıyor:
Total histerketomi: Rahmin tamamı cerrahi olarak alınıyor.
Subtotal histerektomi: Rahmin üst kısmı cerrahi olarak alınıyor, serviks (rahmin boynu ve ağzı) bırakılıyor.
Histerektomi ve Bilateral Salpingooferektomi: Rahim ile birlikte tuba ve yumurtalıklarda birlikte çıkarılıyor.
Vaginal Histerektomi: Cerrahi açıdan sakıncası yoksa histerektomi yapmak için en uygun yol, rahmin vajinal olarak alınması. Bu ameliyatta rahim vajnal olarak yapılan kesiler ile alınıyor. Karından herhangi bir ameliyat yapılmasına gerek kalmıyor. Karından kesi olmadığı için de hastanın iyileşme süreci daha rahat ve hızlı oluyor. Ayrıca hasta daha az ağrı çekiyor. Ancak her hasta vajinal histerektomi yapılmaya uygun olmayabiliyor. Rahmin sarkması, miyomlara bağlı rahmin büyüklüğü ve daha önce geçirilmiş ameliyatlara bağlı yapışıklıklar vajinal histerektomi için karar verdiriyor.
Abdominal Histerektomi: Karın üzerine yapılan bir kesi ile karın boşluğu açılarak yapılıyor. Sezaryen ameliyatlarında yapıldığı gibi kesi alt karın bölgesinden uygulanıyor. Bazen bu ameliyat göbek altından (bazen üstüne de) aşağıya doğru dik olarak yapılan bir kesi ile uygulanıyor. Bu tür kesiler ile yapılan ameliyatlarda iyileşme süresi daha uzun oluyor.
Laparoskopik Histerektomi: Kapalı ameliyatlar olarak adlandırılan bu ame
liyatlarda, karın içerisine trokar adı verilen 5-10 milimetre çapında, ortası boş, küçük boru ların yerleştirilmesi ve bu trokarlardan başta içeriyi görmek için kamera ve diğer cerrahi aletlerin girmesi ile yapılıyor. Cerrahi işlem ekrana kameradan ulaşan görüntü ile gerçekleştiriliyor. Esas amacı, karın üzerine yapılan kesinin olmaması. Böylece iyileşme süresi kısalıyor, hasta daha az ağrı duyuyor ve çalışma hayatına daha kısa sürede dönüyor. Karın içerisinde yapılan cerrahi işlem abdominal olarak yapılan histerektomi ile benzer özellik sergiliyor.
Burada da rahim tamamen veya tüp ile yumurtalıklarla birlikte alınabiliyor ya da rahmin sadece üst kısmının alınıyor. Uygun kanser olguları da bu yolla ameliyat edilebiliyor. Robotik Cerrahi de laparoskopun günümüzdeki uygulanan bir yöntemi. Laparoskopideki gibi trokarlar kullanılarak karın içine ulaşılıyor. Burada ameliyatı yapan cerrah robot olarak adlandırılan konsol yardımı ile cerrahi aletleri kumanda ediyor ve operasyon laparoskopik yöntemlere benzer olarak yapılıyor.
Doç. Dr. Hüsnü Görgen
Rahim alınınca cinsel hayat biter mi?
Rahimde yapılan herhangi bir ameliyat sonucu rahmi alınan kişinin cinsel hayatı biter mi? Çevremde, rahmi alınan birkaç kişi cinsel ilişki sırasında hiçbir şey hissetmediklerini söyledi. Söyledikleri ne kadar doğrudur?
CEVAP: Dünyada çeşitli hastalıklar nedeniyle rahmi alınmış milyonlarca kadın yaşıyor. Cinsellik konusunda böyle hastalarda yapılmış pek çok çalışma var. Bu çalışmalardan hemen hiçbiri sizin çevrenizden duyduklarınızı doğrulamıyor. Yani rahim olmaması kadınlığın bittiği anlamına gelmiyor. Cinselliğin sona erdiği anlamı taşımıyor.
Prof. Dr. Derin Kösebay
Cevap: Rahmi alınan kadın ilişkiye girebilirmi
Kayıtsız Üye
Verdiginiz bu güzel ve aciklayici yazilariniz için çok teşekkürler
Yorum: Rahmi alınan kadın ilişkiye girebilirmi
Kayıtsız Üye
Ama arkadaşım iki defa rahimden ameliyat olmuş ve doktor artık esinle iliski yaşayacaksın yoksa kanser olabilir demis
Kayıtsız Üye
Amaliyattan sora ilişkiye ne kadar süre sonra başlanabilir veya ilişki için ne kadar süre beklemek lazım,hastam kapalı laproskopi amaliyatı oldu.cvp için şimdiden tşkrler
arifselim
Bu konudaki en doğru bilgiyi doktorunuz verecektir. Burada bir doktor bile cevap verecek olsa yinede hasta görülmeden, şikayetleri dinlenmeden doğru bir cevap vermek çok zor olur.
Kayıtsız Üye
ben 27 yaşımdayım ve rahmim alındı her bayanin kendi bedeniyle iletişimi bir digerinden farklidir benim hayatimda degişen negatif yönü olmadi tamamen piskolojik takintilardan stressten kaynaklanan endişelerden
Kayıtsız Üye
Arkadaşlar ben bir hafta önce evlendim ve eşim hiç adet görmemiş 20 yasinda kendisi ve doktora gittiğimizde rahiminin yok denecek kadar küçük olduğunu söyledi peki ilişkiye girebilirmiyiz sorun olur mu lütfen bilginizi istiyorum şimdi den teşekkürler
kastamonu37
Arkadaşlar mümkün olduğunca ameliyat denen şeyden uzak durun ameliyat vücuda verilen bir zarardır ölüm ve uzuv kaybına sebep olacak şeyler dışında şekli yada dayanabildiginiz ucunda ölüm olmayan şeyler için bence ameliyat olmayın ameliyat olduktan sonra belki ameliyatsız bir çare bulunur boşuna organınızdan olursunuz yada ameliyat sırasında daha kötü şeyler olur maalesef ülkemizde hastayı düşünen çok az doktor var çoğunun amacı para hatta ameliyat gerekmese yada işin ehli değilse bile para için puan için sizi ameliyat ediyorlar ben ameliyata karşıyım babamı ameliyat ile sakat bıraktılar bişeyi yokken benim de ameliyat olman lazım eğrilik var yok ciğerin büyür ilerde vs dedi doktor ameliyat etti komple estetik yapmış ve burnumu bozmuş estetiğe bile benzemiyor çökük yamuk bir duruşu var demem o ki hiç bulaşmayın
Ayrıca yazıyı okudum ameliyat olunursa daha iyi cinsel ilişki olur yazmış cevap veren kişi yalnız vücudunuzda oluşacak ameliyat izleri eşiniz için belki görsellik olarak sorun olacak veya psikolojik bir eksiklik hissedeceksiniz kendinizde o yüzden mecbur kalmadıkça hayatınızı ve yaşamınızı artık tak ettirecek düzeye gelmedikce asla ameliyat olmamalisiniz küçük sorunlar ağrılar ve hastalıklarla yaşamak büyük bir riske girmekten daha iyidir.
rahmi alinan kadin iliskiye girebilir mi, rahmi alınan kadın ilişkiye girebilir mi, rahim alındıktan sonra ilişkiye girilir mi