Ne zaman beddua edilir?
yarelerimtuzu
Beddua nedir, kimlere beddua edilir?
İş yerinde sürekli beni dışlamaya çalışan üzmeye çalışan iki insan var. Bu iki insana her ne kadar olumlu yaklaşsam da nafile oldu. Hatta Allah’a bile dua ettim. Bu kadar çabama rağmen bu iki insan yine beni üzmeye yönelik bir hareket yaptılar bu sefer de ben kendimi tutamadım içimden gelenleri Allah’a arz ettim. Beddua etmiş oldum. Hiç istemediğim halde. Beddua etmek caiz midir?
Cevap: Ne zaman beddua edilir?
yasemin
Değildir , belkide o insanlar sizin sabrınızı ölçmek içindi . Sizin sınavınız için karşınıza çıkmalılardı ve çıktılar , denenmeniz için birer sebepti . Bunu bilemeyiz . Beddua etmek caiz olan bir şey değildir , sabır afiyet hidayet ve hayırlar dileyin . Beddua etmekle -haşa- Resmen Allahım sen bilmiyorsun nasıl cezalandıracağını , bak ben diyorum benim dediğim gibi şöyle böyle yap , diyorsun . Allah’a havale edin , Rabbimizin herkesin neyle mukafatlancağını en iyi hatta tek bilendir.
Cevap: Ne zaman beddua edilir?
@hmet
Eğer onları bağışlar ve Allahın onları ıslah etmeleri için DUA edersen bu daha hayırlıdır.
Beddua nedir, kimlere beddua edilir?
Dua kısaca kulun Yaratanına geri bildirimidir. Kul yaşadıkları olaylar ve kendisine verilen nimetlere bakarak Rabbine yönelir ve yalvarır. Bu bazen şükür, bazen istek, bazen ibadet, bazen de halini Allah’a arz olabilir. Beddua da dua kabilinden olsa da beddua ederken daha dikkatli olmak gerekir. Çünkü insanın yaşadığı olayların iç yüzünü, sebep sonuç ilişkilerini, faillerini tam olarak anlaması mümkün değildir.
Beddua kişinin yaşadığı ve gördüğü kötülükler karşısında durumu Rabbine arz etmesidir. Haşa Allah’a talimat verir gibi şunu şöyle yap, bunu böyle yap gibi beddua edilmesi, bedduanın küfür, aşağılama aracı kullanılması ya da dile sakız gibi dolanması uygun değildir. Ayrıca kişinin adres göstererek Allah’ım falancayı şöyle yap diyerek beddua etmesi de sakıncalıdır. Çünkü kişi olayların hakikatini bilemeyebilir veya öznel değerlendirmelerde bulunabilir. Bu durumda farkında olmadan suçsuz birine lanet okumuş oluruz.
Her günah işleyene beddua edilir mi? Ya da kimlere beddua edilir?
Öncelikle dinimizde bedduanın yeri nedir? Bunu ele alalım. Peygamberimiz bir hadisi şerifinde Ben lânet edici değil, rahmet peygamberi olarak gönderildim buyurarak bedduadan ziyade hayır dua ettiğini belirtmiştir. Bununla birlikte beddua ettiği hadisi şerifler de vardır. Örnek verirsek;
Allahın laneti hırsızın üzerindedir!
Allah’ın lâneti rüşvet alan ve verenedir!
Faiz yiyen ve yedirene Allah lânet etsin!
Anne ve babasına söven kimse lânetlenmiştir!
Fitne uykudadır, onu uyandırana Allah lânet etsin!
Altın ve gümüşün kuluna, paraya tapana lânet olsun!
Halkın işlerini üstlenip de onlara güçlük çıkarana lânet olsun!
Zalim âmirlere, fasıklara, sünnetimi yıkan bid’atçilere Allah lânet etsin!
Arazi işaretlerini bozana (sınır taşlarını kaldırıp daha fazla yer tutma peşinde olana) Allah lânet etsin!
Gibi hadisi şeriflerde beddua edilmiştir. Yukarıdaki hadisi şeriflere bakıldığı takdirde bedduanın belirli bir kişiden ziyade bazı günahları periyodik olarak işleyenlere tabiri caizse kaşarlanmış fasık ve kafir kişilere genel olarak edildiği görülmektedir.
Yani rastladığımız her kusur, günahta bedduaya sarılmak doğru değildir. Hele adres vermek hiç doğru değildir. Yukarıdaki hadislerde görüldüğü gibi Peygamberimiz falancaya lanet olsun dememiş, şu günahı işleyenlere beddua etmiştir.
Dinimiz genel olarak birbirine beddua etme, birbiriyle çekişme ve mücadele etmeye değil birlik beraberlik ve yardımlaşmaya önem vermektedir. Beddua etmek için fırsat kollanmamalı, birisi hata yaptı diye bedduaya sarılmamalıdır. Yukarıda da belirtildiği üzere beddua etmek için günah işleyenin bunu devamlı olarak yapması ve bile bile yapması gerekir.
Dinimizde beddua ile ilgili hatırımıza gelen hadiselerden biri Uhut savaşında, diğeri Hendek savaşında yaşanmıştır.
bedduanın tutması, beddua nedir kısaca