Sabır etmenin fazileti . Hadis-i Şerif .
r1dv4n06
"Hz. Ali (R.a) buyurdu ki: "Rasulullah (S.a.v) şöyle buyurdu: "Sabır üç çeşittir: Musibete sabretmek, taatta sabretmek, masiyete sürüklenmemekte sabretmek. Musibete, musibet güzelliğe dönşünceye değin sabreden (yani güzel bir sabır ile musibetin şiddetini reddeden) kişiye Allah üç yüz derece yazar her bir dereceyle öbür derecenin arası, yerle göğün arası kadardır. Taatta sabreden kişiye de Allah altı yüz derece yazar ki her bir dereceyle öbür derecenin arası, yerin dibiyle arşın arası kadardır ve masiyete sürüklenmemekte sabreden kişiye de Allah dokuz yüz derece yazar ki her bir dereceyle öbür derecenin arası, yerin dibiyle arşın en üst noktası kadardır." [Kafi, c. 2., Kitabu"1-îman ve"1-Kufr, Babu"s-Sabr, 133.] Bu hadis-i şeriften, masiyete sürüklenmemekte sabretmenin sair sabır mertebelerinden daha faziletli olduğu anlaşılmaktadır. Hem dereceleri daha fazladır ve hem de dereceleri arasındaki mesafe daha çoktur. Ayrıca cennetin kapsamının da bizlerin tahmininden çok daha fazla olduğu görülmektedir.
(Sabır, üçtür: Musibete, tâata ve günah işlememeğe sabır. Musibete sabredene, Allahü teâlâ üçyüz derece ikram eder. Her derece arası yerden göğe kadar mesafedir. Taate sabredene altıyüz derece ihsan eder. Her derece arası, yerin dibinden Arşa kadardır. Günah işlememeye sabır edene dokuz yüz derece verir. Her derece arası yerin dibinden Arşın üstüne kadardır.) [İbn Ebi Dünya, es-Sabr ve’s-Sevâbu, Câmii’s-Sağîr, 2, 190]
Kim, kaldırılıncaya kadar musîbete güzelce sabrederse, Allah ona üç yüz derece yazar. Her iki derece arasında, sema ile arz arasındaki mesafe kadar yücelik vardır. Kim de, taatte sabrederse, Allah ona altı yüz derece yazar. Her iki derece arasında, arzların baş-ladığı hudutla, arzların bittiği son nokta arasındaki mesafe kadar yücelik vardır. Kim de masiyete (günaha) karşı sabrederse, Allah ona dokuz yüz derece yazar. İki derece arasında, arzların hududu ile arşa kadar olan mesafe arasındaki kadar yücelik vardır. [Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 9/537-538.]
Musibetlere sabır : Her kim başına gelen bir derde, felakete sabreder ve güzel bir tahammül ile onu geçiştirirse allah-u Teâlâ ona her biri arası yer ile gök arası kadar olan üç yüz derece verir .
İbadetlere sabır: Her kim Allah’a ibadet ve taatte sabır ve sebat gösterirse, ihmal ve tembelliğe düşmezse Allah onu altı yüz derece verir. Her derece arası ise yerin dibinden Arşa kadardır.
Günahlara sabır: Her kim bir günah işleme durumu ile karşılaştığında kendini tutar, nefse şeytana uymaz ve o kötülüğü işlemezse Allah ona cennette dokuz yüz derece verir ki Her derece arası yerin dibinden Arşın üstüne kadardır.
Cevap: Sabır etmenin fazileti . Hadis-i Şerif .
r1dv4n06
Dünya mihnet ve sıkıntı üzerine kurulmuştur. Sıkıntının ise, sabretmekten başka çaresi, katlanmaktan başka kurtuluş yolu yoktur. Üç sabır çok kıymetlidir:
1-İbâdet yapmaya sabır.
2-Günah işlememeye sabır.
3-Belâ ve mihnetlere sabır.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Sabır üçtür: Musîbete sabır, taate, ibâdet yapmaya sabır ve günah işlememeye sabır. Musîbete sabredene, Allahü teâlâ üç yüz derece ikrâm eder. Her derece arası yerden göğe kadar mesafedir. Taate sabredene, Allahü teâlâ, altı yüz derece ihsân eder. Her derece arası, yerin dibinden, Arş’a kadardır. Günah işlememeye sabredene, Allahü teâlâ, dokuz yüz derece verir. Her derece arası, yerin dibinden Arş’ın üstüne kadardır.) [Ebuşşeyh]
sabrın fazileti ile ilgili hadisler, Sabr