Şafii mezhebine göre kaza namazları nasıl hesaplanır ve nasıl kılınır? Mükellefiyet yaşı kaçtır?
doganozguc
Şafii Mezhebine Göre Buluğ (Mükellefiyet) Yaşı:
Buluğdan maksat, kadın ve erkeğin namaz, oruç, hac ve benzeri emirlere muhatap olacak duruma gelmesidir. Buluğ zamanı, bazı şeylerle bilinir:
1. Kadın veya erkeğin ihtilam olmasıyla bilinir.
2. Kadının hayız kanı görmesiyle bilinir. Kadın hayız görmeye başladığı zaman buluğ yaşına girmiş demektir. Bu durum kamerî takvime göre dokuz yaşında meydana gelir. Dokuz yaşına geldiği halde ihtilam olmuyor, hayız görmüyorsa, bu yaşadığı memleketin hayat ve tabiat şartlarından ötürüdür. Yaşadığı memleketin iklimi sıcaksa, kızın dokuz yaşında hayız görmesi mümkündür. İklimi soğuksa daha ileri yaşlarda hayız görür.
3. Kamerî takvime göre, onbeş yaşına geldiği halde ihtilam olmayan veya hayız görmeyen kız, buluğ yaşına girmiş sayılır. (Büyük Şafii Fıkhı, Dr. Mustafa el-Hin, Dr. Mustafa el-Buğa, Ali eş-Şerbeci)
Buluğ yaşından itibaren kaç yıl namaz kılmamışsa hesap edilip, buna göre kaza namazlarınızı kılabilirsiniz.
Farz namazlardan önce ve sonra kaza namazı kılınabilir. Kaza namazları için belli bir vakit yoktur. Her zaman kılınabilir. Zimmetinde (üzerinde) sayısını bilmeyecek kadar çok sayıda kaza namazı bulunan bir kişi, zimmetinden kurtulduğuna kesin olarak kanaat getirinceye kadar kaza namazı kılmaya devam etmelidir. Kaza namazını kılarken günlerini belirtmeye gerek yoktur.
Kaza etmeye niyet edilen namazı sadece sabah, öğle, ikindi veya akşam namazı şeklinde belirtmek yeterlidir. Yani "Niyet ettim sabah namazının kazasını kılmaya" şeklinde niyet edilir.
Şâfiî Mezhebi’ne göre de, üzerinde kaza namazı borcu olan bir insanın, bu namazları kılıp borcundan kurtuluncaya kadar gerek beş vakit namazların sünnetlerini, gerekse diğer nafileleri kılması mekruhtur. Çünkü bir an önce kazaların kılınıp bitirilmesi gerekir. (Büyük Şafii İlmihali – Mehmet Keskin)
kaza namazı nasıl kılınır şafii, tilavet secdesi, Şafi mesepbinde namaz nasıl kılınır