Oruçlu olduğumuzda taharetlenirken makattan su kaçıp oruç bozulur mu?
Kayıtsız Üye
Selamın Aleyküm bu konu içimi kemiriyor bir yerde gördüm sürekli vesveseleniyorum şu konuyu açıklığa kavuşturalım. Saygılarımla.
Cevap: Oruçlu olduğumuzda taharetlenirken makattan su kaçıp oruç bozulur mu?
@hmet
Makattan su kaçmaz şeytana uyup vesveseli davranmayın
Cevap: Oruçlu olduğumuzda taharetlenirken makattan su kaçıp oruç bozulur mu?
Kayıtsız Üye
Bakın bu yazıyı okudum. ..
Sual: (Taharetlenirken vücudun içine su kaçma ihtimali yoktur) diyenler olduğu gibi, (Kaplıcalarda küvetlere girip, suyun içine oturunca da su kaçmaz ve oruç bozulmuş olmaz) diyenler de çıkıyor. İnternete baktım, Diyanet dâhil, istisnasız bütün hocalar, (Denizde yüzmekle de alttan su kaçmaz ve oruç da bozulmuş olmaz) diyorlar. Ama hiçbiri kitaptan nakil yapmıyorlar. Din kitaplarımızda alttan su kaçabileceği yazılı değil midir?
CEVAP
Bu hususta din kitaplarımızda deniyor ki:
Oruçlu kimse, taharetlenirken, suyun içeriye girmemesi için, nefes almamalıdır. Serahsî’nin Muhît’inde de böyle yazılıdır. Oruçlu bir kimse, taharetlenirken su içeriye girerse, orucu bozulur. Bahr-ür-Râık’ta da böyle yazılıdır. (Fetâvâ-i Hindiyye)
Taharette temizliği iyi yapabilmek için mübalağa etmelidir. Ancak oruçlu ise, mübalağa yapılmaz, su içeri girip de orucu bozmaması için makatını büzmeden bir bez parçası ile silmeli. Yani taharetlenirken su içeri girerse oruç bozulur. (İbni Âbidin)
Taharetlenirken, dübüre [makata] su kaçarsa orucu bozar. (S. Ebediyye)
Oruçlu bir kişi istinca ederken makatına su kaçar ve bu su da hukne [lavman] yerine ulaşırsa oruç bozulur, kaza gerekir. (El-fıkh-ü alel-mezahib-il-erbea)
Orucun bozulmaması için, taharette kurulanmadan kalkmamalı ve istinca anında nefes de almamalıdır. (Şir’a şerhi)
Eğer oruçlu değilse taharette iyice yıkamalıdır, oruçluysa su kaçmaması için dikkatli olmalıdır. (Dürer ve Gurer)
Ömer Nasuhi Bilmen hoca da, Büyük İslam İlmihâli kitabında şöyle yazıyor:
(120- Oruçlu olan kimse, büyük abdest temizliği yaparken, içeriye su geçmemesi için nefes alıp vermemelidir. Bu temizlikte aşırı gidilir de, su hukne yerine kadar ulaşırsa, orucu bozar.)
Bazı kimselerin itibar ettikleri Zuhaylî bile, (Taharetlenirken makattan içeriye su kaçarsa oruç bozulur) diyor. (İslam Fıkhı Ansiklopedisi)
Din kitaplarında bu bilgiler veriliyor. (Taharetlenirken su kaçabilir, nefes almamalı) deniyor. Kaçmaz diyen hiçbir kitap, hiçbir İslam âlimi yoktur. Yine din kitaplarında, (Göle ve denize girip hemen çıkmakla oruç bozulmuş olmaz) deniyor, ama dakikalarca su içine oturmak, denizde yüzmekle, suyun kaçmayacağı hiçbir kitapta yazmamaktadır. Buna rağmen zamane hocaları, kadını erkeği denizde rahatça yüzdürebiliyor, küvete suyun içine oturtup, (Saatlerce beklese de alttan su kaçmaz) diyebiliyor. (Bana göre bir şey olmaz, denizde saatlerce yüzmek, orucu bozmaz) diyen ve kitaptan nakletmeyenlere itibar etmemelidir.
hukne