Şafii Mezhebine göre guslün farzı nasıl alınır?

Şafii Mezhebine göre guslün farzı nasıl alınır?

123asd
Arkadaşlar,Şafii Mezhebine göre guslün farzı nasıl alınır,niyet nasıl edilir?


Cevap: Şafii Mezhebine göre guslün farzı nasıl alınır?

mum
Şafii mezhebinde gusul

Niyet nasıl edilir, Gusül nasıl yapılır?

Niyet, kalpten ‘Guslün farzına niyet ediyorum’ veya ‘Cünüblüğü kaldırmaya niyet ediyorum’ veya ‘Namaz kılmayı kendime helâl etmeye niyet ediyorum’ veya ‘Kur’an’a dokunmak gibi yıkanmayı gerektiren şeyleri kendime helâl etmek için niyet ediyorum’ diyerek yapılmalıdır. Fakat dil ile niyet etmek daha efdaldir.

İkincisi, bedeni deri ve kıllar dahil olmak üzere, suyu kılların diplerine ulaştırarak yıkamaktır. Cabir b. Abdullah’a, yıkanmanın nasıl olması gerektiği sorulduğunda Cabir şöyle demiştir: ‘Hz. Peygamber iki avucuyla başına üç defa su döküyordu. Sonra da vücudunun tümünü yıkıyordu.

Ümmü Seleme, Hz. Peygamber’e ‘Nasıl yıkanayım’ diye sorduğunda, Hz. Peygamber şöyle demiştir: –

Başına üç defa su dökmen yeterlidir; sonra suyu bütün vücuduna dökerek temizlen!

Hz. Ali, Hz. Peygamber’in şöyle buyurduğunu rivayet ediyor:

Kim cünüb olduğu halde bedeninde yıkanmamış bir kıl bırakırsa, Allah ona cehennemde şu şu cezaları verecektir. Hz. Ali ‘Bundan dolayı kıllarıma düşman oldum’ demiştir. Hz. Ali, sakalı hariç, bütün kıllarını traş ederdi.

Şafiide Sünnet Olan Guslün alma şekli

Buna, fıkıh’ta guslün sünnetleri denir. Bunlar aşağıda zikredilmiştir:

a. Elleri su kabına sokmadan önce yıkamalıdır. Sonra vücuddaki kirleri giderip bedeni temiz birşeyle ovmahdır.

Hz. Meymune şöyle rivayet ediyor: ‘Hz. Peygamber’e yıkanması için su koydum. Peygamber iki veya üç kere elini yıkadıktan sonra suyu sol eline döktü, onunla tenasül uzvunu ve arkasını yıkadı. Sonra da ellerini toprağa sürdü.

b. Eksiksiz bir abdest almalıdır, ayakları guslün sonuna bırakmakta bir sakınca yoktur.

c. Başa su döküp saçlarını karıştırmalı, sonra başı üç defa yıkamalıdır.

d. Önce sağ, sonra da sol tarafını tepeden tırnağa yıkamalıdır. Bunların sünnet olduğuna şu hadîsler delâlet eder. Hz. Aişe şöyle rivayet ediyor: ‘Hz. Peygamber cünüplükten ötürü guslederken önce ellerini

yıkıyordu’. Müslim’in bir rivayetinde ise ‘Sonra sağ eliyle sol eline su döküp tenasül uzvunu yıkıyordu’ şeklindedir.

Hz. Meymune şöyle rivayet ediyor: ‘Hz. Peygamber, tenasül uzvunu yıkadıktan sonra namaz abdesti gibi abdest alıyordu. Sonra ellerini suya sokup vücudundaki kılları, suyu diplerine ulaştırmak için hilalliyordu (elleriyle karıştırıyordu). Sonra başına üç avuç su döküyor, sonra da bütün vücuduna su döküyordu’.

Gusle sağ taraftan başlamanın delili, şu hadîstir: ‘Hz. Peygamber ayakkabılarını giyerken, saçlarını tararken, abdest alırken ve guslederken sağ taraftan başlamaktan hoşlanırdı’.

e.Yıkanırken vücudu ovalamalı, azalan da peşpeşe yıkamalıdır. Çünkü bazıları (Mâlikîler) ‘Azaları peşpeşe yıkamak vacibdir1 demişlerdir.

f. Yıkanırken kulakların içini, karındaki kıvrımları, göbeğin içini ve koltuk altlarım ele su alarak yıkamalıdır. Eğer kişide suyun buralara ulaşmadığı kanaati hasıl olursa böyle yapması farz olur.

9. Guslün her ameliyesini, abdeste kıyasen üçer defa yapmalıdır.

Şafiide Guslün Mekruhları

I. Yıkanırken suyu israf etmek mekruhtur. Bunu, abdestin mekruhları arasında zikretmiştik. Çünkü böyle yapmak Hz. Peygamber’in fiiline aykırıdır.

Enes b. Mâlik şöyle rivayet ediyor: ‘Hz. Peygamber 1 sâ (sâ iki eli birleştirip avucu dört defa dolduracak kadar bir ölçektir) ile 5 müdd kadar su ile yıkanıyordu. 1 müdd Çmüdd iki eli birleştirip avucu bir defa dolduracak kadar bir ölçektir) ile de abdest alıyordu’.[40]

Cabir b. Abdullah’a, Hz. Peygamber’in nasıl yıkandığı sorulduğunda şöyle demiştir:

– 1 sâ su ile yıkanman yeterlidir.

– Bana bu kadar su yetmez.

– Kılları senin kıllarından çok olan ve senden hayırlı olana (Hz. Peygamber’e) yetiyordu.[41]

1 sâ, 4 müdd’dür. 1 müdd 9.2 cm. uzunluğundaki bir kaba eşittir.

II. Akmayan durgun suda yıkanmak mekruhtur.

Ebu Hüreyre Hz. Peygamber’in şöyle dediğini rivayet etmiştir:

İçinizden biri cünübken durgun suda yıkanmasın!

Bunun üzerine dinleyenler ‘Ey Ebu Hüreyre! Peki nasıl yıkanacak?’ dediler. Ebu Hüreyre şöyle dedi: "Suyu avucu ile veya bir kap ile almalıdır. Eğer kap ile aldığı su çok değilse; elini içine soktuğunda kullanılmış su hükmünde olacaksa elini kaba sokarken ‘Kepçe niyetiyle sokuyorum’ diye niyet etmelidir veya cünüblüğü kaldırmak için niyet etmeden önce kap’tan biraz su alıp sonra niyet etmeli ve onunla elini yıkayıp suyu temizlenen eliyle almalıdır".

Akmayan durgun suda yıkanmanın yasaklanmasının hikmeti şudur: İnsan, içinde başkasının yıkandığı sudan nefret eder. Bu yıkanmanın cü-nüplük veya başka bir sebepten olması da durumu değiştirmez. Ayrıca içinde yıkanılan durgun su 2 kulle’den az olursa zayi .olur. Çünkü içinde yıkanmakla bu su temizleyicilik vasfını kaybeder. İnsanların durgun suya ihtiyaçları olduğu için Hz. Peygamber durgun suda yıkanmayı yasaklamıştır.
Kaynak Büyük şafii ilmihali


guslun farzi safii mezhebinde, şafii mezhebine göre gusül abdestinin farzları, safillere göre guslun farzlari

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();