Samimiyetsizlik
hilal
Arkadaşlar ben Allah a karsı samimiyetsiz olduğumu düşünüyorum bu beni huzursuz ediyor nasıl samimiyet kazanırım?
Cevap: Samimiyetsizlik
Esad
Öncelikle bunların kalbinize doğmasına sevinin.Çünkü şeytan boş insanlara gelmez,boş insanla uğraşmaz,dolu kalplere yönelip saptırmak düşündürmek ister.Kalbinize gelen şeytanın vesvesesidir.Bunlar dua ederken duanın kabul olmayacağını düşünmek veya tevbe ederken tövbesinde samimiyetsizlik ve kabul olmayacağını düşünmek,Allah hakkında farklı saçma şeyler düşünmek,namaz içinde bir anlık akla kötü ve çirkin şeyler gelmesi gibi şeyleri sıralayabiliriz.Kesinlikle bu vesveseye kapılmayın.Bu sorularla aklınız meşgul ederseniz şeytana alet,oyuncak olursunuz.
Müminlerin kendilerini yetersiz görmesi aslında güzeldir.Çünkü hepimiz çok eksiğiz.Hz.Aişe Peygamberimize birgün şöyle bir soru sormuş.Cennete gireceğini bildiğin halde , neden bu kadar ibadet ediyorsun.Peygamberimizde cevap olarak Rabbim beni cennetine kabul etmiş,şükretmeyip ne yapayım buyurmuş.Yani Peygamberler bile ömürlerini tövbe ve istiğfarla geçirirken biz nasıl olmalıyız sorgulamamız gerek.O yüzden kendinizi samimiyetsiz değilde,ibadetlerde kendinizi yetersiz hissedip Allah’a daha çok bağlanabilirsiniz.Sakın olaki böyle bir şey için ümitsizliğe düşüp farklı şeylere kapılmayın.Allahın kudreti,affı,merhameti,rahmeti herşeyden daha büyüktür.
Cevap: Samimiyetsizlik
hilal
Yani şöyleki içimde hala islama dair şüpheler var ( istemediğim halde) Allah ı ve Muhammed ı hakkıyla sevmiyorum sürekli kafamı Allah a yakışmayan sorular geliyor kendimi sorguluyorum ama sorgulama anında bile kendi içimde yaptığım ibadetlerden dolayı büyüklenme geçiyor ve samimiyetim olmadığını düşünüyorüm ( yardımınız için sağolun abi)
Cevap: Samimiyetsizlik
Esad
Yukarıdaki cevabımda yazmıştım şeytanın vesveseleri diye.Sizde bu şekilde düşünüyormuşsunuz.İşte bunlar tamamıyla şeytanın oyunudur.Allah hakkında garip düşünceleri aklınıza sokar.Misal olarak haşa Allahın kızı oğlu varmıdır,cennette hayat nasıl sonsuz olacak gibi şeylerdir.Peygamberimizin zamanında sahabelerden birisi gelip efendimize şöyle buyurdu namazımı huşu içinde kılamıyorum şeytan bana vesvese veriyor ve kıldığım namazdan bir şey anlamıyorum.Peygamberimizde ona şöyle cevap verir. O, sana vesvese veren Hanzeb adındaki şeytandır. Namazda sana geldiğini hissettiğin zaman ondan Allah’a sığın buyurdu. Sahabi diyor ki: Bunun üzerine Rasulullah’ın (s.a.v) dediği gibi yaptım. Allah da benden onu giderdi. (Müslim)
Şeytan kanımızın içinde bütün vücudumuzda dolaşmaktadır.Size hertürlü şeyi düşündürür.Bazı şeyleri sorgulmamamk gerekir.Eğer herşeyi sorgulamaya kalkarsanız bu sizi Ateizme götürür.Bu türlü düşünceler kalbe geldiği zaman anında Allahın yüceliğini büyüklüğünü düşünün.Pişmanlık hissedin.Allahın huzurunda hiç olduğunuzu ve bir damlacık sudan sizi dünya ya getirdiğini düşünün.Bizler Allahın aciz kullarıyız.Bu türlü şeyleri düşünmemek gerekir.
hilal
Abi öncelikle verdiğim rahatsızlıktan dolayı özür dilerim ama konaşacak dindar birine ihtiyacım var …..Abi ben yaşıtlarım aksine dinimizi çok sorguluyorum bir türlü Allah a teslimiyet gösteremiyorum ama istiyorum ki diğer müminler gibi takvalı ve ihlaslı olmak istiyorum ben de sorgulamak istemiyorum ama imanım zayıf ve güçlendirmek istiyorum .Dünya umrumda değil sadece Allah ı istiyorum ama olmuyor bilemiyorum …napayım abi ?
Esad
Elinden geldiğince sohbet dinlemeye çalış.Ben tüm yakınlarıma abdülkadir geylani hazretlerini öneriyorum.Biz gençler için çok tesirli sözleri.Burdan tüm kitaplarını sesli olarak dinleyebilirsin.bölüm bölümdür hepsi baştan başla sürekli dinle.Senin sorularına cevap verebilecek insanları bul ve onlarla hep bir arada ol.Allahı tam manasıyla istersen Yüce Allah ta aşkını karşılıksız bırakmayacaktır inşAllah..
youtube.com/user/MevizaMedya/videos
Kayıtsız Üye
selamunaleykum
ilk önce düşünceler oldu bende sonra da abdest ve namazla ilgili çok çok sıkıntılar oldu halende atlatmış değilim bu sorunları
şimdide hiç istemediğim bir şey oldu yaklaşık 2 hafta olacak ben başkasının yaptığı ibadet benim zoruma gider oldu niye bilmiyorum araştırdığımda hased karşıma çıktı ve bu durum beni çok üzer oldu herkesin ibadeti kendime ama ben nefsimin esiri olmuşum bir türlü kendime söz geçiremiyorum ne yapacağımı bilmiyorum Allah a karşı samimiyetsizim bu hased duygusu bunu bildiriyor bana
cevabınızı hayırla bekliyorum belki bir öneriniz olur şimdiden Allah razı olsun
misafir4
başkasının ibadeti niye zoruna gitsin ki. biri mescide girmiş, namaza durmuş, onu izleyenler de ne güzel namaz kıldığını söylemişler, kendi aralarında bunu konuşmaya başlamışlar, konuşulanlar bu namaz kılanın kulağına gitmiş, bu kimse namazını bitirmiş, sonra bu kimselere dönmüş de; bir de orucumu görseniz demiş. bir insanın namazında riya olup olmadığını nasıl anlarsın biliyor musun, insan namazını bazen hızlı kılar çünkü bir insanın her zaman hüşu ile namaz kılması zordur, bazen aklında bir şeyler olur, bazen bir işi olur ve bunu insanlardan gizlemez. sen de onun özeni eksik namaz kıldığını görebilirsin ama namazında riya olan birisinin namazını özensiz kıldığını göremezsin. tabi önemli olan; bizim, insanların veya kendimizin ibadetlerini beğenmemiz değil; Allah azze ve cellenin bunları beğenmesidir. ucub denir, kişinin kendi amellerini beğenmesidir ve bu yanlışdır ancak ibadetlerimizi de koruyup gözetmemiz gerekir. hele farzların şakası yok, üzerimizdeki farzları ihmal edemeyiz, değnek gibi ortada boş boş dolanacak halimiz yok. sünnetler ve nafilelerde, olur da farzlarda eksiklerimizi kapatırlar ve bunlara daha sıkı sarılmamızı sağlarlar. ancak farz ibadetler başkadır, bunların tribi mazereti çetrefili yokdur. dediğim gibi Allah korusun ha bunları ihmal etmişiz, ha değnek gibi ortalıkda dolanmışız.
hasede gelince, hased pis bir şey. bu ve bir çok şeyin çözümü de aslında yaratılmışlarla işinin kalmamasıdır. aslında bunu doğru anladğın zaman, insanlarla da daha güzel anlaşabilirsin çünkü artık insanlarla alıp veremediğin bir şey kalmamış olur ancak dünyaya ve içindekilere göbekden bağlı olmaya devam ettiğin sürece de bunlar insana yük olurlar ve bu uşaklıkdır maskaralıkdır ve hayatında da herşeyi bunlar için yapmaya başlarsın, kendi hayatından kendi hayırlarından kendi menfaatlerinden bile uzak düşmüş olursun. hasedle ilgli olarak linkteki dersi dileyebilirsin,
www.youtube.com/watch?v=uqnpJWqGRQg&list=PL24RP3gsXK9bm-TzkIEAmVU0R6gw_IRYU&index=98&t=351s
ancak bu da sadece bir dersdir ve bu mesele derslerle hallolacak bir mesele de değildir. insanın da bağlarından kurtulup hakka bağlanması, yüklerinden kurtulup boş işlerle uğraşmaması gerekir. bunları yaparken de şeytan insana, kendini değersiz göstertir, senden bir yol olmaz dedirtir, suçlatır, yıpratır. halbuki bunlar da boşunadır. insanın kendisine bakarak kendisini düzeltecek basit adımları atması gerekir. bunlar da zamanla, dilenenden ve ihtiyaçlardan başlanarak yapılabiler ve gereklidir. ancak sızlanmanın bir faydası olmadığı gibi insanın düzeltmesi gereken şeyleri düzeltmemesinin de kendince mazereti olur. insan kendi kendine; kendimi bu kadar yıpratıyorum ya daha ne yapayım der.
genel olarak da hayata bakdığın zaman, bizler aslında sadece varoluş maksadımız çerçevesinde hayatımızı şekillendiriyor, önümüze gelenlerden çirkinlikleri elimizin tersiyle itip bunlardan temiz olanları seçiyor ve varış yerine hazırlıklı gitmeyi murad ediyoruz. bunun aksi de önüne ve işine geldiği gibi çirkinlikler içerisinde, rastgele, anlamsız bir yaşam sürmek anlamına geliyor. bu durum aslında bizi çetrefillerden de triblerden de uzak tutuyor. insanın iştiyakı azalıp artabilir, insan düşebilir kalkabilir ancak Allah korusun bunun anlaşılmayacak veya görmezden gelinecek bir tarafı da yokdur
Kayıtsız Üye
Ben sadece bir kişiye böyleyim diğer insanlara böyle değilim sadece bir kişide var böyle hisetmem ama ben daha çok isterim ibadet yapsın ama şimdi ise kendimle onu kıyaslıyorum niye bilmiyorum hiç böyle olmamıştım en korktuğum şeyler başıma bir bir geliyor vesveseliydim çok çok çok halen de öyleyim şimdide bu geldi başıma
misafir4
Allah ın takdiri tabiki ancak yol uzun kardeşim. bunun, bugün iyiyimi veya gaza geldimi yok. bunun yarınları da var. velev ki bir kaç kimse olsun, böylelikle başka insanlarla da uğraşmazsın çünkü insanlarla uğraşmanın bir anlamı yok. veya vesvesenin, aklına esenlerle uğraşmanın, oturup düşünüp durmanın da bir alemi yok. öncelikle hayatını hakikat bilgisi çerçevesinde şekillendireceksin, bu da kuran ve sünnettir ayrıca hayatı ve kendini de bileceksin; bunlara da kibirdi vesaireydi bulaştırmayacaksın. sonrasında da haramlardan kaçacak, farzları yerine getireceksin. bunlar da azlardır, bir kaç tanelerdir. haramlardan kaçmak için, şeytanın giriş kapılarını kapatacaksın; farzlara sarılmak için de sünnetleri elinden geldiğince yerine getirmeye çalışacaksın. kendince oturup düşündüklerin çok olursa, mesela on şeyden kaçamazsın; böylelikle esas kaçman gerekenlerden de kaçamamış olursun ancak bir veya bir kaç şeyden kaçacak olursan kaçtıklarından dünyalar kadar uzaklaşmış olursun ve korunmuş olursun. sadece haramlardan kaçmak kolaydır, tabiidir, çok faydalıdır. çok doğrun olursa, onlarla uğraşırken Allah korusun sakınmak gerekenlerden de kaçınamayabilirsin veya üzerimizdeki sorumluluklarda böyledir, kendi kendimize sorumluluk edinirsek iş çıkarırsak, bunların hepsini yerine getirmekde zorlanabiliriz ancak esas sorumluluklarımızı bilirsek bunları yapmamızın gerekliliğinin ve menfaatlerinin farkına varırız. bütün bunları gördükten sonra da artık insanların ilgisini veya teveccühünü kazanmak için, Allah ı öfkelendirmekten kaçınmamazlık yapamayız veya hakikati gördükten sonra onu yüzüstü bırakıp ona sırtımızı dönüp, insanların bulundukları yerde de bulunamayız. kibir nedeniyle hakikatten yüz çevirilmez veya hakikat, çirkinliklere aleladeliklere veya bunlara tabi olanlara yalakalıklara da tercih edilmez. bundan sonra da artık sen kendin karar ver, insanlarla uğraşmanın veya akla gelenlerle oturup düşünülenlerle uğraşmanın bir kıymeti var mıdır. ortada bir mesele olmadığını ifade etmek için de tekrar etmiş olayım, haramlar azdır farzlar azdır ve bizlerde sadece yaradılış maksadımız çerçevesinde, temiz, varış yerine hazırlıklı bir hayat sürmeyi murad ediyoruz bu kadar.
Kayıtsız Üye
Allah razı olsun hocam evet gerçekten çok çok zorlanıyorum ibadetlerimi bile yapmakta zorluk çekiyorum tat alamıyorum Allah ın rızası için yapıyorum ama bunu kendimde hissetmiyorum önceleri çok güzeldi her şey normalde ama şimdi öyle değil hocam
Yaptığım hased duygusu kendimi tanımayacak hale geldim Allah belkide benden vazgeçmiştir yaptığım bu şeylerden dolayı
soruma cevapsız kalmadığınız için çok teşekkür ederim Allah sizden razı olsun
misafir4
mesela şöyle düşün, insanlar evleniyorlar veya çalışıyorlar değil mi. hayırlı gönlünce dört dörtlük bir evlilik yapdığın zaman bitiyor mu, bitmiyor. veya kendi işin gücün yokmuş gibi elalemin aile yaşantılarını veya işlerini diline doladığın veya bunları mesele ettiğin zaman oluyor mu, olmuyor. veya oturup kendi kendine düşündüğün zaman, vesvese yapmakla öyle miydi böyle miydi demekle bir şey oluyor mu, olmuyor. karına kocana işine gücüne bakarak olacaksın, bunlar atla deve de değildir, olduğu kadar artık elinden geldiğince üzerine düşeni yapacak ve bunlardan faydalanacaksın. insanın da asgari ölçekde bir şeyler yapması gerekir, işe veya eve kafana göre gidip kafana göre gitmemezlik yapabiliyor musun. bu arada da birisini uyarman gerekirse uyarabilirsin ama kendini bırakıp başkalarını dert edemezsin
misafir4
Allah senden de razı olsun güzel kardeşim. daha sonrasında onaylandığı için yazmış olduğun mesajı okumamış ve son yorumumu da öncesinde yapmıştım.
dediğim gibi önemli olan amellerimizi bizim değil Allah ın beğenmesidir ve yeri gelir zorlanarak sarıldığımız ibadetlerimiz, kendimizin süslü gördüğü ibadetlerimizden daha kıymetli olabilir. bizim yapmamız gereken ibadetlerimizi önemesemekdir yoksa iştahımız her zaman aynı olmayabilir. ayrıca biz hüşuda üretmeyiz, ibadetlerimizi önemsersek duyabiliriz veya duyamayabiliriz ancak bizim yapabileceğimiz onları önemsemekdir, yoksa ibadetlerimizi beğenmemiz ücubdur ve şeytandandır. dediğim gibi bu yolculuk uzun soluklu basit açık bir yolculuk ve gaza veya kuruntulara da gerek yok. bakarak olacaz, önemlerini idrak edeceğiz, varsa bilgi eksiğimiz Allah ve rasulünün bu hususlarda ki tavsiyelerini dinleyeceğiz, hesab gününe doğru da yaklaşıyoruz. birazda hayatı ve kendimizi bileceğiz. uyku probleminiz veya gün içerisinde düzenliksizleriniz varsa bunlara göz atın. insan uykusunu gözetmediği veya vaktini bereketsiz kullanıp vakitleri sıkıştırdığı zaman zorlanabilecekdir. tabi yoksa insan kalkar bakar eder, koca gün koca vakit, namaz kılmayıp da ne yapsın. yani engeller varsa onlara bakın onları kaldırın. zaten bir tek namazımız var diğerleri seneden seneye veya imkan olursa. Allah benden vazgeçmiş midir gibi şeylere de gerek yok. bunlar şeytanın işidir. bir işi yaptırmıyorsa, bir adım attırmıyorsa, bir hayra mani oluyorsa orada şeytan vardır. hiç vehmetmenize kendinizi suçlamanıza falan gerek yok. şeytan ne diyecek, bak böyle olmuyor daha iyi müslüman ol mu diyecek. duygusala bağlatıyor insan bir şeyler yapdığını sanıyor, sonucunda da hayırlardan uzak kalıyor.
ayrıca kuranı kerimde nasıl geçiyor, hased ettiği zaman hased edenin şerrinden şeklinde geçiyor. insan bazen adım çıkmış dokuza inmez sekize şeklinde düşünebiliyor ve bu yanlışlıkları üzerine yapıştırabiliyor. sizinde ben zaten hasedim şeklinde düşünüp bunu üzerinize yapıştırmanıza gerek yok. demek ki herkes de hased edebiliyor. hasedin zararlarının zaten farkındasınızdır, bunları öğrenecek idrak edecek ve etmemeye gayret edeceksiniz