Anne Baba çocuğuna zekat verebilir mi?
mum
Dinimizde anne ve baba ayrılmış ve fakir olan çocuğuna zekat verebilir mi?
Hayır veremez. İslamda kişi anne babasına, baba ve anne de çocuklarına zekat veremezler. Çünkü bunlar ailedir ve birbirlerine zekat dışında bakmak zorundadırlar.
Çocuklar ayrı oturmuş olsalar ve çok fakir olsalar bile anne babaları onlara zekatlarını veremezler.
Çocuklarına zekat verenlerin zekatı geçersizdir.
Cevap: Anne Baba çocuğuna zekat verebilir mi?
VESLiHAN
dinde zekat vermenin kurallarına uymayan bir durumdur zekat aile içine verilemez aile çocuklarına veremediği için çocuklarından almaz ama aile çocuklarına zekat dışı yardımlar edebilir
Yorum: Anne Baba çocuğuna zekat verebilir mi?
Ramadan
Dört mezhebe göre zekat meselesi
Hanefi ve Hanbeli mezhebi mutlak olarak babanın oğula, oğulun da babaya zekâtını caiz görmezler. Şafi ve Maliki mezhebi ise nafaka sorumluluğu kalktığı ve muhtaç oldukları durumlarda her iki tarafın birbirlerine zekât vermelerini caiz görürler.
Baba, birlikte yaşamadığı ve aynı sofrayı paylaşmadığı çocuğuna zekâtını, gerçekten muhtaçsa verebilir. Muhtaç olmanın ölçüsü ise; günlük iaşeyi karşılayamama, çalışmaya güç yetirememe ve borçlu olma gibi hallerdir. Aksi olursa vermek caiz olmaz. Zekât bir sorumluluktur. Sadece maldan çıkarılarak bu sorumluluk son bulmaz. Bu bakımdan hak sahibine hakkı olan zekât verilmediği sürece kul, bu yükümlülükten kurtulmaz.
Yorum: Anne Baba çocuğuna zekat verebilir mi?
Kayıtsız Üye
Şafi mezhebine gore 4 yıldır oruç tutamıyor mide ameliyatı olduğu için annem 2017 fitresi ne kadar yapıyor
Ensar
Allah Annenize şifalar nasip eylesin, 2017 fitre miktarı 16 on altı liraydı. Annenizin eğer vermesi gereken geçmişte olan fidye varsa o yılın fidye miktarını değilde bu yılın fidye miktarını baz almalıdır. Diyanet bu yıl ne kadar belirlemiş se onu verirsiniz, fazlasını vermekte sizin iyliğinizedir. Allah şifa versin
anne kızına zekat verebilir mi, anne baba çocuğuna zekat verebilir mi, baba çocuğuna zekat verebilir mi