Özrü olan her vakit abdest almak zorunda mıdır? Mesela idrar
umutlucan
özrü olan o özür durumu meydana gelmese dahi abdest almalımıdır?
Cevap: özrü olan her vakit abdest almak zorunda mıdır?mesela idrar
Şema
Özürlü olan her vakit abdest almak zorunda akıntı veya gaz olmasa bile
Kural bu hem Şafii de hem hanefide
Cevap: Özrü olan her vakit abdest almak zorunda mıdır? Mesela idrar
sevgiii
özürlü olduğumuzu nasıl anlayacağız benim gaz proplemi var ama birgün içindeki bir veya iki vakit namazımı abdesttim bozulmadayani gaz olmadan kılabiliyorum ama diğerlerinde mutlaka bir sıkışma oluyor kendimi sıkıyorum iyice ama gaz kaçıyor çoğu zaman bazen abdest alırken aynı şey oluyor deflarca abdest alıyorum namaza durana kadar hayattan bıkmış oluyorum iki üçkez abdetste başa dönüyorum namaza duruyorum gene gaz sıkışması ben nerden anlayacağım özürlümüyüm değilmiyim die çünkü kendime sorun ediyorum ya özürlü değilsem abdesttsiz namaz kıldım die delireceim artık bu gaz proplemi beni öldürecek.
Cevap: Özrü olan her vakit abdest almak zorunda mıdır? Mesela idrar
sevgiii
Özürlü kime denir, nasıl abdest alır, özrü sebebiyle elbisesine bulaşan necasetin hükmü nedir?
Dinmeyen burun kanaması, yaradan kan sızması, idrar tutamama, devamlı kusma, kadınların hayız ve nifas dışındaki akıntısı gibi bedenî rahatsızlıklar, en az bir namaz vakti süresince devam etmesi halinde, özür olarak kabul edilmiştir. Böyle olan kimseye de özürlü denir.
İslâm dini kolaylık dinidir; kişiye gücünün üstünde yük yüklemez. Özürlü sayılan kişilerin ibadetlerini yerine getirebilmeleri için birtakım kolaylıklar getirmiştir. Özürlüler, her vakit için abdest alır ve mazeret teşkil eden rahatsızlığından başka abdest bozan bir hal meydana gelmedikçe, bu abdestle o vakit içerisinde dilediği gibi namaz kılar, Kur’an-ı Kerim okur ve diğer ibadetlerini yaparlar. Namaz vaktinin çıkmasıyla veya başka abdest bozan bir halin meydana gelmesiyle özürlü kimsenin abdesti bozulur.
Kişiyi özürlü kılan hal, bir namaz vakti boyunca hiç meydana gelmezse, özür ortadan kalkmış olur ve o kimse özür sahibi olmaktan çıkar.
Özürlü kimseden akan kan, irin, idrar gibi şeylerin çamaşıra bulaşması halinde, bundan kaçınılması mümkün değil ve temizlendiğinde tekrar bulaşacaksa çamaşır yıkanmadan namaz kılınabilir. Fakat elbiseye tekrar bulaşmayacaksa, yıkanması gerekir.
Selam ve dua ile…
özür, Özürlü kimsenin abdesti