İbadetlerin gayesi hakkında hadis ve ayet

İbadetlerin gayesi hakkında hadis ve ayet

melle
Ibadetlerin amacı hakkında hadis ve ayet araştırması ?

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْاِنْسَ اِلَّا لِيَعْبُدُونِ
Ben cinleri ve insanları bana ibadet etsinler diye yarattım (Zariyat 56. Ayet)

Ayeti açıklaması ve hadisler

Allah insanları ve cinleri yaratış gayesini beyan ederek -ki bu da kulluktur, halbuki müşrikler peygamberi tekzip ettiler ve yaratana ibadeti terkettiler- şöyle buyurdu:
"Ben cinleri de, insanları da ancak bana kulluk etsinler diye yarattım." Yani ben insanları ve cinleri onlara ihtiyacım olduğu için değil, ancak kulluk yapmaları ve beni tanımaları için yarattım. Nitekim bir başka ayette de bu gaye şöyle ifade edilmiştir: "Onlar yalnızca bir olan ilâha ibadet etmeleri için emrolundular. Ondan başka hiçbir ilâh yoktur" (Tevbe, 9/31).
Mücahid şöyle der: Ayetin manası "ancak onları bana ibadet etmelerini emretmek ve bazı şeyleri yasaklamak için yarattım" demektir ve yukarıda geçen "hatırlat" emrini tekit etmek ve gönüllere yerleştirmek için getirilmiş müstakil, yeni bir sözdür, çünkü ibadet için onları yaratması, bunu onlara devamlı hatırlatmayı gerektirir. Ayette önce cinlerin zikredilmesinin hikmeti onların ibadetlerinin gizli olup insanların ibadetinde olduğu gibi riyanın karışmamasıdır.
Sonra Allah, yaratmaktaki gayenin yüceliğini zikrederek şöyle buyurdu:
"Ben onlardan bir rızık istemiyorum. Bana yedirmelerini de istemiyorum. Şüphesiz rızkı veren o pek çetin kuvvet sahibi Allah’ın kendisidir." Yani onları yaratmaktan maksadım, âdeten efendinin kölelerinden beklediği gibi ne kendime bir menfaat celbi, ne de bir zararın defidir. Zira Allah mutlak müstağnidir, yarattıklarına rızık veren, onlara uygun olanı yerine getiren O’dur. O, güç ve kudret sahibidir. Bu sebepten dolayı Allah kendisine bir menfaat beklediği için onları yaratmadı. Öyleyse onların üzerine va-cib olan, yaratüışlanndaki gayeyi, kulluğu yerine getirmektir.
Özet olarak: Allah kulları, kendisine ibadet etmeleri için yarattı. Kim O’na itaat ederse, noksansız bir şekilde onu mükâfatlandırır; kim de âsi olursa, onu en ağır şekilde cezalandırır. O başkasına muhtaç değildir, bilakis her halükârda kullar O’na muhtaçtır.
Ahmed bin Hanbel, Tirmizî ve İbni Mace’nin Ebu Hüreyre’den rivayet ettiklerine göre Rasulullah (s.a.), Cenab-ı Hakk’ın şöyle dediğini nakletti: "Ey Ademoğlu, bütün vaktini bana ibadet için ayır, senin kalbini zenginlikle doldurayım, hacetini bitireyim. Bunu yapmazsan, kalbini meşgale ile doldururum, hacetini de bitirmem."


Cevap: İbadetlerin gayesi hakkında hadis ve ayet

AYSEVEN
ibadetler tamamen kul içindir ibadetlerin doğru zamanında eksiksiz yapılması kulun dünyalık ve ahiretlik hayatını belirler yüce Allah ibadetleri bize sıkıntı değil rahatlık kurtuluş için vermiştir

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();