Nifak / Munafıklarla ilgili hadisler

Nifak / Munafıklarla ilgili hadisler

mumsema
En tehlikeli nifak alâmetlerini Rasulullah (A.S.) Efendimiz açıklıyor:
Dört huy var ki, onlar kimde bulunursa o tam bir münafık olur. Bu huylardan birisi kendisinde bulunan kimse ise, o huyu terk edene kadar münafıklıktan bir huy taşımış olur. Bu huylar şunlardır:

  • Konuştuğu zaman yalan söyler.
  • Söz verdiği zaman sözünü tutmaz.
  • Kendisine bir şey emanet edilince ona hiyanet eder.
  • Birisi ile çekişmeye girince hak yer, haddini aşar.

(Buharî, Müslim, Ebu Davud, Tirmizî)

İbnu Amr İbni’l-As, Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Dört haslet vardır; kimde bu hasletler bulunursa o kimse halis münafıktır. Kimde de bunlardan biri bulunursa, onu bırakıncaya kadar kendinde nifaktan bir haslet var demektir: Emanet edilince hıyanet eder, konuşunca yalan söyler, söz verince sözünde durmaz, husumet edince haddi aşar."
Kaynak: Buhari, İman 24, Mezalim 17, Cizye 17; Müslim, İman 106, (58); Ebu Davud, Sünnet 16, (4688); Tirmizi

Huzeyfe; Nifak, Resulullah (sa) devrinde vardı. Şimdi ise, imandan sonra küfür vardır.
Kaynak: Buhari, Fiten 21

Hz. Abdullah İbnu Mes’ud (ra)’un ders halkasında idik. Huzeyfe (ra) geldi ve yanımızda durup bize selam verdi: "Nifak, sizden hayırlı bir kavme indirildi" dedi. Esved de (hayretle): "SübhanAllah, Aziz ve Celil olan Allah: "Münafıklar cehennemin en aşağı derecesindedir" (Nisa 145) buyuruyor" dedi. Bunun üzerine Abdullah tebessüm etti. Huzeyfe de mescidin bir kenarına oturdu. Derken Abdullah kalktı ve arkadaşları da dağıldılar. Huzeyfe beni çağırmak için bana bir çakıl attı, yanına geldim. Bana: "Abdullah’ın gülmesi tuhafıma gitti, halbuki o benim söylediğimi bilen birisi. Yemin olsun nifak, siz (tabiiler)den daha hayırlı bir kavme indirildi. Onlar (nifaktan) sonra tevbe ettiler. Allah da tövbelerim kabul etti" dedi.
Kaynak: Buhari, Tefsir, Nisa 25

İbnu Ebi Müleyke: Resulullah (sa)’ın ashabından olup da Bedir Gazvesi’ne katılanlardan otuz kadarına yetiştim. Hepsi de kendi hesabına nifaktan korkuyorlar ve dinlerinde fitneye düşmekten kendilerini emniyette hissetmiyorlardı.
Kaynak: Buhari, İman 36 (Bab başlığında kaydetti)


Cevap: Nifak / Munafıklarla ilgili hadisler

rana
"Yalan, nifak kapılarından bir kapıdır.” (Râmûz el-Ehâdis, no: 1443)

"Münâfıklara sabah ile yatsı namazlarından daha ağır hiçbir namaz yoktur. Halbuki bu iki namazın cemaatinde olan sevâbı bilselerdi, emekleye emekleye (sürüne sürüne) de olsa, onlara gelip hazır olurlardı.” (S. Buhârî, Tecrid, II, no: 283)

"Ümmetimdeki münâfıkların çoğunu okuyanlar teşkil eder.” (Râmûz el-Ehâdis, no: 1104)

"Ümmetim hakkında en çok korktuğum, güzel konuşmasını bilen ve kalbi câhil olan her münâfıktır.” (Râmûz el-Ehâdis, no: 1535)

"Haya ve tutukluk İmanın iki şubesidir. Bezâ (açık saçık konuşmak), beyan (lüzumundan fazla konuşmak) münâfıklığın iki şubesidir.” (Tirmizî Terc. c. 3, no: 2096)

"Münafığın alâmeti üçtür. Söz söylerken yalan söyler. Va’d ettiği, söz verdiği zaman sözünde durmaz. Kendisine bir şey emânet edildiği zaman hiyânet eder.” (S. Buhârî, Tecrid-i Sarih, 1, no: 31; Tirmizî, İman 14)

"Mü’min, günahını üzerine düşüverecek bir dağ gibi görür ve günahtan böylece korkar. Münâfık ise, günahını burnunun üzerine konup uçan bir sinek gibi görür.” (S. Buhârî, Deavat 4)


Cevap: Nifak / Munafıklarla ilgili hadisler

endless
Allah razı olsun hadisler için


Cevap: Nifak / Munafıklarla ilgili hadisler

Birkereyemahsus
Bir insanın münâfıklığından şüphe etmesi normal mi efendim?


Kayıtsız Üye
Sana senden daha ciddi şüpheli var mı, kazanacak-kaybedecek olan sensin.


Kayıtsız Üye
Kardeşim sen münafıklığından şüphe ediyorsan ne mutlu sana


münafıklarla ilgili hadisler, münafık ile ilgili hadisler, münafıklık ile ilgili hadisler

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();