Evlilik görüşmesi yapılırken nelere dikkat edilmeli? – Nureddin Yıldız Videolu Sohbeti
Muhammed
Evlilik görüşmesi yapılırken nelere dikkat edilmeli? – Nureddin Yıldız
Evlilik görüşmesi yaparken nelere dikkat edilmeli ?
mum
evlilik görüşmesi yaparken yalnız olmamaya ve aile haberinin olmasına yani aile fertlerinin bulunduğu ortamda görüşülmesine dikkat edilmelidir.
Görüşme sırasında birbirlerinin inanç ve fikirleri sorulmalı, boy pos kilo ve güzellik kontrol edilmelidir.
Cevap: Evlilik görüşmesi yaparken nelere dikkat edilmeli ?
AYSEN
evlilik görüşmeleri ciddi bir olaydır eşlerin birbirlerini en iyi şekilde tanıması gerekir bunun için başka kişileride yanında bulundurabilirler bazen birinin görmediği bir huyu başkası farkedebilir
Evlilik Görüşmesi Yaptığımız Kişiye Ne Kadar şeffaf Olmalıyız?
isimsiz_üye
Selamunaleykum.
Ben zor bir durumdayım, bilgisi olan kardeşlerden yol göstermelerini rica ediyorum. Ben 21 yaşımdan beri İslami değerlere uyarak yaşamaya çalışıyorum. şuan 27 yaşımdayım. 21 yaşımdan önceki yaşantım islami olarak doğru olmayan bir yaşantıydı. Kötü alışkanlıklarım oldu(alkol, sigara), kötü arkadaşlıklarım oldu. Beğendiğim, beni beğenen insanlar oldu. Ama sevgililik yaşadığım, sokakta el ele gezdiğim öpüştüğüm biri olmadı(cinsel hiç bir ilişkim de olmadı). İslami bilincim yoktu fakat kimseyi beğenmezdim o yüzden sevgilim olmadı, o anlamda konuştuğum insanlar oldu sadece. Bu cahil dönemlerimde normal erkek arkadaşlarım vardı onlarla formaliten yanak yanağa selamlaştığım sarıldığım olmuştur.
Bir arkadaşımın vesilesiyle islami olarak farkındalığım oluştu çok şükür. o zamandan beri öğrendiklerimi uygulamaya çalışıyorum, farzları yerine getirmeye çalışıyorum. Bilinç nasip olunca erkeklerle tokalaşmayı bile bıraktım(mecbur kaldığım zamanlar hariç). Kötü alışkanlıklarımı, arkadaşlıklarımı bıraktım çok şükür. Evlilik niyetiyle konuştuğum oldu ama olumlu olmadı. İnternetten tanıştığım konuştuğum kişiler de oldu çünkü çevremde dengim birini bulamamıştım(bu konuştuklarım da olumsuz oldu). eş adayını kendim arama gafletine düşmüştüm, şuan yanlış bir karar olduğunun farkındayım.
Daha sonra sevdiğim güvendiğim büyüklerime açıldım. Bir vesile ile biri ile tanıştırdılar, 1 kere görüştüm. Şu aşamada anlaşamadığımız bir konu olmadı. Ben belli bir yaştan sonra islami farkındalığım oluştuğunu öncesinde farklı, uygun olmayan bir yaşantım olduğunu söyledim. Ama detaylara girerek anlatmadım(kötü alışkanıklar vs.). Karşımdaki kişi de islamiyete göre yaşamaya çalışan biri, muhtemelen benim yaptığım hataları yapmadı sadece evlilik için görüştüğü kişiler olmuş ama olumsuz olmuş(sevgililik yaşamamış birisi). Ben görüştüğüm bu kişiye cahil zamanlarımda yaptıklarımdan bahsetmeli miyim, söylemezsem onun hakkına girmiş olur muyum? Ne kadarını anlatmalıyım, neleri söylemeliyim?
Bir de şuan psikologa gidiyorum. Ama hastalığım, vahim bir durumum yok. Kafama taktığım insani şeylerden dolayı onları konuşmak düzeltmek için gidiyorum. Psikologum buraya geldiğini kimseye söyleme zorunluluğun yok dedi ama tereddütte kaldım. Psikologa gittiğimi görüştüğüm kişiye söylemeli miyim, söylemezsem hakkına girmiş olur muyum?
Bunların cevabını bilen kardeşlerden yardım istiyorum lütfen beni bilgilendirin.
seyit gazi
görüştüğünüz kimseye; belli bir yaşta islami farkındalığınızın olduğunu, öncesinde farklı, uygun olmayan bir yaşantınız olduğunu söylediğinizden ama detaylara girmediğinizden bahsetmişsiniz. detaylara girmiyorken de karşınızdakini işkillendirmeyin. şahsen benim detaya girmeyeyim muhabbeti yapıldığında, aklıma yedi sene önce alıp tevbe edip bıraktığı alkol gelmez; aklıma başka şeyler gelir. alkolle ilgili olarak da bu çevresinin kalbinde yer edip etmediği, artık onlara bir değer verip vermediğini önemserim. anlattığınız kadarıyla ikinizde güzel insanlara benziyorsunuz.
ayrıca şeytan insana geçmişini hatırlatır. güzel şeyler yapmışsa artık bazı şeyleri yitirdiğini bir daha eskisi gibi olamayacağını; çirkin şeyler yapmışsa, kendisinin güzellikleri haketmediğini düşündürtür, şeytan bazende bunları özletir. şeytanın bu yanlışları özletmesine imkan vermeden, bu yanlışlıkların muhtemel giriş kapılarını tesbit edin ve kapatın. zaten siz de böyle yapmaya çalışıyormuşsunuz. aslında söylemeye de gerek yok da namazlarınızı da ihmal etmeyiniz.