Fussilet süresinde hangi konular anlatılmaktadır?
melle
Bu surenin konusu da aynen diğer Mekke’de inen surelerde olduğu gibi inanç esaslarıdır ki bu esaslar; vahdaniyyet, risalet, vahiy, öldükten sonra dirilme ve cezadır.
Sure, Kur’an-ı Kerim’in özelliklerini anlatarak başlamıştır. Ki Kur’an-ı Kerim, Allah katından apaçık bir dil olan Arapça indirilmiş bir kitaptır.Allah’ın kudretinin ve birliğinin delillerini açıklar, Peygamber’in Allah katından getirdiklerinin tamamının doğru olduğunu ispat eder.Sure müşriklerin konumunu ve Kur’an-ı Kerimi tefekkürden yüz çevirmelerinin sebeplerini açıklar. Gerçekte Rasulullah’m sadece bir insan olduğunu ancak Cenab-ı Allah’ın kendisini vahiyle ve Allah’ın birliğini ilân etmekle görevlendirdiğini izah eder. Ayrıca Kafirlere verilecek ceza ve salih amel işleyenlere verilecek mükâfat hakkında da bilgi verir.Sonra Müşrikleri inkârlarından dolayı ayıplar ve yeryüzü ile gökyüzünden Allah’ın birliğini gösteren deliller sunar. Ad ve Semud kavimleri gibi peygamberlerini yalanlamaları sebebiyle Allah’tan hakkıyla sakınan mümin kullar hariçinde diğerlerinin, yerle bir edilerek helak olunan geçmiş ümmetlere indirilen ceza gibi bir cezanın kendilerine de indirilileceği şeklinde uyarır.Kıyamet günündeki hesaba karşı uyarır, insanın organlarının sahibi aleyhine şahitlik yapacaklarını haber verir. Şüphesiz geçmiş kavimlere yaptıkları işler süslü gösterilmiş, Allah’ın yolundan ve dininden ayrılmışlar ve şöyle demişlerdir: "Bu Kur’an’ı dinlemeyin. Onun hakkında anlamsız gürültüler çıkarın. Belki galip gelirsiniz." (Fussilet Suresi, 41/26) Böylece sanki saptırdıkları insanların en aşağı derecelere inmelerini sağlamak için ihanet etmelerini istemişlerdir.Bu bağlamda Allah onlara, cennet ve kerametle müjdelenen istikamet ehlini överek anlattı. Cenneti görecek olanların da Allah’a itaat konusunda sabredenler olduğunu belirtti.Daha sonra Allah Tealâ varlığının, birliğinin ve kudretinin delillerini sıralamaya, Kur’an’m hükümlerini, Kur’an’m bir hidayet, şifa ve rahmet kitabı olduğunu açıklamaya yöneldi. Hiç şüphesiz kim güzel iş işlerse kendi lehinedir, kim de kötülük yaparsa hiçbir zulme uğramadan yaptığı bu kötülük de aleyhinedir.Bunun peşinden de her şeyi kuşatan ilmini izah etmiş, kudretinin büyüklüğüne işaret etmiş, rahat içerisindeki insanın tabiatında gururun varlığını, zorda ve darda kalan insanın varlığında da sığınma ve dua hissinin mevcudiyetini açıklamıştır.Sure, Allah’ın, her zaman insanların kevni âlemi ile ilgili sırlara muttali olabilecekleri vaadiyle, dış dünyada ve insanın kendi iç dünyasındaki Allah’ın birliğinin ve kudret-i ilâhiyyesini delillerini açıklayarak ve müşriklerin öldükten sonra dirilmekten ve haşirden şikayetçi olduklarını, ancak Allah’ın hem onları hem de bütün her şeyi kuşattığını hatırlatarak sona ermiştir. Bu müşrikler için son derece kesin bir cevaptır.
Cevap: Fussilet süresinde hangi konular anlatılmaktadır?
AYSEVEN
kuranı kerimde geçen bu değerli surede peygamberlerden ölümden dirilmeden bahsedilmektedir bir çok soruya cevap bulunabileceği gibi bu surenin okunmasındada büyük hikmetler vardır