Tevessül ve İstiğase
Molla_Efdal
Değerli kardeşlerimiz;
Selefi-Vehabi grupların etkili olduğu şu asırda insanlar yanlış yola sürüklenebiliyor.
Bundan önce Tevessül konusunu dair uzunca yazılar yazılmasına rağmen bazı kimselerin hala bu fikirlerini insanlara dayatma hususunda çaba sarfettiğini görüyoruz. Birbirine çok benzemesine Tevessül ve Himmet farklı kavramlardır. Öncelikle bu iki konuyu açıklayalım.
1-Tevessül
Mana olarak Tevessül, birşeyi vesile etmek gibi anlamlara gelir. İslam’da Tevessül bir hayırlı ameli yada Allah’ın salih kullarını vesile ederek ona yaklaşmaya çalışmaktır.
a.Ayet-i Kerimeler’den deliller
"Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve O’na yaklaşmak için vesileler arayın."(Maide:35)
"… Eğer onlar (hata ve günah işleyerek) kendi nefislerine eziyet ettikleri zaman sana gelseler ve Allah’tan bağışlanmayı dileselerdi, Resul de onların bağışlanması için istiğfarda bulunsaydı, Allah’ın tövbelerini kabul ettiğini ve merhametli olduğunu göreceklerdi.(Nisa:64)
b.Hadis-i Şeriflerden deliller
Enes bin Malik’den (r.a) rivayet etmiştir:
Halk yağmursuz kalıp kıtlığa uğradıkları zaman Ömer İbnul Hattab, (Peygamber’in amcası) Abbas İbni Abdilmuttalib’i vesîle edinerek yağmur duası yapar ve duada Ya Allah! bizler, peygamberimizi vesîle edinerek sana niyaz ettiğimizde bize yağmur ihsan ederdin. Peygamberimizin amcasını vesîle edinerek senden niyaz ediyoruz. Yağmur ihsan eyle (Buhari, İstiska:3)
İbni Mes’ud (RadıyAllahu anh) dan rivayet edilen bir hadisi şerifte:
Allah, onlar sebebiyle yer halkından belaları kaldırır (Ali el-Müttaki, Kenzu’l Ummal, No:34612, 12/190; Ahmed İbni Hanbel, El-Müsned, No:896, 1/238)
Enes bin Malik (r.a) rivayet etmiştir ki:
Hz.Ali’nin (r.a.) annesi Fatıma binti Esed, Hz. Peygamber (s.a.v), onun kabrini kazmış ve mübarek elleriyle toprağını çıkardıktan sonra, yanı üzerine kabre yatarak şöyle dua etmiştir:
"Allah öyle bir Allah’tır ki diriltir ve öldürür. O Allah diridir, ölmez. Peygamberinin ve benden önceki Peygamberlerin hakkı için Fatıma binti Esed’i affet, ona Kelime-i Tevhidi telkin et be kabir rahatlığı ver. Çünkü sen merhametlilerin en merhametlisisin." Dört defa tekbir getirdikten sonra, Hz. Abbas ve Hz. Ebubekir (r.anhuma) onu lahde yerleştirdiler.(Taberanî,Heysemî; Mecmau’z-Zevaid; 9/257)
2-Himmet
Himmet, duanın bir çeşididir. Bir kimsenin kalbini bütün düşüncelerden, ‘hatara’lardan temzileyip yalnızca Allah ile huzur bularak, O’ndan istemesidir. Kendisi adına Salih kulların’dan Allah’a dua etmesini istemektir.
a.Ayet-i Kerimeler’den deliller
"Sizin duanız Peygamber duası gibi değildir"(Nur:63)
b.Hadis-i Şerifler’den deliller
Sizin biriniz bir şey kaybederse yahut yanında arkadaşı bulunmadığı bir yerde yardım dilerse:
‘Ey Allah’ın kulları bana yardım edin! Ey Allah’ın kulları bana imdad edin!’ Desin. Çünkü Allah’ın bizim göremediğiz kulları vardır. (Taberani, el-Mu’cemu’l Kebir, No:290, 17/117; Haysemi, Mecme’u’zevaid, No: 17103, 10/188)
Cevap: Tevessül ve İstiğase
VESLiHAN
herşeyin sahibi Allahtır yanlız ondan yardım istenir bu yüzden ona yalvarılmalı imdatı ondan beklnmelidir Allah samimi edilen hangi duayı boş çevirirki onun herşeye gücü yeter