Zinaya yaklaşmayın ayeti
mum
Kur’ân-ı Kerim, İSRÂ Suresi 32. ayet meali
وَلاَ تَقْرَبُواْ الزِّنَى إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاء سَبِيلاً
Ve lâ takrabûz zinâ innehu kâne fâhışeten, ve sâe sebîlâ
Zinaya yaklaşmayın. Zira o, bir hayâsızlıktır ve çok kötü bir yoldur.
Yorum: Zinaya yaklaşmayın ayeti
mum
Zinaya yaklaşmayın ayetinin açıklaması/tefsiri
Zinaya yaklaşmayın. Bu ifade, Zina etmeyin ifadesinden daha beliğdir. Çünkü bu dokunma, öpme, bakma, göz işareti ve zinaya götüren diğer hareketlerin yasaklandığını ifade eder. Yaklaşmayı yasaklamak, yapmayı yasaklamaktan daha vurguludur. Zina, son derece çirkin bir fiildir. Cehenneme götüren kötü bir yoldur
Yorum: Zinaya yaklaşmayın ayeti
mumsema
Zinaya yaklaşmayın ayetinin açıklaması / Tefsiri
Yüce Allah daha önce geçen ayetlerde beş hususu emir buyurduktan sonra zina, öldürmek ve yetimin malını yemekten ibaret olan üç şeyi yasaklamaktadır.
Önce zinayı haram kıldı. Çünkü o bir çeşit israf (haddi aşmak)tır. Zinanın haram kılınması, cimriliğin görünür hallerinden birisi olan çocukları öldürmeyi yasaklamanın akabinde söz konusu edilerek şöyle buyurmuştur: "Zinaya da yaklaşmayınız, çünkü o bir hayasızlıktır ve kötü bir yoldur." Yani zinadan en ufak bir payınız olmasın, asla onu işlemeyiniz. Zinaya götüren sebeplere de, bu fiili çağrıştıran hususlara da yaklaşmayınız. Çünkü ona götüren sebepler sonunda zinaya götürür. Elbette ki zina çok çirkin ve hayasızca bir iştir, büyük bir günahtır, çok kötü bir yoldur. Çünkü zina ile aileler parçalanır, nesepler karışır. Haramlar çiğnenir, başkalarının haklarına saldırılır. Ailelerin parçalanması ile anarşi yayılır ve toplumun esasları tahrip edilir, bunalımlara kapı açılır. Öldürücü hastalıklar yaygınlık gösterir, fakirliğe, zillete ve alçaklığa düşürür. el-Kaffal der ki: Bir insana: "Bu işe yaklaşma," denilecek olursa bu o kimseye "Bunu yapma" demekten daha pekiştirilmiş bir emirdir. Diğer taraftan Yüce Allah bu yasağı ‘Çünkü o bir hayasızlıktır ve kötü bir yoldur." buyruğu ile gerekçelendirmektedir.
İbni Ebi’d-Dünya, el-Heysem b. Malik et-Taî’den Rasulullah (s.a.)’a kadar merfû bir isnad ile Hz. Peygamberin şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir: Allah nezdinde şirkten sonra bir erkeğin kendisi için helâl olmayan bir rahime nutfesini bırakmasından daha büyük hiçbir günah yoktur."
Peygamber (s.a.)’in İmam Ahmed’in rivayet ettiği bir hadis-i şerifte genç bir delikanlıya zinaya dair oldukça beliğ ve gerçekçi bir ders verdiğini görüyoruz. Zina nasıl ki kişinin annesi, kızları, kızkardeşleri, halaları ve teyzeleri için hoşlanılmayan, çirkin görülen bir iş ise aynı şekilde başka insanların da kendi anneleri, kızkardeşleri, hala ve teyzeleri için sevmedikleri bir iştir. Hz. Peygamber bu örneği verdikten sonra elini o gencin göğsünün üzerine koyarak şöyle buyurdu: "Allahım, sen bunun günahını mağfiret buyur, kalbini arındırır ve onun cinsiyet organını haramdan koru." Artık bundan sonra o genç haram bir şeye dönüp bakmadı.
Zinayı serbest kabul eden doğu ve batılı ülkeler ise neseplerin karışmasına da namus diye bilinen ahlâki erdeme de önem vermezler. Artık bu onların ahlâkî değerleri arasında bir değer olmaktan çıkmıştır. Kadından yararlanmayı yemek içmek gibi bir şey haline getirmişlerdir. Bu ise oldukça kötü bir durumdur. Her şeyi altüst etmektir, insan fıtratının tepetaklak dönmesi demektir.
Yüce Allah zinayı üç sıfat ile nitelemektedir: Onun hayasızlık olması, bir başka ayette oldukça gazabı gerektirici bir iş olması ve kötü bir yol olması. Hayasızlık olmasının sebebi dünyanın yıkılmasını gerektiren neseplerin bozulması gibi kötü bir sonucu bünyesinde taşıması, namus ve iffetlere saldırıp bunlar dolayısıyla öldürme tehlikesini barındırması ve aynı zamanda bunun da dünyanın harap olmasını gerektirmesi. Gazaba sebep olmasına gelince: Çünkü zina eden kadın gazaba uğrayan, tiksinilen bir varlık olur. Çözülmüş toplumlarda bile bu böyledir. Bu ise aile sahibi olmamak, evlenmemek sonucunu doğurur ve insanın önemli hiçbir işinde kadına güvenmemesi sonucu verir. Kötü bir yol olmasına gelince, insan ile hayvanlar arasında belli dişilerin belli erkeklere has olmaması bakımından bir fark kalmaz. Aynı şekilde bu işin zilleti, ayıbı ve çirkinliği de genellikle toplumda kadın üzerinde kalır.
Tefsirul Munir, isra, 32
Yorum: Zinaya yaklaşmayın ayeti
Kayıtsız Üye
Benim bu konuda bir sorum var. Zina ya yaklaşmamak gerekiyor bakmak dokunmak da bu konuyu kapsıyor bu durum anlaşıldı fakat ben dışarı çıkınca bir şekilde açık saçık giyinmiş kadınlar görüyorum bakıyorum demiyorum görüyorum çünkü görmek elde olan bir şey değil yola bakarken görüyorsun bir şey yaparken görüyorsun sosyal medyada görüyorsun bakmaktan sakınıyorum ama görmek elimde değil bu durumda ne yapmalıyım dışarı çıkmıyayım mı veya sosyal medya kullanmayayım mı sitem olarak değilde bu hadislerde kesin mutlak olarak yaklaşmayın mı diyor yoksa elinizden geleni mi yapın diyor?
mum
Hepimiz dışarı çıkarız ve maalesef "Bayramlık tren gibi süslenip, öküzlerin bakışını üzerine çekmeye çalışan" niceleri vardır.
Üzerimize düşen görünce bakışı çevirmektir.
Harama bakmakla ilgili hadisleri okumak için forumduasi.com/misafir-sorulari/280187-harama-bakma-ile-ilgili-hadisler.htmltıkla
Kayıtsız Üye
Zinaya yaklaşacak ne yapmışsanız tövbe namazı kılıp tövbe edin. Bu tövbenin kabul edilmesi ve günahların affı çok önemlidir. Çünkü zinaya yaklaşmak gereğinden fazla ölçüde yapılmışsa zina yapmak ile eşdeğer olması mümkündür. Kalpteki batınları temizleme şeytani düşünceleri engelleme duası, şeytan ve cinleri kahreden dualar, İhlas, nas, fekak gibi rahatsızlık hissedildiği zaman vücudu mesh edilerek yapılan rukye fayda verebilecek yöntemlerdir.
Kayıtsız Üye
Hocam hani yüce ALLAH Kur’An’da zinaya yaklaşmayın diyor ya
Peki
Adamın teki bir kızı çok seviyor ve sevgili olmak istiyor ve oldular adam zinaya bir adım yaklaştı adam risk aldı ama sabr edip zina etmedi ama ALLAH Kur’An da zinaya yaklaşmayın diyordu ama sabr etti ve zina vb şeyler işlemedi
Risk aldığı için günah yazılır mı? ??
arifselim
Zinanın çeşitleri vardır. Göz zinası, el zinası ve kulak zinası gibi. bir insan tam bir zina yapmayabilir ama dokunarak veya şehvetle bir harama bakarak da harama düşebilir. Bu yüzden sadece zina değil, zinaya giden tüm yolları dahi haram kılınmıştır.
zinaya yaklaşmayın, zinaya yaklaşmayın ayeti, zinadan uzak durun ayeti