Nasuh tövbesi nasıl yapılır
mum
Nasuh tevbe, bozulması zor olan tevbedir. Yani samimi yapılan tövbedir.
Alimler nasuh tevbesini "Kişinin hali hazırda günahlarını terk etmesi, geçmişte yaptıklarına pişman olması, ileride günah işlememek üzere karar vermesidir." diye tarif etmişlerdir.
Kişi tevbe etmekte samimi olursa Allah ona yardım eder ve işlediği günaha dönmesi zor olur.
Nasıl yapıldığı konusuna gelince, diğer tevbelerle aynıdır ama içten yapılana nasuh tevbe denir.
Tahrim 8
Ey iman edenler! Bir nasuh tevbesi yaparak Allah’a dönün! Olur ki Rabbiniz kötülüklerinizi örter ve sizi içinde ırmaklar akan cennetlere koyar. O gün Allah peygamberini ve iman edip onunla beraber olanları rüsva etmeyecek, nurları önlerinde ve sağlarında koşacak, "Ey Rabbimiz, bizim nurumuzu tamamla, bizi yargıla, şüphesiz sen her şeye hakkıyla kadirsin diyecekler.
Ahirette özür dilemek veya tevbe etmek fayda vermeyeceği için Yüce Rabbimiz müminlere nasuh tevbesi yolunu göstererek şöyle buyurdu:
"Ey iman edenler! Bir nasuh tevbesi yaparak Allah’a dönün! Olur ki Rabbiniz kötülüklerinizi örter ve sizi içlerinde ırmaklar akan cennetlere koyar. O gün Allah peygamberini ve iman edip onunla beraber olanları rüs-va etmeyecek." Yani ey Allah ve Rasulünü tasdik edenler! Allah’a dönün geçmiş günahları silecek sadık ve samimi bir tevbe ile O’na dönün. Tevbe geçmiş günahlardan pişmanlık duymak, dil ile af dilemek, fiilen günah olan şeyi terketmek, bir daha o günahı tekrarlamamak üzere karar vermektir. Böyle yaparsanız belki Allah Tealâ, işlediğiniz amellerinizin günahlarını siler ve sizi köşklerinin ve ağaçlarının altından nehirler akan bahçelere koyar. O gün Allah Tealâ, nebisi Muhammed’e azap etmeyeceği, zelil ve perişan etmeyeceği gibi O’na iman edip dinine tabi olanları da azap etmeyecek zillete düşürmeyecek, bilakis onlara izzet ve ikramda bulunacaktır.
"Olur ki Rabbiniz" sözü, Zemahşeri’nin de dediği gibi Allah tarafından kullarını heveslendirme ifadesidir. Burada iki vecih vardır: Birincisi: Yüksek makam mevki sahibi olanların "Belki, olur ki" ifadelerinin kesinlik
ifade etmesidir. Diğeri: Kullara korku ve ümit arasında olmalarını öğretmek için bu üslûp kullanılmış olabilir.
Özetleyecek olursak, "olur ki" sözü Allah’tan sadır olmuşsa katiyyet ve kesinlik ifade eder.
"Rüsva etmez" sözünde Allah’ın rüsva ettiği cehennem ehline bir iğneleme vardır: "Ey Rabbimiz! Şüphesiz sen kimi ateşe koyarsan onu rüsva etmişsindir." (Ali İmran, 3/192).
Ahmed b. Hanbel ve İbni Mace, Abdullah b. Mesud’un Rasulullah’m "Pişmanlık tevbedir." dediğini işittiğini rivayet etmişlerdir. Yine Rasulullah’ın (s.a.): "İslâm kendinden öncesini kestiği gibi tevbe de kendinden öncesini keser."
Cevap: Nasuh tövbesi nasıl yapılır
HADİE
gelmiş geçmiş günahlara tövbe ederek Allah’a yönelmektir örneğin Allahım geçmişte yaptığım bilerek bilmeyerek irili ufaklı bütün günahlarımdan tövbe ettim şimdikilerden ve gelecektetede yapmamyı diliyorum beni bağışlananlarda eyle
Nasuh Tövbesi Nasil Yapilir Tam Olarak?
Kayıtsız Üye
Merhabalar, nasuh tövbesi nasıl yapılır? Normal tövbeden ne farkı var? Ve akşam yapıldığını duydum doğru mudur?
Yorum: Nasuh tövbesi nasıl yapılır
seyit gazi
pişmanlık duyulacak, bir daha o günaha dönmemek üzere tevbe edilecek, o günahın göz göre geldiği kapılar vardır onlar kapatılacak ve bu günahlar bir daha kimseye anlatılmayacak. benim bildiğim tevbe bu. ayrıca günah işledikce hemen tevbe edilecek, ümitsizliğe düşmeden hemen ardından hayırlı bir amel işlenecek. böylelikle günahlar sildirilebilir hatta sevab olarak bile yazdırılabilir.
Vuslat79
Tahrim suresi;
8. Ey iman edenler! Samimi(nasuh) tevbe ile Allah’a dönün. Umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter.
nasuh tövbesi, nasuh tövbesi duası, nasuh tövbesi nasıl yapılır