Mucize yapmışsın demek?

Mucize yapmışsın demek?

numan3434
Selamun Aleyküm.Güzel yapılan bir iş için böyle bir şey söylenmesi dogrumu?


Cevap: Mucize yapmışsın demek?

Sofiye33
Söylenmez, mucize olması imkansız olan veya imkansiz gibi gozuken olaylardir, Mucize Yuce Allah’in peygamberlere bir hediyesidir ve imkansiz olaylari yapabilme kabiliyetidir..
Mesela Hz. Muhammed’in Ay’i ikiye bolmesi
Hz. Musa’nin Kizil denizi asasi ile ikiye ayirmasi vb.


Cevap: Mucize yapmışsın demek?

Sofiye33
Sözlükte "aciz bırakan, güçsüz kılan, karşı konulmaz, harika olay, kudretsizlik ve takatsızlık veren iş" anlamlarına gelen mucize, ıstılahta, insanların benzerini meydana getirmekten aciz kalacakları ve âdeta meydan okuma şeklinde, peygamberlik iddiasında bulunan zattan adetin hilafına ve tabiat kanunlarının aksine olarak zuhur eden harikulâde olaylara denir.

Asıl maksadı, peygamberin nübüvvet davasını ispat ve doğrulamaktır. Herhangi bir olayın mucize olabilmesi için onun nübüvvet görevi verilmiş kişilerin elinde zuhur etmesi gerekir. Mucize gerçekte Allah’ın fiilidir, "peygamber mucizesi" denilmesi mecazîdir. Bu nedenle olayın onun aracılığıyla olması, tabiat kanunlarının çok üstünde ve onlara aykırı olması, iddiaya uygun olarak ortaya konulması, bir tekzip ya da inkârdan sonra meydana gelmesi ve insanoğlunun aciz kaldığı bir olay türünden gerçekleşmesi gerekir.


Cevap: Mucize yapmışsın demek?

Şema
"Mucize gibi" ifadesi kullanılabilir ya da mucize derken mecazi manada kullanılabilir örneğin insanların becerememeyeceği bir iş yapmışsın anlamında


Sofiye33
Peygambere verilen mucizeler, bir yönüyle îmânın temel esaslarından olan nübüvvetle, diğer yönüyle de vahiy ile alâkalıdır. Dolayısıyla mucizeye inanmak gerekir: "Ona, "Rabbinden (başka) mucize indirilmeli değil miydi?" derler. De ki: "Mucizeler ancak Allah’ın katındadır. Ben sadece apaçık bir uyarıcıyım." (Ankebût, 29/50) Akıl bakımından da mucize imkânsız değildir. Çünkü her an insanın çevresinde meydana gelen olaylar, hayatın kendisi ve her sahası mucizelerle doludur. Varlıkların yaratılması, ömrü tamamlanınca yok olması ve hayatın kesintisiz olarak devam etmesi bunun en güzel örneğidir. Sürekli müşahede ettiğimiz ve bu nedenle değişmez sandığımız tabiat kanunlarını var eden Allah’tır. Allah bu kanunları dilediği zaman, peygamberleri vasıtasıyla değiştirebilir. Bu değişiklik bir mucizedir. Bu durumda mucizenin vukuu için aklî bir engel yoktur. Aksine akıl, mucizenin meydana gelmesini kabul edip benimser.


Sofiye33
Peygamberlerden istenen mucizeler genelde o dönemde meşhur olan olaylarla ilgilidir. Hz. Musa’nın döneminde sihir, Hz. İsâ devrinde tıp ilmi, Hz. Muhammed devrinde de şiir ve edebiyatın önemli bir mevkiye ulaşması gibi. Hz. Peygamberin nübüvveti esnasında ortaya koyduğu mucizeleler, manevî (aklî), hissî (maddî) ve haberî olmak üzere üç şekilde sınıflandırılmıştır. Manevî mucizeye en büyük örnek Kur’ân’dır. Çünkü Kur’ân her çağdaki akıl sahibi insana hitap eden, akıllara durgunluk veren, başkalarının benzerini meydana getirmekten aciz kaldıkları büyük ve ebedî bir mucizedir: "Eğer kulumuza indirdiklerimizden her hangi bir şüpheye düşüyorsanız, haydi onun benzeri bir sûre getirin, eğer iddianızda doğru iseniz, Allah’tan gayri şahitlerinizi (yardımcılarınızı) da çağırın." (Bakara, 2/23). Bir hadiste de şöyle buyurulmuştur: "Hiçbir peygamber yoktur ki, onlara kendi zamanlarındaki insanların inandıkları bir mucize verilmiş olmasın. Bana mucize olarak verilen ise ancak Allah’ın bana vahyettiğidir." (Buhârî, İ’tisâm, 1). Hissî mucize olarak Hz. Peygamber’in nübüvvet mührü, Ay’ın ikiye bölünmesi, parmaklarının arasından suyun akması, bir ziyafet esnasında zehirlenmek istenince olaydan haberdar olması, bir hurma kütüğünün teessürünü inilti şeklinde duyurması; haberî mucizeler için de Hz. Peygamberin Mekke’nin fethi, İslâm’ın tebliği ve meydana gelen savaşlarla ilgili açıkladıkları olay ve haberler örnek olarak gösterilebilir.


numan3434
Peki Teşekkür ederim .Allah razı olsun.


Kayıtsız Üye
Harkülade olay Peygamberler vasıtasıyla meydana gelirse mucize,evliyalar vasıtasıyla meydana gelirse keramet,kafirler vasıtasıyla meydana gelirse sihir denilir.Kavramları yerli yerinde kullanmak icab eder.Alalade bizim gibi insanların, başarılarına mucize demek çok abestir kullanımı hiç doğru değildir.


Kayıtsız Üye
Şu yazıya bir bakarmısın: Hırsızın, üç kağıtçının el çabukluğu ile yaptığı harekete, keramet veya mucize denmez. Evliya harika bir şey gösterse, mesela su üstünde yürüse, buna keramet denir. Peygamber su üstünde yürüse buna mucize denir. Salih bir müslüman yürüse buna firaset denir.
Demek ki Mucize sadece Peygamberlerde görülür. Bunun için (mucize indirim) demek, birini övmek için (Mucize yarattı) demek, (Yedinci kattan düştü, mucize olarak kurtuldu) demek, Onun Peygamber olduğunu söylemek olur. Bunda niyete bakılmaz, söze bakılır. Herhangi bir kimseye peygamber demek küfür olur.

Abi bir çocuk doğdu diyelim, bazıları çocuğa bu Allah’ın bize mucizesi. Veya bizim mucizemiz diyo (yani Allah verdi anlamında), veya binadan düştü ve ölmedi bu bir mucize gibi sözler günahmı ?


muvaffak
Mucize, karşısında aciz olunan şey demektir. Mucize’nin Allah’ın izniyle/ondan başkasının göstermesinin iddiası küfre götürür. Peygamberler Allah’ın izniyle ve toplumdaki fesatın yayılmaması, o an faydalı olabilecek durumlar için mucize göstermişlerdir. Kuran’ı kerimde Peygamberlerin mucizeleri geçer. İsa peygamberin ölüyü diriltmesi gibi. İsrailoğulları arasında katilin kim olduğunun belirlenebilmesi için Allah’ın, İsrailoğullarına bir kurban vermelerini emretmesi ve kestikleri kurbanın etiyle öldürülen kişiye vurulduğu zaman maktulun katilin adını söylemesi gibi. Bu tür olaylar yaşanmıştır. Çocuğun doğması, kendisine can verilmesi Allah’ın kudretidir. Anne ve baba sadece sebebin parçasıdır. Binadan düşüp ölünmemesi Allah’ın takdiridir. Bir kişinin bu benim mucizemdir demesi şirktir, küfürdür.


mucize demek , imkansiz demek kufur mu, Abdestliyken

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();