Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:47
Sohbet
Yönetici

Leyl suresi neden bahsetmiştir

Leyl suresi neden bahsetmiştir

melle
Leyl süresi içerdiği konular ve mesajlar

Leyi sûresi Mekke’de inmiştir. Bu sûre insanın gayret ve çabasından, bu dünya hayatındaki mücadelesinden ve neticede de âhirette cennete veya cehenneme gideceğinden bahseder.
Bu mübarek sûre, karanlığı ile mahlûkâtı örttüğünde geceye; aydınlığı ve ışığı ile varlıkları aydınlattığında gündüze ve iki cinsi yani erkek ve dişiyi vücûda getiren Yüce Yaratıcı’ya yeminle başlar. Mahlûkâtın işlerinin muhtelif ve yollarının ayrı olduğuna yemin eder: "Karanlığı ile etrafı örttüğü zaman geceye, açılıp ağardığında gündüze, erkeği ve dişiyi yaratana yemin ederim ki işiniz pek çeşitlidir.
Sonra bu sûre mutluluk ve mutsuzluk yollarım açıklar, kurtuluş isteyenler için ona giden yolu çizer ve iyilerle kötülerin, cennet ehli ile cehennem ehlinin niteliklerini belirtir: "Kim verir ve sakınırsa, en güzeli de tasdik ederse, biz de onu en kolaya hazırlar ve bunda başarılı kılarız. Kim cimrilik edip vermez, kendini zengin sayıp hakka boyun eğmez ve en güzeli de yalanlarsa biz de onu en zora yöneltiriz"
Daha sonra sûre, bazı kişilerin biriktirmiş oldukları mallarına ve yığdıkları servetlerine aldandıklarına dikkat çeker. Oysa bu mal ve servetleri kıyamette onlara hiç fayda vermez. Allah’ın, kullarına hidayet ve sapıklık yolunu açıklamasındaki hikmetini onlara hatırlatır: "Çukura yuvarlandığında malının ona hiç faydası olmaz. Doğru yola iletmek sadece bize aittir. Şüphesiz âhiret de dünya da bizimdir"
Bundan sonra sûre, Mekkelileri yani Allah’ın âyetlerini ve Peygamberini (s.a.v.) yalanlayanları O’nun azap ve intikamından sakındırır. Onları, aşırı derecedeki kızgın ve sıcak ateşe karşı uyarır. Bu ateşe ancak bedbaht ve Allah’ın hidayetinden yüz çeviren kâfir girer ve onun ateşini o tadar: ‘ "Yanan bir ateşle sizi uyardım. O ateşe ancak yalanlayıp yüz çeviren bedbahtlar girer"
Sûre, nefsini arıtmak ve onu Allah’ın azabından korumak için malını hayır yollarında harcayan sâlih mü’min örneğini anlatarak sona erer. Bilâl’ı satın alıp onu Allah için azat eden Ebûbekir’i (r.a.) misal getirir: "Temizlenmek üzere malını hayra verenler iyiler ondan uzak dururlar. Onda hiç kimseye, bir minnet borcu yoktur. O ancak, Yüce Rabbinin Rızasını istediği için verir. Böylesi hoşnut olacaktır."

Okudunuz mu?  Dua etmek kişiye ne kazandırır?

Cevap: Leyl suresi neden bahsetmiştir

İbrahim
(8-11. âyetler): Cimriler, kendini ihtiyaçsız ve sorumsuz görüp sonuçta duyarsızlığı tercih edenler, bu arada hakkı yalanlayanlar için de, zor olan cehennem yolu kolaylaştırılmış olacak, sahip olduğu malı âhirette kendisine hiçbir yarar sağlamayacaktır. Bir anlamda, kişiler kendi kararlarının sonuçlarıyla mutlaka buluşturulacaklardır.


leyl suresinde ne anlatılıyor

Bu kategoride yer alan Türkiye'de domuz üretimindeki tehlike başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Leyl suresi neden bahsetmiştir