Dans Eder Gibi Yapılan Zikir Doğru mu?
Kayıtsız Üye
Öncelikle Selamun Aleyküm,
Ben gün geçtikçe İslam’ın yanlış yerlere doğru kaydırıldığını düşünmekteyim. Ne kadar doğru veya yanlış ondan emin değilim.
Benim bildiğim zikir Allah’ı hatırlamak, unutmamak, anmaktır. Ama günümüzde nedense sanki haşa dans eder gibi bunu yapıyorlar. Aslında daha farklı şeylere benzetilir ama sonuçta Allah’ın adını ağızlarına alıyorlar, bir şey diyemiyorum.
Aşağıda verdiğim linkteki videoya bakar mısınız? 13:00’dan itibaren izleyin lütfen. Bu ne kadar doğru? İslamda böyle bir şey var mı? Gerçekten çok merak ediyorum. İslam’a bu tür nedenlerden dolayı saldırıyorlar.
Cevap: Dans Eder Gibi Yapılan Zikir Doğru mu?
Şema
İslamda zikir yapma çeşitleri
Dil ile Allah’ı anmanın sesli ya da sessiz yapılması hususunda çeşitli rivayetler vardır. Kur’an’da Allah’ın içten yalvararak ve korkarak yüksek olmayan bir sesle tesbih edilmesi emredilmiş (el-A’râf 7/205), Hz. Peygamber yüksek sesle tekbir getiren bir cemaati, Siz ne sağıra sesleniyorsunuz ne de gaibe sözleriyle uyarmıştır (Buhârî, Daavât , 50, 67; Müslim, Źikir , 44).
Öte yandan bir kutsî hadiste, Kulum beni bir toplulukta anarsa ben de onu daha hayırlı bir toplulukta anarım dendiği (Buhârî, Tevĥîd , 15, 43; Müslim, Źikir , 18, 19), Resûlullah’ın ashaptan bir gruba, Ellerinizi kaldırın ve hep birlikte ‘lâ ilâhe illAllah’ deyin buyurarak zikir yaptırdığı (Müsned, IV, 124), mescidde yüksek sesle zikir yapan bir kimse için, Ah edip inleyerek gönülden yakarıyor deyip onu engellemediği (a.g.e., IV, 159) rivayetleri vardır.
Yine cemaatle kılınan namazların bir kısmında kıraatin sesli, bir kısmında sessiz icra edildiği, hac ve umrede telbiyenin yüksek sesle söylendiği, Kur’an’ın sesli ya da sessiz okunabildiği bilinmektedir. Bu rivayet ve uygulamalar dille zikrin yerine, zamanına ve kişilerin durumuna göre her iki şekilde de yapılabileceğini göstermektedir.
Zikir, dans ederek zikir