Peygamberimizin tebliğ görevini başlatan ilk ayetler hangi surededir
Kayıtsız Üye
Peygamberimizin tebliğ görevini başlatan ilk ayetler hangi surededir kısaca bilgi verir misiniz
Cevap: Peygamberimizin tebliğ görevini başlatan ilk ayetler hangi surededir
Şema
Alak Suresinin İniş Keyfiyeti: Vahyin İnmeye Başlaması Hadisesi
Bu surenin baş kısmı Kur’an-ı Kerim’in ilk inen bölümüdür. Surenin diğer kısmı ise, Peygamber (s.a.)’in daveti Kureyş arasında yayıldıktan ve ona yönelik eziyetler başladıktan sonra inmiştir.
İmam Ahmed, Buhari ve Müslim, Aişe (r.a.)’den şöyle dediğini rivayet ettiler: Rasulullah’a (s.a.) vahiy ilk olarak uykusunda sadık rüyalar şeklinde geldi. Gördüğü bir rüya, muhakkak sabah aydınlığı gibi çıkıyordu. Sonra yalnızlık kendisine sevdirildi. Hira’ya gidiyordu. Azığını alıp geceler boyu orada ibadet ediyordu. Sonra Hatice’ye dönüyor ve azık alıyordu. Nihayet Hira mağrasında iken vahiy geliverdi. Oradayken melek gelip "Oku!" dedi.
Rasulullah (s.a.) buyuruyor ki: "Ben okuma bilmem!" dedim. Beni tuttu ve ezecekmiş gibi iyice sıkıptı, sonra da saldı. "Oku!" dedi. "Ben okuma bilmem!" dedim. Beni ikinci defa iyice sıktı ve saldı. "Oku" dedi. "Ben okuyucu değilim." dedim. Üçüncü defa beni sıktı, sonra da saldı. Dedi ki: "Yaratan Rabbinin adıyla oku. O, insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku. Rabbin nihayetsiz kerem sahibidir. Ki O, kalemle öğretendir."
Rasulullah (s.a.) bu vahiyle beraber evine döndü. Kendisinde bir korku vardı. Hatice’nin yanına geldi ve: "Beni örtün, beni örtün!" buyurdu. Onu örttüler. Korkusu gitti. "Hatice! Bana ne oluyor?" dedi ve durumu anlattı. "Kendimden korkuyorum." dedi. Hatice şunları söyledi:
"Asla! Rahat ol. VAllahi Allah seni asla utandırmayacaktır. Çünkü sen, sıla-ı rahimde bulunursun, doğru konuşursun. Güçsüzün yükünü taşırsın, misafire ikram edersin. Zor durumlarında halka yardım edersin."
Sonra Hatice, onu Varaka b. Nevfel b. Esed b. Abdü’1-Uzza b. Kusay"a götürdü. O zat, amcasının oğlu idi ve cahiliye döneminde Hristiyan olmuştu. Arapça okuma yazma bilirdi. İncil’den Allah’ın yazmasını dilediği kadar Arapça yazmıştı. Kör olmuş yaşlı birisi idi. Hatice ona:
"Amcaoğlu! Kardeşinin oğlunu dinle." dedi. Varaka Rasulullah’a (s.a.): "Kardeşimin oğlu! Neler görüyorsun?" dedi. Rasulullah (s.a.) gördüklerini anlattı. Varaka da:
"O, Musa’ya da inmiş olan melektir. Keşke ben genç olsaydım. Kavmin seni yurdundan çıkardıklarında sağ olsaydım keşke." dedi. Rasulullah (s.a.): "Onlar beni çıkaracaklar mı?" diye sorunca Varaka: "Evet. Senin getirdiğini getiren hiçbir kimse yoktur ki ona husumet edilmiş olmasın. O gününe kavuşursam sana elimden geldiğince yardım ederim." dedi. Varaka çok geçmeden vefat etti. Vahiy de kesildi. Bize belli olan haliyle Rasulullah (s.a.) çok üzüldü. Kaç defa dağların tepesine çıkıp inmişti. Ne zaman, kendisini atmak için bir dağın tepesine çıksa, Cebrail ona görünür ve: "Ey Muham-med! Sen gerçekten Allah’ın rasulüsün." derdi. Bununla sıkıntısı gider, rahatlar ve dönerdi. Vahiy müddeti uzayınca da tekrar aynısını yapardı; dağın tepesine çıkınca Cebrail görünür ve ona aynısını derdi."
İnsanın Yaratılması Ve Ona Okuma Yazma Öğretilmesinin Hikmeti:
1- Yaratan Rabbinin adıyla oku.
2- O, insanı bir kan pıhtısından yarattı.
3- Oku. Rabbin nihayetsiz kerem sahibidir.
4- Ki O, kalemi (yazı yazmayı) öğ-
5-insana bilmediğini O öğretti.
6- Sakın! Çünkü insan muhakkak azar.
7- Kendini ihtiyaçtan uzak gördüğü için.
8- Dönüş muhakkak Rabbinedir.
peygamberimizin tebliğ görevini başlatan ilk ayetler hangi surededir, Peygamberimize İslamı tebliğ görevini hangi ayetler yüklemiştir, peygamberimize tebliğ görevinin verildiği sure