Namazda Tahiyyat kısmında Rabbena atina ve Rabbenağfirli okumak farzmıdır?

Namazda Tahiyyat kısmında Rabbena atina ve Rabbenağfirli okumak farzmıdır?

Mü’min
Sorulara Mümkünse Kaynak Göstererek Cevap Verirseniz Sevinirim
Allahın Rahmeti Bereketi Ve Mağfireti Üzerinize Olsun

Esselamun Aleyküm Ve Rahmetullah
Namazda Tahiyyat kısmında Rabbena atina ve Rabbenağfirli okumak farzmıdır?

Allah razı olsun


Cevap: Namazda Tahiyyat kısmında Rabbena atina ve Rabbenağfirli okumak farzmıdır?

Şema
< namazda Tahiyyat kısmında Rabbena atina ve Rabbenağfirli okumak >
Hayır farz değildir SÜNNETTİR. yani okusan sevap alır ve dua etmiş olursun, okumasan namaza bir zararı yoktur.


Cevap: Namazda Tahiyyat kısmında Rabbena atina ve Rabbenağfirli okumak farzmıdır?

Molla_Efdal
< HANEFİDE NAMAZIN VACİPLERİ
141- Namazların farzları olduğu gibi, bir kısım vacibleri de vardır. Bu vacibleri yerine getirmekle namazın farzları tamamlanıp noksanları giderilmiş olur. Şöyle ki:
1) Namaza başlarken yalnız "Allah" ismi ile yetinmeyip büyüklüğü ifade eden "Ekber" sözünü de ilave ederek "Allahü Ekber" demek vacibdir.
2) Namazlarda "Fatiha" süresini okumak vacibdir. Üç İmama göre ise, bunu okumak farzdır.
3) Namazlarda farz olan Kur’an okuyuşunun ilk iki rekata bağlı kılınması vacibdir.
4) İlk iki rekatın her birinde bir defa Fatiha suresi okunup tekrarlanmaması vacibdir.
5) Fatiha suresini diğer okunacak sure ve ayetlerden önce okumak vacibdir.
6) Fatiha suresine başka bir sure veya bir sure yerini tutacak kadar ayet ilavesi vacibdir. Şöyle ki: Farz namazların önceki ilk iki rekatlarında Fatiha’dan sonra diğer bir sure veya bir sureye denk bir mikdar ayet okunması vacib olduğu gibi, vitir namazı ile nafile namazların her rekatında Fatiha ve Fatiha’dan sonra bir sure veya ona denk bir ayet okunması da vacibdir.
(Fatihaya başka bir sure veya ayetin eklenmesi üç İmama göre sünnettir.)
7) Yalnız başına namaz kılan kimse, sabah, akşam ve yatsı namazlarını dilerse aşikare bir okuyuşla ve dilerse gizli bir okuyuşla kılar. Geceleyin kılacağı nafile namazlarda da hüküm böyledir. Fakat öğle ile ikindi namazlarında ve gündüz kılacağı nafile namazlarda gizli olarak okuması vacibdir.
8) Cemaatla kılınan namazlardan sabah, cuma, bayram, teravih, vitir namazlarının her rekatında; akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekatlarında aşikare Kur’an okumak, öğle ile ikindi namazlarının bütün rekatlarında, akşam namazının üçüncü ve yatsının son iki rekatlarında gizli olarak kıraat yapmak vacibdir.
9) Vitir namazında kunut (dua) okumak ve kunut tekbiri almak vacibdir. Bu İmam Azam’a göredir. İki imama (İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e) göre ise, bunlar sünnettir.
10) Kazaya kalan bir namaz, gündüzün cemaatla kılındığı takdirde, eğer sabah namazı gibi aşikare kıraat yapılması gereken bir namaz ise, yine aşikare kıraet yapılır. Gizli kıraat yapılması gereken bir namaz ise, gizli kıraet yapılır. Tek başına namaz kılan ise, aşikare kıraet yapılması gereken bir namazı kaza ederken dilerse hem aşikare, hem de gizli okuyabilir. Bir rivayete göre de, gündüz kaza edeceği herhangi bir namazda gizli okuması vacibdir; gizli veya aşikare okuma serbestisi yoktur.
11) Secde yaparken yalnız alınla yetinmeyip alınla beraber burnu da yere koymak vacibdir.
12) Üç ve dört rekatlı namazlarda birinci oturuş vacibdir.
13) Namazların her oturuşunda teşehhüdde bulunmak (Tahiyyatı okumak) vacibdir.
14) Namaz içinde okunan secde ayetinden dolayı tilavet secdesinde bulunmak vacibdir.
15) İki bayram namazının üçer ziyade tekbirleri vacibdir. Bu namazların birinci rekatlarındaki rükû ve secde tekbirleri sünnettir. İkinci rekatlarının rükû tekbirleri ise, vacib olan ziyade tekbirlere yakın olduğu için o da vacibdir.
16) Namazların farzlarında sıraya riayet edilmesi, iki farz arasına, farz olmayan bir şeyin girmesine meydan verilmemesi vacibdir. Farz olan kıyamdan (ayakta duruşdan) sonra rükûa gidilmesi, rükûdan sonra da secdeye varılması gibi…
17) Vaciblerin her birini de yerinde yapmak ve sonraya bırakmamak vacibdir. Kur’an okuduktan sonra bir zaman bekleyip sehven düşünceye dalmak ve sonra rükûa varmak gibi.
18) Namazların sonunda selam vermek. Önce sağ tarafa, sonra sol tarafa yüz çevirerek "Esselâm" demek vacibdir. "Esselâmu aleyküm ve Rahmetullah" () denilmesinin vacib olduğu açık olarak belirtilmemiştir.
Bir görüşe göre, sol tarafa selam verilmesi sünnettir. Namazdan çıkılması ise, bütün imamlara göre yalnız bir selam ile olur, bununla namaz biter. Bu selamı vermiş olana, artık uyulmaz. Meşhur olan görüş budur.
() Selamet ve Allah’ın rahmeti üzerinize olsun.

KAYNAK: forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/218619-tahiyyata-ilk-oturusta-hanefide-tahiyyat-okumak-vacip-degil-mi.htmlhttps://www.forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/218619-tahiyyata-ilk-oturusta-hanefide-tahiyyat-okumak-vacip-degil-mi.html >
aynı soru sitede sorulmuş.


Cevap: Namazda Tahiyyat kısmında Rabbena atina ve Rabbenağfirli okumak farzmıdır?

#UguR
tahiyyat okumak zorundasınız. Salli-barik-rabbena duaları okumak zorunda değilsiniz ama bilerek terk ederseniz mekruh işlemiş olursunuz.


Mü’min
Bilerek terk etmiş derken bilmeyipte okumamak, terk sayılır mı?


namaz sonunda okunan rabbena duası, rabbena atina, Gayri muekked sünnetlerde ikınci rekatın sonunda salli barikten sonra rabbena atina rabbenağfirli duaları da omunmalımıdır

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();