Rıfk nedir? İslamda rıfk kavramı

Rıfk nedir? İslamda rıfk kavramı

mumsema
RIFK HAKKINDA ANSİKLOPEDİK BİLGİ

Yumuşaklık, mülayimlik, yumuşak başlılık, naziklik ve yumuşak huyluluk. Zıttı şiddet, kabalık ve sertliktir.
Allah refiktir. Kullarına karşı lütufkârdır. Kullarının da birbirlerine karşı yumuşak ve, nazik davranmalarını, kabalık ve sertlikten kaçınmalarını, hoşgörü ile hareket etmelerini ister.
Rıfk ile muamele insanları dostluğa ve kardeşliğe götürür. Aralarındaki düşmanlıklar böylece son bulur. Kötülükler bile iyilikle karşılanmalıdır. Allah Teâla "İyilikle kötülük eşit değildir. Sen kötülüğü en güzel olan iyi hareketle önle. O vakit bakarsın ki, seninle aralarında bir düşmanlık bulunan yakın bir dost gibi olmuştur" buyurmaktadır (Fussilet, 41/34).
Rıfk, ahlâkî bir fâzilettir. Peygamberimiz (s.a.s) israrla bu fazilete sahib olmamızı istemiş ve her konuda yumuşak ve nazik davranmamız gerektiğini hatırlatmıştır:
"Yumuşaklıktan mahrum olan hayırdan mahrum olur" (Müslim, Birr ve Sıla, 74, 76);
"Muhakkak Allah, her hususta yumuşaklıkla muamele edilmesini sever" (Buhari, Edeb, 35).
"Şüphesiz Allah refıktir. Rıfkı (yumuşak huyluluğu) sever" (Müslim, Birr ve Sıla, 77).
Hz. Âişe, bir deveye binmiş ve ağır hareketinden dolayı onu öteye beriye sürmeye başlamıştı. Bunun üzerine Rasûlüllah (s.a.s), Hz. Âişe’ye hitaben şöyle buyurdu: "Yumuşak muamele etmekten ayrılma. Yumuşak huyluluk herhangi bir şeyde bulunursa, onu, muhakkak ziynetlendirip güzelleştirir. Sökülüp koparıldığı herhangi bir şeyi de muhakkak çirkinleştirip kötüleştirir" (Müslim, Birr ve Sıla, 78-79).
Yukarıdaki âyet ve hadisler bize, sadece insanlara karşı değil hayvanlara karşı bile yumuşak davranmamız gerektiğini hatırlatmaktadır. Ayrıca Cenab-ı Hakk’ın kötülüklerin dahi iyilik ve yumuşaklıkla karşılanması hususundaki emrinin taşıdığı hikmete dikkat edilmelidir. Nice sert ve katı yürekli insan, ancak kendisine rıfk ve şefkatle yaklaşıldığı zaman yumuşamakta, sevgi ve dostluk hisleri ancak bu şekilde uyanabilmektedir. Aksine davranışlar daima sertlikle, katılıkla, acımasızlıkla mukabele görmekte; dolayısıyla kırgınlıklar, dargınlıklar hattâ düşmanlıklar ortaya çıkmaktadır.
Hz. Peygamber’in yumuşaklıkta güzellik; katılıkta çirkinlik görmesi çok manidardır. Siyer ve hadis kitapları tetkik edilince, Rasûlüllah’ın bütün hayatı boyunca çevresindeki insanlara, hattâ hayvanlara karşı yumuşak ve merhametli davrandığı görülür. Onun söz ve hareketlerinde sertlikten eser yoktur. Böyle davrandığı içindir ki katı kalpli birçok kişi, huzurunda yumuşamış ve müslüman olmuştur. Rasûlüllah’ın bu tutumunun İslâm’ın yayılmasındaki etkisi unutulmamalıdır. Bunun böyle olması da tabiidir. Zira Hak Teâlâ, rıfk ile muamelenin "düşmanları dost yapacağını" bize haber vermiştir. Şu halde her müslüman bu ilâhî emre uyarak kabalık ve sertlikten uzaklaşmalı ve çevresinde bulunan herkese karşı rıfk ve merhametle muameleyi prensip edinmelidir. Yalnız rıfk ile meskenet arasındaki farka dikkat etmek de müslümanın görevidir.
Şâmil İA


Cevap: Rıfk

fecr
Allah c.c. razı olsun güzel bir paylasim


Cevap: Rıfk [Yumuşaklık, mülayimlik, yumuşak başlılık, naziklik ve yumuşak huyluluk]

imam
KADINLARA RIFK İLE MUAMELE VE ONLARA SABRETMEK
184- Mutarrif Bin Abdullah, Malik’ten o da Ebu Zinad’den o da A’rec’den o da Ebu Hureyre radıyAllahu anh’den; Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; "Şüphesiz kadın eğri kaburga kemiği gibidir. Doğrultmaya zorlarsan kırılır. Kendi haline bırakırsan iyice eğilir.”
186- Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; "Kim kötü huylu hanımına sabrederse hergün ve gecesi için şehit sevabı alır.”
Muhammed Bin Abdullah Bin Urve, babasından o da dedesinden naklediyor; Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; "Hayırlınız, ehline hayırlı olanlarınızdır.”
187- Abdurrahman Bin Zeyd Bin Eslem’den; Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; "Kadınlar hakkında Allah’tan korkun! Zira onlar sizin yanınızda yardımcılardır. Allah Azze ve Celle’nin kitabı ile onları kendinize helal kıldınız ve onları emanet olarak aldınız. Onları dövmeyiniz. Eğer döverseniz, incitici şekilde dövmeyin! Hayırlılarınız, kadınlarınıza hayırlı olanlarınızdır. Şerlileriniz de kadınlarınıza karşı şerli olanlardır. Ben kadınlarıma karşı en hayırlı olanınızım.”
188- el A’la Bin Haris’ten; Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; "Şüphesiz ben, boşamaktan zevk alan, mevcud olanı yiyen, olmayanı isteyen, hanımının yanında aslan gibi, dışarıda tilki gibi olan kişiye buğzederim. Ali (radıyAllahu anh) ise, Fatıma (radıyAllahu anha’ya) karşı, bulduğunu yer, bulamadığını istemez, onun yanında tilki gibi, dışarıda ise aslan gibidir. Biriniz deveye vurduğu gibi (kadınlara) peş peşe vurmaktan utansın! Nitekim sonra onunla kucaklaşacaktır.”
191- Abdullah Bin Amr Bin Ümeyyetüd Damri’den; "Babam çarşıya çıkmış, bir başörtüsü için pazarlık yaparken, Ömer radıyAllahu anh onun yanına geldi ve dedi ki; "Böyle ne yapıyorsun?” Babam da; "Bunu sadaka olarak vermek üzere satın alıyorum” dedi. Ömer radıyAllahu anh; "sen bilirsin” dedi. Ömer radıyAllahu anh gidince, babam Amr, başörtüsünü satın alıp eve getirdi ve hanımı Rukayye’ye giydirdi. Sonra babam evinden çıkınca Ömer R.A. ile karşılaştı. Ömer radıyAllahu anh dedi ki;
"O başörtüsünü ne yaptın?” babam; "Satın aldım ve sadaka olarak verdim” dedi. "Kime” diye sordu. Babam da; "Hanımım Rukayye’ye verdim” dedi. O da; "O senin hanımın değil mi? Bu sadaka olur mu?” dedi. Babam da dedi ki; "Evet hanımımdır. Lakin ben, Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem’in; "Onlara (hanımlarınıza) verdiğiniz şey de sadakadır” buyurduğunu işittim.” Ömer radıyAllahu anh dedi ki; "Ey Amr! Allah Rasulüne yalan söyleme!” babam dedi ki; "VAllahi sen hatırlamadın. Haydi Aişe’ye gidip soralım istersen.”
Birlikte Aişe radıyAllahu anha’nın yanına gittiler ve Ömer radıyAllahu anh perde arkasından; "Ey Müminlerin annesi!” diye seslendi. O da; "Buyur ya Ömer!” dedi. Ömer RadıyAllahu anh; "Sen Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem’in; "Kadınlarınıza verdiğiniz her şey bir sadakadır” buyurduğunu duydun mu?” o da; "evet” diye cevap verdi.


Cevap: Rıfk nedir? İslamda rıfk kavramı

@hmet
RIFK ne demek? kısaca bilgi

Yumuşak davranma, nezaket anlamında bir ahlâk terimi.

Sözlükte yumuşak ve yararlı olmak; yardım etmek anlamlarındaki rıfk kelimesi terim olarak iyi huyluluk, uyumlu, geçimli ve nazik olma, yumuşak davranma mânalarına gelir.


peygamberimizin nazikliği, rıfk nedir, rıfk ne demek

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();