Namazı hızlı kılanlar
osmanlıtorunu
Selamun Aleyküm Arkadaşlar
Ben Allahın izniyle namaza yeni başladım evde dosdoğru bir şekilde namazımı kılıyorun inşAllah camiye alışmak için camiye gitmeye başladım fakat şöyle bir şey var camide insanlar ve hoca cidden çok hızlı kılıyorlar ve bu benim içime hiç sinmiyor 4 sünnet 4 farz 2 son sünnet 3 vitir toplamada 25 dakika sürdü evde normalde 50 dakika gibi bir sürede kılıyorum ve çok huzurlu oluyorum toplulukta kılmanın sevabını almak için gittim ama içime sinmiyor ne yapmalıyım evde tam ilmihalle kılmaya devammı ediyim Teşekkürler.
ALLAHIN selamı üzerinize olsun.
Selamun Aleyküm arkadaşlar ben 18 yaşında bir gencim Allahın izniyle namaza başladım önce evimde kılıyordum tam ilmihal ile sakin ve düzgün bir şekilde camiye gitmemin zamanı geldiğini düşündüm ve camiide kılmaya gittim ama şöyle bir şey oldu çok hızlı kılıyor insanlar ve imam bir yatıp bir kalkıyoruz benim içime hiç sinmiyor ve Peygamber efendimiz (s.a.v) ‘in dediği hadis geliyor aklıma "namazınızı huşu içinde kılın" diye. Kendim yatsıyı vitirlr beraber 50 dakika bir sürede kılıyorum ama camiide 25 dakikada hepsi bitiyor ben uymasam sakin kılsam bir tek ben kalıcam camiide camiyi kapatıp gidiyorlar zaten.Ne yapmam gerekir evde sükut içinde kılmaya devam etsem toplulukla kılınan namazın sevabını alamam.
Yorum: Namazı hızlı kılanlar
yasinist
cemaatle kil sevabi coktur seytan vesvese veriyor namazı birakman için içine kurt dusuruyor imam nasıl yapiyosa oyle yapmak lazim camiye gitmemek için vesveseye uyma cokta yavas kilarsan ilk zamanlar sikilirsin cokta acele etmek doğru değil vesvese varsa imanda vardir doğru yoldasin gozunu cemaate değil kalbine dogrult herkezin bunyesi var cemaatle kil
Yorum: Namazı hızlı kılanlar
musab
50 dk çok fazla. Tabii kişi isterse saatlerce uzatır namazı. Ama yeni başladım demişsiniz ezberiniz o kadar var mı? Yoksa aşırı mı yavaş okuyorsunuz? Aşırı yavaş okuyorsanız ters tepebilir ve namazdan soğuyabilirsiniz. Dengeyi kurmaya bakın. Namazdan soğukluk hissettiğiniz anda namazı hızlandırın.
Camilerde namaz hızlı kılınır evet. Ama zaten camiye farzı eda etmek için gideriz. Farzı normal hızda kılarız. Farzdan sonra camiden çıkar eve gideriz. Nafile namazı evde kılmak daha faziletlidir zaten. Camide durmanızın bir manası yok aksine camiden çıkmanızın sevabı var.
Ayrıca peygamber mesela öğleden önce 2 kıldığına dair de rivayet var. Öğleden sonra 4 kıldığına dair de rivayet var. Mesela ikindiden önce 2 kıldığına dair rivayet de var 4 kıldığına dair de. Yatsıdan sonra 2-4-6 rekat rivayetleri var.
Vitr 3 rekat sabit değil. 1-3-5-7 gibi tekli sayıda vitr vardır.
Camilerde ise sabitlenmiştir. Siz camide yatsıdan sonra 4 rekat kılmaya kalksanız müezzinin sesinden huşunuz bozulacak vs.
Son sünnetler evde kılınır. Sünnettir bu zaten.
İlk sünnete gelince o da evde kılınır. Ama günümüzde bu mümkün değil. Ezanların okunması vs. bu konuda da sünnet es geçilmiştir. İnsanlara evde ilk sünnet kılacak kadar süre tanınır. Sonra Müslüman camiye farzı kılmaya çıkar. Kılar sonra tekrar eve döner. Bu sebeple ezan okunduktan 15-20 dk kadar sonra kamete başlanması gerekir ki cemaat ilk sünnetini kılıp camiye gelebilsin.
Yani hızlı kılınıyor diye cemaat terk edilemez asla. Farz namazlar tadili erkandan çıkacak derecede hızlı kılınması lazım terk edilebilmesi için. Bu şekilde farz kıldıran imam ben görmedim. İsteyen 4 rekatlık namazı 4 dk da kılar, isteyen 40 dakikada. Bunlar isteğe bağlı olan şeylerdir. Camilerde bunlar da sabitlendiği için sizin yaşadığınız sorun yaşanıyor. Kimse size hızlı kıl kardeşim diyemeyeceği gibi siz de 4 dakikada kılana yavaş kıl diyemezsiniz. Bunların sabit ölçüsü olamaz camide ise bunlar sabitlenmiştir. Sorun buradan kaynaklanmaktır.
Not : Aşırı yavaş okuyorsanız bence biraz hızlı okumaya başlayın ve rekat sayılarını artırın( hadislerde geçen rekatlar olacak şekilde)
Yorum: Namazı hızlı kılanlar
yasinist
kibirlenmek ovunmekte olmaya iter bazen gosteris olmamasi için hizli kilmaninda sevabi olabilir niyetini bozmana sebep olur niyet halis olmasina dikkat etmelisin
namaz hızlı mı yavaş mı kılınır, Namazın hızlı kılınması sünnet