Evde olmadığım zaman nasıl namaz kılarım
seMİH85
selamun aleyküm hocam şben 16 yaşındayım ve namaza başlamak istiyorum diyelimki öğle namaznı kılcam ama evde deilim dışardayım yada yolculuktayım okuldayım denize gittim deiyelim bu durumlarda ne yapcıam her zaman imkanım olmayacak kazaya kalıcak amabu günah olucakmı benim için ?
Yorum: Evde olmadığım zaman nasıl namaz kılarım
emre
Sana göre imkanın olduğu şuan ile başlayabilirsin. Sana göre imkansız olan zamanları sonra düşünürsün. Sadece namaz ibadeti ertelenemez. Ameliyattan çıkan kişi bile kılmak zorundadır. Ölecek kişi ölüm yatağında kılmak zorundadır. Gayret gösterirsen imkansız diye bir şey olmaz. Başlayacağım demekte yakışmaz her Müslüman kılmak zorundadır.
Yorum: Evde olmadığım zaman nasıl namaz kılarım
seMİH85
eğer dışardaysam nasıl namaz kılıcam bunu diyorum ben işim varsa falan dışarıda okulum var ? bunları imkanım olduğu zaman kılsa m olurmu
Yorum: Evde olmadığım zaman nasıl namaz kılarım
emre
Dışarıda camiler var. Cami olmasa da her yerde namaz kılabilirsin. Namaz kılmamanın hiç bir mazereti yok. Ölmek üzere olan namaz kılmak zorundaysa dışarıda olan hayli hayli namaz kılmaya mecburdur. Abdestini ve zamanını ona göre ayarlamalısın.
seMİH85
dışardayken o vakit kılmayıp eve gelince evde kılsam olurmu o kılmadığım namazı
Esma
Günlük işler, sanat ve meslekler, aile fertlerinin geçimini sağlamak için yapılan çalışma ve yolculuklar namazın geriye bırakılması için özür sayılmaz. Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyurulur: "Öyle erkekler vardır ki, onları ne bir ticaret, ne bir alış-veriş, Allah’ı anmaktan, namazı dosdoğru kılmaktan ve zekât vermekten alıkoyamaz. Onlar, dehşetinden kalblerin ve gözlerin ters döneceği günden korkarlar" (en-Nûr, 24/37).
Hz. Peygamber’e hangi amelin daha faziletli olduğu sorulunca; "ilk vaktinde kılınan namazdır" cevabını vermiştir (bk. Ebû Dâvud, Salât, 9; Tirmizi, Mevârit, 13; Ahmed b. Hanbel, Müsned, VI, 374, 375, 440)
Vaktinde kılınmamış olan beş vakit farz namazların, kazası farz. Vitir namazı gibi vacip kazası da vaciptir. Namazların sünnetlerinin durumu ise şöyledir: Sabah namazının farzıyla birlikte sünneti vaktinde kılmamışsa, güneşin doğuşundan sonra istivâ (gündüzün ortası) vaktine kadar bu sünnet farzı ile birlikte kaza edilir. Güneşin doğuşundan önce veya istivadan sonra kaza edilmez. Öğle namazının ilk sünneti cemaatle farza yetişmek için terkedilirse farzdan sonra ve son iki rekat sünnetten önce kaza edilir. Son iki rekattan sonra da kaza edilebilir. Burada sünnet için kaza teriminin kullanılması mecaz yoluyladır (bk. İbn Abidin, a.g.e., II, 65). Terk edilen sünnetlerin kazası gerekmez. Ancak başlanıldıktan sonra herhangi bir sebeple terk edilen sünnet veya nafile namazın kazası vacip olur. Kadınlar özel hallerinde kılamadıkları farz namazlarını kaza etmezler. Fakat tutamadıkları oruçları kaza ederler.
Sorularla İslamiyet
———————–
Bide kardeşim eğer başlamak fikrinde varsa hemen başlamalısın, erteleme , sen hele Bi başla namaza . Düşünme vaktim olmaz , sen önce Bi başla .
"Adamın biri yol kenarına diken ekmiş. Önceleri zararsız gibi görünen bu dikenler, zamanla gelip geçenleri rahatsız etmeye başlayınca, şikayetler çoğalmış. Fakat, adam bu şikayetleri duymamazlıktan gelmiş. Derken, Allah Teala’nın bir veli kulu gelip adama dikenleri sökmesini söylemiş. Adam da: ‘Bir hayli gün var babacığım. Bugün olmazsa yarın; bir gün mutlaka o dikenleri sökeceğim.’ demiş. Bunun üzerine Allah dostu, adama şöyle demiş: ‘Hep yarın diyerek bu işi erteliyorsun. Fakat, bil ki günler geçtikçe o dikenler büyüyüp güçleniyor, sense güç kaybediyorsun. Dikenler gençleşiyor, sense giderek ihtiyarlıyorsun…’"(Bunuda Sorularla İslamiyet sitesinden aldım)
Ve tabi ki de yukarıdaki kardeşimiz yazdığı gibi işlerini ve zamanını namazlara göre ayıracaksın ,yani mesela Bi yere gitmelisin onun saatin oyle yapıyorsun ki ya önce kılıyorsun sonra gidiyorsun ya da ki namazın vaktine yetişiyorsun
Allah yardımcımız olsun ..
#UguR
< seMİH85 Adlı Kullanıcıdan Alıntı;
dışardayken o vakit kılmayıp eve gelince evde kılsam olurmu o kılmadığım namazı >
Dışarıdayken ezan okunuyorsa ve camii yakınınızda ise camiye gidip kılmanızı öneririm. Cemaat ile namaz kılmanın sevabı fazladır. Eğer dışarıdaysanız ve vakit çıkmadıysa evde de namazınızı kılabilirsiniz.