Gusul abdesti her istedigim zaman alabilirmiyim?
MertK
Gusul abdesti sadece cunupkenmi alinir yoksa her banyoya girdigimizde alirsak bir sakincasi olurmu
Yorum: Gusul abdesti her istedigim zaman alabilirmiyim?
VESSELAM
Selamun Aleykum,
Gusül nedir ?
< Gusül kelimesi, lügatte, yıkanmak, mânasına gelir. Bu kelimenin dinî mânası ise, bütün bedenin, hiçbir tarafında iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde yıkanması demektir. Gusüle, Türkçemizde boy abdesti de denir. >
– Şema / forumduasi.com/kultur-soru-ve-cevaplari/75927-gusul-ne-demektir.html
Gusül hakkında Ayet:
Rahman Ve Rahim Olan Allahın Adı İle
Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmanız durumu müstesna- cünüp iken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya yolculukta bulunursanız, veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince ya da eşlerinizle cinsel ilişkide bulunup, su da bulamazsanız o zaman temiz bir toprağa yönelip, (niyet ederek onunla) yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Şüphesiz Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır. / Nisa ﴾43﴿ kaynak: Diyanet Kuran Portalı
Kırmızı yazıyla belirttiğim "eşlerinizle cinsel ilişkide bulunup," kısmı meniden bahsediliyor.
GENEL OLARAK: Gusül meni çıktıktan sonra alınır, Meni çıkmadıktan sonra gusül almanız sizi günaha sokmaz İnşaAllah.
En doğrusunu Allah bilir Vesselam. Allah’a emanet olun.
Yorum: Gusul abdesti her istedigim zaman alabilirmiyim?
arifselim
Gusül yıkanmak demektir. Guslün çeşitleri vardır ve her bir guslün hükmü ayrıdır. Yani farz olan gusül olduğu gibi sünnet olan gusül çeşitleri de vardır. Her banyo yaptığında zaten gusülde almış oluyorsun. Bu konuyu doğru bir şekilde anlamak için guslün çeşitlerini bilmemiz gerekir.
GUSÜL ABDESTİ’NİN ÇEŞİTLERİ
1. Farz olan gusül abdesti: Cünüblük, hayız ve nifas hallerinden dolayı gusül abdesti almak farzdır.
2. Vacib olan gusül abdesti: Ölüye gusül abdesti aldırılması (yani gasl edilmesi) vacibtir. Ayrıca cünüb olan kâfir; sonradan müslüman olmuş ise, onun da gusül abdesti alması vacibtir.
3. Sünnet olan gusül abdesti: Resûl-i Ekrem (sav)’in: "Cum’a namazına gelen kimse gusül abdesti alsın" buyurduğu bilinmektedir. Dolayısıyle Cum’a ve bayram namazlarına, gitmeden önce gusül abdesti almanın sünnet olduğu hususunda ittifak edilmiştir. Hacc için ihram’a girerken ve Arefe günü vakfe için gusül abdesti almak da sünnettir.
4. Mendub ve müstehab olan gusül abdesti: Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’ye girmek için alınan gusül abdesti mendubtur. Ayrıca cinnet geçiren bir kimsenin, bu halden kurtulduktan sonra gusül abdesti alması müstehabtır. Esasen aklı zelzeleye veren her olaydan (Baygınlık, cinnet vs.) sonra gusül abdesti almak; alimlerimiz tarafından tavsiye olunmuştur.
Yorum: Gusul abdesti her istedigim zaman alabilirmiyim?
MertK
Cevabiniz için çok sagolun.
Kayıtsız Üye
Merhaba, ben Banyoya girdiğimde genellikle gusül alıp çıkıyorum. Bazen vesvese bazen kendim alıyorum. Bunun bir sakıncası var mı?
ACİLSERVİS
Normalde alabilirsin ama bunu vesvese için yapmamalısın bu hastalığını arttırır.
İstediğimiz Zaman Gusül Alabilir Miyiz