Topluluk gıybeti yapmak
Gül988
Topluluk hakkında konuşmak gıybet olur mu?
Bu Sabah oturmuştum annemle , konu ruslardan gidiyordu annem dedi ki Benin Rus arkadaşlarım olsaydı onlardan Bi şeyler öğrenerdim azerbaycanlı kızlardan kötü şeyler öğrenmektense . Bende diyorum ki "aksine ben ruslardan kötü kötü şeyler öğreniyorum azerbaycanlılardan değil . Gerçi sonra düzeltdim kendimi ama ben bütün ruslara kötü mü dedim acaba , topluluklu giybet mı yaptım ?
Yorum: Topluluklu giybete girmek
VESSELAM
Ve Aleykümüsselam,
< ben bütün ruslara kötü mü dedim acaba >
Gıybet belirli kişiye yapılan şeydir. Ayrıca kötü bişeyde söylememişsiniz. Yaptığınız gıybete girmez İnşaAllah. Allah’a emanet olun.
Tevbe edilse bir daha konuşulmasa, onlara hayır dua edilse telafi edilebilir mi? "İnsanlar, millet, herkes" diye ırk belirtmeden konuşmak da gıybet midir?
< Cevap
Evet ğıybet olur. Ğıybet: Bir kimsenin gıyabında hoşlanmayacağı bir söz söylemek, çekiştirmek; meydanda olmama, kaybolma hâli. Gıybet, bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şeyleri söylemek, başka bir deyimle, kendimize söylendiği zaman hoşlanmayacağımız bir şeyi, din kardeşimiz hakkında arkasından konuşmamız anlamına gelir. Halk arasında dedikodu, gıybet ile aynı anlamda kullanılır. Gıybet, insan veya insanla ilgili birtakım şeyler üzerinde olur. Kişinin bedeni, nesebi, ahlâkı, işi, dini, dünyası, elbisesi, evi, bineği… dedikodu konusu olabilir. Gözün şaşılığı, saçların döküklüğü, uzun veya kısa boyluluk, siyah veya sarı renkte olmak… Bunlardan alaylı bir şekilde bahsedilmesi sözkonusu kişinin kalbini kırar.
Gıybet eden kişinin günâhtan kurtulması için pişmanlık duyması, tövbe etmesi, mümkünse gıybetini yaptığı kimse ile helâlleşmesi gerekir. Gıybeti yapılan da merhametli davranır, affeder. Düstur: "affa yapış(mak), iyiyi emret(mek), cahillerden uzak ol(maktır) (el-A’râf, 7/ 199). >
Yorum: Topluluk gıybeti yapmak
#UguR
Eğer bir yerde gıybet varsa ve siz onları uyarmıyorsanız en iyisi sizin orayı terk edip başka odaya geçmenizdir. O oda soğuk olsa bile geçin. Güzel değil mi bu öyle bir ortamdan gidiyorsun Allah için.
Gıybetmi
Misafir
Benim topluluk suizanla ilgili söylediğim şeye araştırdım yazılarda helallik mevzuna çok takılmıştım kafaya takmıştım ,aileme açtığımda moral vermek için benim takıldığım konu üzerinden misal vererek olmamış bir şey üzerinden şu şehirliler toprak sattı şu topluluk böyle yaptı sen kimseye zarar vermemişsin malına gasp etmemişsin tövbe et gibisinden moral verdi.Ama onun niyeti kötüleme yada suizan değildi bana bir şey anlatmaya yardımcı olmaya çalıştı.Ama o şehirlileri söyledi gıybet oluyor mu benim yüzümden günaha mi girdi vesvese mi yapıyorum niyet önemlidir?
arifselim
Gıybet etmek şahıs hakkında olabileceği gibi bir topluluk hakkında da yapılabilir. Kendilerinden helallik alma imkanı olmayan bu tür gıybet durumlarında sadece tövbe edilmesi yeterlidir. Elbette tövbe ile birlikte bir daha o günahı işlememelidir. Allah pişman olup tövbe eden kullarını bağışlar.
Kayıtsız Üye
Sorumun kendimle iligli cevabı almıstım, huzursuz oldugum için babamın bana yardımcı olmak için benim üzerimden örnek vererek anlatması yani benim gibi zanda bulunmadı kötü niyet yok inanarak soylemedi misal vererek anlattı ama sözle söyledi o toplulukları o da mı gunaha gırdı
topluluk giybeti , topluluk gıybet, belirli bir toplulugun giybeti