Satranç zeka geliştirir mi?

Satranç zeka geliştirir mi?

@hmet
Satranç ile zeka gelişimi arasında ne gibi bağlantı var? Gerçekten satranç zeka gelişimi konusunda ne gibi faydaları var


Yorum: Satranç zeka geliştirir mi?

MERAK EHLİ
Yapılan çalışmalara göre satranç oynayan insanların beyni ortalama bir beyinden önemli ölçüde farklıdır. Örneğin satranç ustalarının beyni problem çözme ve tanıma işlevlerinden sorumlu olan alanda daha fazla aktiflik gösterir. Ayrıca 18 haftalık satranç dersi alan çocuklar ileriki yaşamlarında daha yüksek bir zekâ seviyesine ulaşırlar. Satrancın geliştirdiği yönler bunlarla sınırlı kalmaz:

1) Erken yaşta satranç oynamak gelişmiş matematik ve eleştirel düşünme yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olur: Yapılan araştırmalara göre çocukken satranç oynamak ve akademik başarı arasında yüksek bir doğru orantı vardır. Bir çalışmadan elde edilen verilere göre satranç öğretilen çocuklar akademik anlamda genel bir başarı sergilemekle birlikte matematik, uzaysal analiz ve akıl yürütme alanlarında özellikle gelişim göstermişlerdir.

2) Satranç beyninizi küçültebilir- ki bu aslında iyi bir şeydir: Araştırmacı Christian Jarrett’a göre beyindeki küçülme sinirsel verimliliğin ve davranışlardaki uzmanlığın bir belirtisi olabilir.

3) Satranç ustaları beynin iki lobunu da kullanır: Bilim insanlarının yaptığı analizlere göre uzman satranç oyuncuları karar verme aşamasında beyinlerinin iki lobunu da etkili biçimde kullanabilmektedir. Geçmiş oyunlardaki kalıpları tanıyabilmek için görsel odaklı sağ lob ve en mantıklı hamlenin ne olacağına karar vermek için de analitik odaklı olan sol lobu kullanırlar.

4) Satranç size şablonlar halinde düşünebilmeyi öğretir: Sürekli pratik yapan ve oynayan satranç ustaları satranç tahtasının şablonunu gözlerinin önüne getirip daha önceki oyunlarının anılarını canlandırabilirler.

5) Satranç oynamak size bilgisayar gibi düşünebilmeyi öğretir: Matthew Berland’ın yayınladığı bir makaleye göre strateji oyunları oynayan insanlar bilgi-sayımsal düşünme ile karşı karşıya kalmaktadır ve bu onların basit sayılabilecek kuralları takip edip ufak kararlar vererek verimli bilgiler elde edebilmelerini sağlar.

6) Satranç uzmanları problem çözme konusunda da uzmandırlar: Satranç ustaları geçmiş oyunlarındaki şablonları hatırlayarak ona göre kararlar verirler ve bu onların problem çözme becerisinden sorumlu beyin bölgelerini geliştirmelerini sağlar.

7) İleri yaşlarda satranç oynamak Alzheimer hastalığı riskini azaltır: Satranç oynayan 75 yaş ve üzeri insanlarda satranç gibi strateji oyunları oynamanın bunama ve diğer hafıza kaybı sorunlarının yaşanma ihtimalini düşürdüğü gözlenmiştir.


Yorum: Satranç zeka geliştirir mi?

Şem’a
Satranç bir eğitim aracıdır. Oynayan kişilerde düşünme, araştırma, yargılama ve yorumlama özelliklerinin daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.


Yorum: Satranç zeka geliştirir mi?

sefagedik
tamam ben sana sadece şunu diyim; ıspanak’ın içinde demir çok derler ama bu yanlış bir bilgidir, ıspanağın demirini ölcen adam 6,5 yerine 65 yazar (temsli rakam tam hatırlamıyorum rakamları afven) olay bundan ibarettir yarın çıkıp satranç zararlı bile diyebilirler. 🙂 ben biraz zeka sorunu olan kardeşlerin satranç oynayarak bilim adamı olduklarını görmedim 🙂


Şem’a
Bende ümmetin arasına tefrika koyan kişilerin satranç oynayanlar olduklarını görmedim!!
Bu meseleyi büyütmeyin bir anlamı yok… şüpheli bir mesele ve uzak durmak en iyisidir ama oynayanlar farz işlerini terketmedikleri sürece haramdır diyemezsiniz. İmam Şafii gibi biri izin vermişse bize susmak düşer


sefagedik
ama aynı şekilde hz ali de men etmiş ve imamı azam efendimiz takrimen mekruh hükmü koymuş… en iyisi oynamamak.


Şem’a
Biz de oynamaya teşvik etmiyoruz ama bazıları gibi sanki ümmetin bütün sorunu buymuş gibi de davranmıyoruz


sefagedik
ümmetin sorunu bu değil elhamdulillah ümmetin sorunu hadislere ayetlere sahabe-i ikrama duyulan saygılar itibarları yoketme çabasını yok etmektir.


satranç zeka geliştirir mi, Satranc zekani gelistirirmi, satranc zekayi gelistirirmi

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();