Yatsı namazı çıkış vakti

Yatsı namazı çıkış vakti

Rose_love
Selamun Aleykum, internettr baktigim bir vakif, yatsi namazının cikis saatinin oldugunu soyluyor ve bu cikos saati diyanetin yatsi namazını okuma saatiyle denklesiyor, bunun içinde soyle bir ayeti gosteriyolar Isra suresinden 78. Güneşin zevalinden (öğle vaktinde Batı’ya kaymasından) gecenin karanlığına kadar (belli vakitlerde) namazı kıl. Bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazı şahitlidir. Ve denilen su surede diyor ki gece karanligi basincaya kadar kil yani karanlik basinca degil, o zaman nasıl imsaka kadar uzatabiliyoruz vakti?


Yorum: Yatsi namazı cikis vakti

#UguR
Yatsı namazının çıkış vakti imsak vaktidir. Bir vaktin çıkması için öbür vaktin girmesi gerekmektedir.


Yorum: Yatsı namazı çıkış vakti

Rose_love
O zaman sabah namazının sonuda ogle girmeden hemen önce olmali?


Yorum: Yatsı namazı çıkış vakti

ACİLSERVİS
Buradaki sıkıntıyı anlamadım ne yapmaya çalışıyorsun?


Rose_love
Dogruyu ogrenmeye calisiyorum. Kuranda yazanla yaptigimiz arasindaki celiskiyi anlayamiyorum ve bilen hocalarima soruyorum.


ACİLSERVİS
Doğrusunu Ebu hanifeden öğren imamı şafiiden öğren diğer imamlardan öğren. Ayeti sen açıklayıp hüküm çıkaramazsın.


Rose_love
Ben zaten hukum cikarmadim, imsaga kadar devam edebilecegini gosteren hadis ayet nedir beni bilgilendirir misiniz? Ne yaptigimi neye dayanarak yaptigimi bilmek istiyorum


arifselim
Namaz vakitlerine kuranı kerimde işaret edilmiş ama ayrıntılı bir şekilde izah edilmemiştir. Hadisi şeriflerde ise bütün vakitler en ince ayrıntısına kadar açıklanmıştır. Sabah namazının da en son vakti güneşin doğmasıdır. Bu konuda ne sünnette nede mezhep imamları arasında hiç bir ihtilaf yoktur. Bir konuyu iyice anlayabilmek için tefsire, hadislere, arapça diline ve fıkıh ilmine bakarak anlamak gerekiyor. Bütün bunları bizlere kolaylaştıran ise hak olan mezheplerimizdir. Bizde bu mezheplerimize uyarız ve bu bizim için yeterli olur.

Hadis 1

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bilesiniz, namazın bir ilk vakti bir de son vakti vardır. Öğle vaktinin evveli güneşin tepe noktasından batıya meyil (zeval) anıdır. Son vakti de ikindinin girdiği andır, ikindi vaktinin evveli, vaktinin girdiği andır. Vaktin sonu da güneşin sarardığı andır. Akşam vaktinin evveli, güneşin battığı andır. Vaktin sonu da ufuktaki aydınlığın (şafak) kaybolduğu andır. Yatsı vaktinin evveli, ufuğun kaybolduğu andır. Vaktin sonu da gecenin yarısıdır (imsak vaktinin girdiği an). Sabah vaktinin evveli fecrin (aydınlığı) doğmasıdır. Vaktin sonu da güneşin doğmasıdır."
Kaynak: Tirmizi, Salat 114, (151); Müslim, Mevakit 6, (1, 249, 250)

Hadis 2

İmam Malik’in anlattığına göre, Hz. Ömer valilerine şöyle yazdı: "Nazarımda işlerinizin en ehemmiyetlisi namazdır. Kim onu (farz, vacib, sünnet ve vaktine riayetle) korur ve (tam zamanında kılmaya) devam ederse dinini korumuş olur. Kim de onu(n zamanını tehir suretiyle) zayi ederse, onun dışındakileri daha çok zayi eder." Hz. Ömer yazısına şöyle devam etti: "Öğleyi gölge bir ziralıktan birinizin gölgesi misli oluncaya kadar kılınız, ikindiyi, güneş yüksekte, beyaz, parlak iken, hayvan binicisinin, güneş batmazdan önce iki veya üç fersahlık yol alacağı müddet içerisinde; akşamı güneş batınca; yatsıyı ufuktaki aydınlık battımı gecenin üçte birine kadar (üçte biri demek imsakın girdiği ana kadar demektir) kılınız. -Kim (yatsıyı kılmadan) uyursa gözüne uyku düşmesin, kim (yatsıyı kılmadan) uyursa gözüne uyku düşmesin, kim (yatsıyı kılmadan) uyursa gözüne uyku düşmesin- Sabahı da yıldızlar parlak ve cıvıldarken kılınız."
Kaynak: Muvatta, Mevakit 6, (1,6-7)


#UguR
32 farzlardan bir tanesi vaktin gitmesi değil midir? o zaman başka vakit girene kadar o vaktin namazınızı kılabilirsiniz. Sabah namazıda güneş doğunca vakti çıkıyor.

Diyanetin namaz vakitlerine bakınız: [url]http://diyanet.gov.tr/namazvakitleri


Rose_love
Anlattiginiz için teşekkür ederim, bu yazdiginiz hadise gore yatsinin sonu gece yarisi imsak değil oyle mi? Bir de benim anlayamadigim bir sey var aciklayabilirseniz sevinirim, hadisler ayetlere uygundur demisti bir hoca yani her hadisin bir ayetle bir uyusmasi var, o zamam bu hadisle isra suresindelo ayet uyusmuyor, acaba turkce cevirimi mi yanlis yapiyorlar? Cunku Allah bize Kuranda karanlik cokene kadar namaz kilin diyorsa peygamber efendimiz neden gece yarisina kadar desin, bunlar hakkinda bilginiz var mi?


arifselim
Bu hadisi şerifler ayetlerle çelişmiyor. Tam aksine hadisi şerifler ayeti kerimelerin anlaşılmayan veya genel ifade edilen yerlerini ayrıntılı bir şekilde açıklıyor. Yukarıda ifade ettiğimiz gibi kesinlikle bu konuda ihtilaf bile yoktur. Eğer bu ilimleri öğrenmek istiyorsan iyi bir fıkıh aliminden ders almalısın. Yoksa böyle her gördüğün ve aklına takılan ayetlerden hüküm çıkaramazsın.

Bu konuda daha net olarak fıkıh kitaplarımızda bu konu şu şekilde izah edilmiştir:

Yatsı vakti, Hanefîlerde fetvaya esas olan görüşe ve diğer mezheplere göre, batı ufkunda kırmızı şafağın kaybolduğu andan itibaren başlar ve fecr-i sadığın doğmasından biraz önceki zamana kadar devam eder. Delil Abdullah b. Ömer’den nakledilen şu hadistir: "Şafak kırmızılıktır. Şafak kaybolunca yatsı namazını kılmak farzolur" (es-San’ânî, a.g.e., I,114).

Diğer yandan yatsı namazı için Tercih edilen vakit, gecenin üçte biri veya yarısı geçinceye kadar devam eder. Çünkü Allah elçisi şöyle buyurmuştur: "Ümmetime zorluk vermesem, yatsı namazını gecenin üçte birine veya yarısına kadar geciktirmelerini onlara emrederdim"(eş-Şevkânî, a.g.e., II,11). Enes (r.a), Hz. Peygamber’in yatsı namazını gecenin yarısına kadar geciktirip, sonra kıldığını bildirmiştir (eş-Şevkânî, a.g.e., II,12). Hz. Aişe (r.anhâ)’den de şöyle dediği nakledilmiştir. " Hz. Peygamber bir gece yatsı namazını geciktirdi. O kadar ki mescidde bulununlar uyumuştu. Sonra çıkıp namaz kıldı ve şöyle buyurdu: Eğer ümmetime zorluk vermesem bu vakit yatsı namazının vaktidir" (Buhârî, Mevâkît, 24; eş-Şevkânî, a.g.e., I, 12).

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();