Diş dolgusu
burak91
Selamunaleykum
Diş dolgusu yüzünden maliki yi taklit ettiğim zaman namazda hanefiden farklı olarak neler yapacağım birde delk abdest sırasında yıkanan yeri ovmak mı yoksa sonrasındamı.Sorularım bunlar cevaplarınızı bekliyorum.
Cevap: Diş dolgusu
_Kul
Aleyküm selam
Bu konuda başka mezhebi taklide gerek yok normal kendi mezhebinde abdest gusül alabilirsin.Geçerli oluyor 4 mezhepde de.Kafanı da hiç karıştırma
2. soruyu tam anlamadım ama abdest alırken uzuvlarını kuru yer kalmıyacak şekilde yıkaman gerek kolları yüzleri ayakları tam yıkamayan var çok hızlı abdest alanlardan dikkat et bu konuda.
Cevap: Diş dolgusu
-UGUR-
Allah razı olsun kul kardeşimden güzel cevap vermiş.
diş dolgusu senin bir parcan oluyor artık. ondan dolayı abdest almakta sorun olmaz. hatta o çıkmayan vücuda dövme yapıyorlar sonradan günah oldugunu öğrenip pişman oluyorlar. ve cıkmayacak bir şekilde dövme oldugu için. oda senin parcan oluyor. onda bile gusül abdesti alınıyor.. yani caiz oluyor
yıkanan yerleri ovmakta lazımdır. mesela çünkü tırnak araları parmak araları özellikle dikkat edilmesi lazım. kimi hoca geçinenler ayakları meshetmek caizdir der. ehli sünnete göre kesinlikle caiz degildir. iki ayağının sol el ile yıkanmasıda sünnettir..
Diş dolgusu meselesi
Molla_Efdal
Selamun Aleykum,Sitedeki hoca arkadaşlara bir sualim olacak. Diş dolgusu meselesi hakkında araştırma yapıyorum. Elime küçük bir risale geçti fakat henüz okumadım. Dinimizİslam.com sitesinde diş dolgusunun caiz olamadığına dair Reddül Muhtar( İbn Abidin hazretlerinin muhteşem eseri) ve Fetava-ı Kadıhan gibi temel kaynaklardan delil getiryorlar. Diğer kaynakları araştırmak çok zor. Aranızdan bu eserleri okumaya vakit bulup mevzu hakkında bilgi sahibi olan varsa bunu açıklayabilir mi? Ben diş dolgusunun gusle mani olmadığı biliyorum fakat karşı tarafta temel kaynaklardan delil getiriyor.
Afedersiziniz Yanlışlıkla "diş dolgusu caiz değildir" yazmışım aslında "diş dolgusu gusule manidir diyorlar" demek istedim.
Suskun
Hayırlı hünler, Malumunuz diş dolgusu sebebiyle mezhep taklidine gerek olup olmadığı hususunda iki farklı görüş var. Taklit edilmesi lazım diyen görüş Gusül, abdest ve namazda Maliki veya Şafii mezhebi taklit edilmeli, edilmesse gusül ve dolayısıyla namaz kabul olmaz diyor. Çoğunluklu görüş taklite gerek yoktur desede benim içim rahat etmediğinden dolayı gusül, abdest ve namazımı Maliki mezhebini taklit ederek amel ediyorum. Bir süre taklit etmeden kıldım ancak bu sefer içime hep bir şüphe düşüyor ve namaz kılarken ve sonrasında kendimi huzurlu hissetmiyor ya kabul olmuyorsa diye hep düşünüyorum ve bu durum beni rahatsız ediyor. Sizden öğrenmek istediğim taklidin gerekli olup olmadığı değil taklit ederek kıldığım namazlar kabul olurmu, taklit ederek kıldığım namazların hükmü nedir bunu öğrenmek istiyorum.
arifselim
Hayırlı günler. Malum olduğu üzere hanefi mezhebine göre ağız içi yıkanması farz olduğundan dolayı bu konuda ihtilaf söz konusu olmuştur. Günümüz alimlerinin arasında da en makbul olan görüş kaplama ve diş dolgusunun gusle engel olmadığıdır. Diyanetin görüşü de bu yöndedir. Kendinize boş yere sıkıntı etmeyin. İslam tedaviyi emretmiştir ve diş kaplaması gibi durumlar zaruri olan tedavi çeşitlerindendir. Bunun gusle engel olması kabul edilmemiştir.
– Bu meseleye ışık tutacak bir hadise Asr-ı Saâdette de meydana gelmişti. Sahabîlerden Afrece bin Es’ad’ın İslâmiyet’ten önce vuku bulan bir savaş esnasında burnu kesilmişti. Bundan sonra gümüşten bir burun taktırdıysa da kötü bir koku neşrettiğinden rahat edemedi. Sonunda durumu Resulullaha (a.s.m.) anlattı. Peygamber Efendimiz (a.s.m), altından bir burun yaptırıp taktırmasını tavsiye etti. (Tirmizi, Libas 31; Ebû Dâvud, Hâtem 7)
– İşte bu hadisten hareket eden, başta İmam Muhammed olmak üzere bazı İslâm âlimleri, takma ve doldurma diş yaptırmada bir sakıncanın bulunmadığını; hattâ bunun altın madeninden yapılması hususunda ruhsat bulunduğunu ifâde etmektedirler. Bu meselenin esasını, meâlini verdiğimiz hadis-i şerifin izahında bulmak mümkündür. (Serahsî. el-Mebsût, 1/132)
Hakan Karahan
Selamün Aleyküm Hıcam ben 16 yaşındayım namazlarımı kılıyorum ibadetlerimi yapıyorum ama şu anda çok zor durumdayım lütfen bana yardım edin
Her kez diyanet, nureddin yıldız, fatih kalender, hoca diş dolgusu gusle mani değildir diyor taklite gerek yok diyorlar ama burda;
Bunlar doğru mu ? Kendileriyle konuştum bana herkez cünüp geziyor dediler, Doğruysa yaptığımız bütün ibadetler gitti ne yapacaz, şu anda maliki mezhebini taklit ediyorum ama yinede içimde korku var ben bunları öğrendiğimden beri namazlarımı düzgün kılamıyorum bunlar doğrumu hocam doğru değilse onların cevaplarını açıklayın lütfen çünkü mahşer gününde nasıl hesap vereceğiz
arifselim
Aleykum selam. Sözünü ettiğin bu alimler, kurum ve kaynaklar senin için yeterli bir fetvadır. Hemen üstte geçen hadisi şerifler ve Diyanetin de bu konuda var olan fetvalarına rağmen tereddüt edecek bir durum yoktur.
Since91
Arkadaşlar ben daha önce TGRT Osman ünlü hocayı çok dinlerdim hatta elimde hakikat kitapevi yayınları da vardı bende diş kaplaması var dişim de leke görünmesin diye yapıldı.
Bu konuda dedikleri gibi bir süre gusül abdest ve namaz da maliki mezhebini taklit ettim delk etmek ovmak ara vermeden yıkamak gibi çoğu şeyleri yaptım ve namaz da da maliki mezhebine uymaya diye niyet ettim öyle kıldım baya bir süre sonrasında düşündüm ki bu konuda diyanet işleri başkanlığı cübbeli Ahmet hoca sonra tüm hocalar taklit gerekmez diyorlar, hatta diyanet işleri başkanlığına mail attım kafanızı meşgul eden görüşleri bırakın dolgu kaplama mani olmaz dediler ama yinede içim hiç rahat değil şimdi gusül abdesti namaz abdesti alıp ibadet edeceğim ama ya doğru ise ya cünüp olursam diye de şüphe ediyorum.
Önceden de hep taklit ettiğim için aklım karıştı siz ne diyorsunuz?
Ben daha önceleri dinimizislam TGRT ve Osman ünlü hoca yayınlarını dinliyordum bu diş dolgusu kaplama konusuyla ilgili olarak maliki mezhebini taklit de ettim işte uzuvları ovmak niyet muvalat falan ediyordum ama her zaman uzun lif bulmak zor oluyordu bende düşündüm bu kadar hoca efendi diyanet işleri başkanlığı sakıncası yok diyor birde taklit edince seferlik durumu da değişiyor mesela Hanefi mezhebinde 15 gün 90 km ama maliki mezhebini taklit ettiğim zaman 3 günden çok kalınan yerde seferi durumunda değil mukim olarak 4 rekât kılıyordum farzları, daha sonra bunu dinimizislam sitesine açık açık sordum madem gusül olmuyor çoğu insan mezhep taklit etmeyi bilmiyor ve diyanet işleri başkanlığı tüm herkes olur diyor dedim bir tek siz olmaz diyorsunuz dedim bu işte bir çelişki var benim annem babam bilmiyor taklit etmeyi dolgu da var şimdi onlar gusülsüz cenabet mi geziyor dedim. Bana verdikleri cevap sen okuyorsun doğruyu biliyorsun hoca denen soytarı insanlara inanmak da insanlara kalmış bu kadar herşeyi okuyan insanlar dinini de okusun öğrensin diyorlar ve biz nakil ediyoruz bunları yeni çıkartmadık yıllardır Hanefi mezhebi kitaplarında yazan şeyler sen kendini kurtarmaya bak dediler bende dedim ki ben kimseye soytarı demiyorum dedim ve bugün normal gusül abdesti aldım biraz şüpheye düştüm ama aldım çıktım abdestim olur değil mi?
Bir de bu konuda dinimizislam sitesinin yazdıkları hakkında ne düşünüyorsunuz? Benim sorularıma artık cevap bile yazmıyorlar en son da istediğinize uyarısınız yazmışlar madem öyle bu kafa karışıklığını neden yapıyorlar?
Alakalı Yazılar
Kardeşim ben daha önce maliki mezhebini taklit ediyordum ve bu kadar hoca ve diyanet işleri başkanlığı bir sakıncası olmayacağını söylüyor Bende bugün niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya diyerek ağız ve burna su verip bütün vücudu yıkadım gusül geçerli olur değil mi dişim de kaplama var ama, ve işin kötü yanı özellikle dinimiz İslam web sitesinde bir sürü açıklama bir sürü delil vermişler, o yüzden aklım karışmıştı.
arifselim
Diyanet ve o kadar alimin fetvalarına ve görüşlerine rağmen hala içim rahat değil diyorsan bizim sana verecek başka bir cevabımız yoktur. Diyanetin görüşü aynı zamanda bizimde uyduğumuz görüştür ve için rahat bir şekilde uyabilirsin.
Kayıtsız Üye
Arifeselim hocam bir kaç gündür sinirimi bozan bir mesele var diyorlar ki diş dolgusu gusüle engeldir çünkü zaruret değildir zaruret demek başka imkanı olmaması demektir.Ama diş dolgusunun başka tedavi yöntemi de olabilir diyorlar yani zaruret saymıyorlar hocam böyle bir görüşü savunanlar var demek istedikleri o dişi sök gitsin diyorlar ama benim bir tane dişimin dibi sağlamdı yani üstü çürümüştü ve çok acıyordu gusül bile alamıyordum ağrıyordu yemek zor yiyordum şimdi böyle bir durumda o dişin tamamen çürümesini mi bekleyecektim bu nasıl bir mantık ama bazı hocalar böyle anlatıyorlar zaruret demek tedavi yönteminin olmaması demek çürümesini bekleyeyim daha mı çok ağrısın anlayamıyorum hocam Allah bunu ister mi neden böyle cevaplar veriyorlar gusül olmaz diye mantıksız geldi tabi ki ama korkumdan taklit etmene başladım ama namazları da taklit edin dediler nasıl taklit yapacağım bilmiyorum ne yapmam lazım ?
ACİLSERVİS
Soruyu sorduğun kişinin mesajını iyi okumanı öneririm. 10 numaralı mesaj ihtiyacın olan cevaptır.
Omer Faruk
< diş dolgusu gusüle engeldir çünkü zaruret değildir zaruret demek başka imkanı olmaması demektir.Ama diş dolgusunun başka tedavi yöntemi de olabilir diyorlar yani zaruret saymıyorlar >
Allah bunları ıslah etsin, siz diş dolgunuza sahip çıkın bunları da Allah’a havale edin. Sakın cahillerle oturup kalkmayın hem yolunuzu şaşırırsınız, hem de huzurunuzu kaybedersiniz.
Rasulullah bir hadisinde kısaca, savaşta başından yaralanmış bir sahabenin gece yatıp cünüp olunca arkadaşları tarafından illa su ile yıkanacaksın deyince, yıkanması sonucu yarasının iltihap kaparak ölmesi sonucu: "kardeşinizi öldürdünüz" deyişi vardır.
Allah müslümanlara Kur’an, akıl ve iz’an nasip etsin, Amin.
Kayıtsız Üye
< Diş kaplatmış veyâ doldurtmuş olanların guslde ve abdestde …. >
Hocam ilmihalde bu söze ne diyorsunuz lütfen cevap yazarsanız hocam sevinirim ?
ACİLSERVİS
Biz dediğimizi dedik. Başkasını neden böyle diyor diyorsan gider ona sorarsın. Türkiye gazetesi ve siteleri açık onlara sorarsın.
Biz diş dolgusu yapar ve bir mezhep taklit etmeden guslümüzü alırız. Sökmek istersen sen gidip dişini kökünden sökebilirsin.
Kayıtsız Üye
Merhaba ben bir şey sormak istiyorum terslemeden cevap verirseniz sevinirim internette bir yazıya rastlandım diyor ki imam Muhammed altından diş edinmeyi yahut Altından diş kaplamayı uygun görürdü.Fakat imam Azam Altından diş edinmeyi yahut altından diş kaplamayı kerih görürdü.Ama gümüşten olmasında bir sakınca görmezdi.
Şimdi sormak istediğim konu kaplamadan bahsedilmiş o devirde kaplama mı vardı neden ilmihalde böyle yazıyor kafam karıştı o devirde kaplama yoktu ki sonradan çıktı ve buradaki kaplama tadbib kelimesinden çevrilmiş bu cümle için cevap olarak şu yazıya rastladım tadbib kelimesi bugün kaplama manasında kullanılsa bile, o devirlerde [1200 yıl önce] kaplama anlamında değildi; çünkü 12 asır önce diş kaplatmak diye bir şey yoktu. Olmayan şeyden nasıl bahsedilir ki? Bu, (İmam-ı a’zam uçakta kitap okurdu) demeye benzer. O zaman uçak mı vardı?
Şimdi buna göre burada ki tadbib kelimesi yanlış çevrilmiştir kaplama olarak ele alınmıştır bu yüzden kaplama caizdir diye esas alıp dolgu ve kaplama gusüle engel değildir manasını çıkarıyorlar ve yanlış diyen hocalar vardır diyorlar.Şimdi benim sormak istediğim sizin bu konu hakkında fikriniz nedir
O devirde dolgu yoktu neden diş dolgusu gusüle engel değildir sorabilir miyim zaruret olduğunu farkındayım ama ilmihalde kaplamadan bahsetmişler kaplama var mıydı o devirde ki böyle çevrilmiş.Lütfen terslemeden sabırla cevap verirseniz sevinirim.Unutmayın ki Allah sabredenleri sever ve yumuşak olanları sever. Osman ünlü talebesi filan da değilim yanlış anlamayın sadece soruyorum ilmihali yargılamıyorum sadece kaplama dan bahsedilmiş tadbib den çevrildiğine dair bilgi okudum tadbib kaplama manasında esas alınmış o devirde kaplama var mıydı bu sözü açıklar mısınız kafam karıştı ?
ACİLSERVİS
Kime veya neye hizmet ettiğini bilmiyorum ama iyi niyetli olmadığın gözüküyor veya psikiyatrik hastalığın var. Üyeler bilmeyebilir ama hem bu konu altındaki hem başka konularda sordun cevaplar verdik. Hala kurcalamaya devam ediyorsun. Bizim ilave bir diyeceğimiz yok sordun ve cevabını aldın. Selametle.
diş dolgusu, Diş dolgusu meselesi , osman ünlü