Sigara içmek helal mi haram mı
Feryuz R.
Merhaba Hocam; okuduğum mektepte din kültürü hocası ilen aramızda küçük bir tartışma döndü. Ben bundan 1 hafta önce bize bir kağıt doldurtuyordu imtihan için. Sigara konusu açıldı. Bir arkadaş sordu: "Hocam sigara haram mıdır, helal midir?" diye. Akabinde hoca ise "Haramdır dedi". Benim içime bir şüphe düştü. Eve vardığımda Sigara konusunda bir araştırma yapmak istedim. Sigaranın çıktığı yıllarda buna tahrımen mekruh dendiğini ve sonra fennı ilimler ilerledikten sonra ise bazı alimlerin bu sigaranın zararlarının ortaya çıkmasından mütevellid haram olduğunu belirtiklerini okudum. Hocam aklım şu an çok karıştı. Zaten mektepte pek sevilen birisi değilim, bu dönen ufak tartışmadan sonra iyice de zelil oldum. Hocam bu çıkardığım tartışmada niyetim halisti, herhangi münker bir niyetim yoktu. Dedim ki "Hocam geçen hafta şöyle şöyle dediniz, ben de gittim araştırdım sigaraya kesin bir şekilde haram diyemeyiz" diye söyledim. İşte kafamın karıştığı nokta burası. Tek bir sorum ve istirhamım olacak: Hocam sigara kat’i bir şekilde haram mı yoksa içilmesi mekruh mudur?. Söylerseniz müteşekkir olurum.
Yorum: Sigara içmek helal mi haram mı
mum
İslam’da sigaranın hükmü
İslam âlimleri Bu konuda ihtilafa düşmüşler
haramdır diyenlerin delili "kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın" ayetidir
Kimi zarar verici her şey haramdır demiş kimi doktora kalmış diyor doktor yasaklarsa o zaman haram olur kısacası herhalde şüpheli bir durumdur
yasaklandığında ise doktor tavsiye uyman doktor tavsiyesine uymak kesinlikle vacip olur yani o zaman içene haram olur
Yorum: Sigara içmek helal mi haram mı
Kayıtsız Üye
birşeye haram diyebilmek için Allah ya da peygamberin o şeye haram demesi gerekir.haram ve helallerde belli olduğuna göre sigaraya haram diyemeyiz.
Yorum: Sigara içmek helal mi haram mı
Emirali99
Bir ev ortalama 3.000 tuğladan oluşur.
Bir insan bir gün evin herhangi bir yerinden bir tuğla çıkarıp atsa, bir zararı olmaz…
ikinci gün başka bir duvardan bir tuğla daha çıkarsa yine pek farkedilmeyebilir belki ama…
Günlerce ve haftalarca bu durum böyle devam etse, ve günün birinde o ev yıkılırsa vebali ve günahı olur kanaatindeyim.
Eğer bir insanın ölüm sebebi hergün kendisi için kazdığı çukura bir gün ansızın düşmesi ise buna pek de caizdir, önemsizdir denemez.
Şanlı bir SULTAN’ın emaneten verdiği lüks model arabaya usulünce yakıt koymak yerine zararlı ve tehlikeli maddeler koyması sonucu araba kaza yaparsa o insan savunmasını nasıl verebilir ki? Ya kızarsa SULTAN? Ya hesabını isterse?
Kesin kalıplarla HELAL ya da HARAM deyip atmamak lazım. Az altını deşmek lazım…