Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:15
sizden3
Abone

Hata yapan birini uyarmam gerekir mi ?

Hata yapan birini uyarmam gerekir mi ?

qwert123
Selamun aleykum camide veya mescitte namaz kilarken ya da abdest alirken hata yapan veya tadili erkana uymayan insanlar goruyorum ben uyarmak istiyorum lakin insanlar çok bilmis veya gosterisci gibisinden seyler soylemesinler diye bazen susuyorum bazen yine de uyariyorum sorum su boyle hata falan gördüğüm zaman uyarayim mi uyarmasam sorumlu olur muyum?


Yorum: Hata yapan birini uyarmam gerekir mi ?

arifselim
Aleykum selam. Abdesti ve namazı bozmayan ufak tefek hataları söylemek zorunda değilsin. Büyük hataları eğer imkan varsa uygun bir dille, kırmadan ve utandırmadan anlatabilirsin. Ama bu imkan olmazsa o kimselere dua edersin.


Hataliyi Uyaran Vebale Girermi

Hsnkara
Selamun aleyküm. Diyelimki bir insan bisey yapiyo imanlı biri, yaptığı sey haram. Bende ona düzgün bir üslupla yaptığının haram olduğunu söylesem ve bu kişi yok ya niye haram olsun, herkes yapıyor,bu zamanda helâli haramımı kalmış gibi sözler söylese bu kişinin vebaline girermiyim. Sonucta kişi imanliydi ama benim uyarmamla düzeleceğine küfre girdi. Diger taraftan yanlışı gördüysek duzeltmemizde gerekiyor bildiğimiz bir konuda

Okudunuz mu?  Kuranla ilgili bir söz davetiye sözü

Yorum: Hataliyi Uyaran Vebale Girermi

misafir4
insanın kalbi otura kalka, oturup kalktıklarıyla karışırmış. yahudilerin kalbi şöyle eğrilmiş. biri, bir gün bir arkadaşını çirkin bir iş üzere görmüş ve onu ikaz etmiş. ikinci gün onu ikaz etmemiş onunla oturmuş, sonraki günlerde de oturup kalktıkca kalbi onunkiyle karışıp gitmiş. ancak nacizane yapdığınız davranışın sonuçlarını ve üslubunuzu tartmanız da güzel, artık daha temel konulardan girmek mi gerekiyor orasını bilmiyorum.


Hsnkara
Hocam benim uyardigim konu herkesin bildiği seyler kumar, faiz, yeni deyimiyle flört. Cevap şu oluyo herkes yapıyor, halbuki bütün dünya hırsızlık yapsa yapılan fiil güzel olmuyo kötü gene kötü. Böyle durumda oturduğum ortamda faiz konuşulsa mesela benim için en uygunu hangisi olur kalkıp gitmek mi konuşmakmı

Okudunuz mu?  Bütün günahlara tovbe

misafir4
güzel kardeşim insan Allah ın ipine sımsıkı sarıldığı zaman, çevresindeki kimselerde böyle insanlar olmuş oluyor. yok sımsıkı sarılmadığı zaman, çevresindeki kimseler de Allah korusun ayağını kaydırabilecek kimseler oluyor. nacizane bende kendimce yazıyorum, bende böyle kimselerle uğraştım ettim hatalar yaptım ve bunları yazıyorum. siz uyarın tavsiyede bulunun, eğer tavsiyeden anlıyorlarsa veya konu değişiyorsa tamam ama yok geyik muhabbetine dönüyorsa veya doğru söylüyorsun deseler bile yanlışlıklar kanıksanıyorsa, kalkın. helal haram ayıran kimselerin, helal haram ayırmayan kimselerin arasında ne işi olur ki. bu kimse onlara mı imrensin, gah onlara mı dalsın, yoksa kendisinden mi şüphe etsin. kim olduğunu temsil etmeyen, ne olmadığını isbat etmekle ömür tüketirmiş. dediğim gibi eskiden bende bazen uyarırdım ama muhabbete dönerdi, bugün uyarmıyorum ama ne bileyim insanlarda benimle öyle şeyler konuşmuyorlar. karşıdaki kimse bunun şahsına değilde fiillerine olduğunu kavrarsa da bunu anlayacakdır. kaldı ki büyük günahlardan bahsediyorsunuz. ali ra un oğluna tavsiyesidir; fasıklarla arkadaşlık etme, zira onlardan sadece günah işlemeyi öğrenirsin demiştir. bu böyledir, insan bunları dinledikce ne günahlar varmış ne işlenme yolları varmış der, karşıdaki kimse sorma çok kötü bir şeydi ben tevbe ettim zaten dese bile bir bakmış ki, Allah korusun bu kimse de o günahın peşine düşmüş.

Okudunuz mu?  Ekmek üzerine yemin etmek?

Hsnkara
Hocam bende çok isterim nefsimi terbiye edecek hatamı söyleyip uyaracak bir arkadaş ortamı falan ama kısmet iste malum koronada var cemaat yok, helale harama dikkat edilmiyo insanda ister istemez o yöne kayıyor. En kötüsü de öyle ortamda bazen kendi nefsimi temize çıkarıyorum

Okudunuz mu?  Bir insanı kötü yoldan kurtarmak

misafir4
hiç merak etme, insanlar senin nefsini terbiye ederler kardeşim. bak güzel kardeşim ben hoca değilim bende kendimce yazıyorum. arkadaşlarına uyduğun bir arkadaşlıkdan bahsediyorsun halbuki bakdığın zaman arkadaşlarının sana uymadığını görecek olursun ve sen onlara uymadığın takdirde, ortada bir arkadaşlık olmadığını da farkedersin. onların ise sana uyacaklarını hiç sanmam. fayide vermez etdiğin efgan sana, haline yandıkların eylemez ehsan sana demişler. yani insanın ağlandığı sızlandığı kendisine fayda vermez, insanın haline yandıkları da kendisine ihsan eylemezler, dönüp bakmazlar bile. geçmiş vakit bir arkadaşım gurbette görev yapıyordu, bir şehirde gurbette görev yapanlarda birbirleriyle daha sıkı görüşürler. gittigi şehirde, yine kendisi gibi ama başka bir görevde olan arkadaşı nöbet yerinde alkol almış, hakkında soruşturma açılmış henüz asaletini doldurmadığı için de görevden atılması söz konusuydu. bunlar o şehirden döndükleri vakit, geçmiş vakit benim arkadaşım bu arkadaşını da çağırdı oturduk ettik, bu kimsenin evi baya uzakmış; bizim oraya vasıta olmaz ben kalkayım dedi, bende otur kardeş ben bırakırım seni dedim. çocuğu bıraktık ettik aradan vakit geçti, ben bu arkadaşıma; senin bir arkadaşın vardı ne oldu ne bitti dedim, geçmiş vakit arkadaşım da; o mu, o y…. yedi diyor gülüyor. yani adamın arkadaşı bana dert oluyor, adam da böyle söylüyor. sen bunların arkadaşlıkları dostlukları olur mu zannediyorsun, bunlar sevgi nedir bilirler mi. insan hayatında ahlakı eksik kimselere ilgi ve alaka gösterip, fazilet sahibi olan kimselere teveccüh göstermemesinin sıkıntısını her zaman çeker.

Okudunuz mu?  Oruca Niyet Ettim Sabah Ezanı Okunmadan Niyetimden Caydım Hükmü Nedir?

hadi bunlar benim kendi hatalarım olsun. bunların, önlerine ve işlerine geldiği gibi çirkinlikler içerisinde rastgele anlamsız bir yaşam sürmekden başka bir olayları var mı veya sen bunlara uyarken iyi oluyor da, onlar sana hiç uyuyorlar mı, kendin bak; sonra da helal ve haramları ayıran bir kimsenin, helal ve haramları ayırmayan kimselerin arasında bir işi var mı yok mu kendin cevab ver. bu kimse onlara mı imrensin, zaman zaman onlara mı dalsın, yoksa kendisinden mi şüphe etsin. sen bu muhabbetlerin, senin hayatını, kendini, güvenini, yarın bir gün seçeceğin eşi, kuracağın aileyi hiç etkilemeyeceğini mi sanıyorsun. küfrün, batılın ve haramların, insana nasıl bir zulüm olduğunu bilmiyor musun. kaldı ki sadece aklın ve kalbin ifsad olmasından bahsediyorum. büyük günahlardan bahsetmişsin, senin bu kimselerin kiminle zina ettiklerine veya kiminle zina etmeyebileceklerine dair en ufak bir fikrin var mı. güzel kardeşim, şu hayatta eksiklerim hatalarım çok oldu, bana en çok ne dokundu biliyor musun, Allah ın verdikleriyle insanlara uşaklık yapmak dokundu. bu insana hiç yakışmıyor. bizler insanların değil hakikatin olduğu yerde bulunmak durumundayız. hadi kendimden vermiş olduğum örnekler benim hatalarım olmuş olsun, bahsettiğin kimseleri de boşver, insanın şahsiyetini izhar edebilmesi ve ilişkilerinin standartlarını belirleyebilmesi gerekir. önemli olan kurulan ilişkinin standardıdır. insanlarla kalkıpda las vegas standartlarında, amsterdam standartlarında, küfür batıl günah ve masiyetler standartlarında ilişkiler kuramazsın. senin hayatın ve kendi hayatını, kendin korumak ve inşa etmek durumundasın. sen söyle, adamlar şahsiyetlerine veya hayatlarına dokunduruyorlar mı hiç. söylediğim gibi vermiş olduğum örnekler benim hatam olsun ancak şahsiyetini izhar etmen ve insanlarla arandaki ilişkileri belirleyebilmen gerekir.

Okudunuz mu?  Çöp Adam Çizmek Günahmıdır?

Hsnkara
Zaten bende yakın bir zamanda vardım elhamdülillah gerçeğin farkına. Artık çoğu kişiyle aram değişti sürekli konustuklarimla konuşmaz oldum gerçi onlar pek muhatap olmuyo benimle 🤣


misafir4
güzel kardeşim, helal haram ayıran kimselerin bunları ayırmayan kimselerin arasında ne işi olur ya. insanların arasında bulunup onlara sabretmek, kendine köşene çekilmekden daha evlaymış ama bununda çirkinliklerin kanıksanmasına veya eziyete dönmemesi gerekir. insan dünya hayatında da ahiret hayatında da, hakiki faydalara ancak yaradılış maksadı çerçevesinde şekillenmiş, temiz, derli toplu bir hayatla ulaşabilir. varış yerine hazırlıklı giderse de, Allah korusun hüsrana uğramaz yoksa önüne ve işine geldiği gibi rastgele bir yaşam sürmekde neymiş. insanın ne dünyasına bir faydası olur, ne de ahiretine bir faydası olur. aslında baya da bir yazmışım, insan şahsiyetini izhar edip ilişkilerini belirleyebildiği zaman, insanlara ne zaman karışıp ne zaman ayrılacağını doğru tayin ettiği zaman da pek bir problem yaşamıyor. iyilik güzellik insanlık varsa varsın, yoksa yoksun bu kadar. aslında insan, helali ve haramı açık bir şekilde ayırmadan rahat etmiyor. şeytan insana helallerin yetmeyeceğini düşündürüyor halbuki insan helal ve haramı açık bir şekilde ayırdığı zaman, önünde dilediği gibi at koşturabileceği geniş bir helal dairesi oluyor ama insan helal ve haramı açık bir şekilde ayırmayınca, her adımı şüpheli ve huzursuz oluyor, insanın ayağına da illaki bir çirkinlik bulaşıyor. mesela saliha bir kadınla evlendiğini düşün, küfre batıla bulaşacak haramlar peşinde koşacak halin yok, dilediğin her şeyi yap ama Allah korusun helali haramı bir karıştırmaya başladın mı, çabalasan bile herşey bir dert olur. neyse baya bir yazmışım zaten, Allah a emanet ol.

Okudunuz mu?  Vesvese , Korku , vb

Hsnkara
Sende kardeşim Allah razı olsun vaktini ayirdin


misafir4
estağfurullah kardeşim, ekleyeceğim bir şey kalmamış ondan dedim, Allah a emanet ol


hata uyarmak

Bu kategoride yer alan Makat temizliği ve gusül? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hata yapan birini uyarmam gerekir mi ?