Namazdan sonra tesbih çekerken ve dua okurken bağdaş kurmak caiz midir?
r12
selamın aleyküm.bazıları tesbihi ve duayı bağdaş kurarak,çekiyor ve yapıyor.ben de son sıralar böyle yapıyorum.bu caiz midir?
Yorum: Namazdan sonra tesbih çekerken ve dua okurken bağdaş kurmak caiz midir?
mumsema
Namazdan sonraki tesbihatta dileyen dilediği gibi oturabilir ama dua ederken mümkünse kıbleye doğru dönmeli ve diz üdtü oturmalıdır
Yorum: Namazdan sonra tesbih çekerken ve dua okurken bağdaş kurmak caiz midir?
Kayıtsız Üye
peki mumsema yemek yerken bağdaş kurarak oturmak caiz mi? Peygamberimiz o oturuş için zengin veya zalim veya hükümdar kral oturuşu (hangisi olduğunu hatırlamıyorum) olduğu için yasaklamış o oturuş şeklini bu doğru mu?
Yorum: Namazdan sonra tesbih çekerken ve dua okurken bağdaş kurmak caiz midir?
vel Fecr
< peki mumsema yemek yerken bağdaş kurarak oturmak caiz mi? Peygamberimiz o oturuş için zengin veya zalim veya hükümdar kral oturuşu (hangisi olduğunu hatırlamıyorum) olduğu için yasaklamış o oturuş şeklini bu doğru mu? >
sahih hadis varmı bununla alakalı ?
benim karşıma çıkmadı böyle bir mesele.
Kayıtsız Üye
okuduğum şeyin hadis olduğunu hatırlıyorum çünkü Efendimiz söylemiş nette görmüştüm hatta ama aramama rağmen şuan bulamıyorum ki eminim de böyle bir şey okuduğumdan o günden sonra sofrada öyle oturmayaya dikkat ettim çünkü. inşAllah bulursam tekrardan buraya yazarım yorumunu bana yapar bilgilendirirsiniz beni.
Kayıtsız Üye
Ebud Derda (ra) Resullullah sav : Dayanarak, bağdaş kurarak ve kalbur sofra altlığı üzerinde yemek yeme buyurdu. Hasendir Taberani Evsat (1/14) İbn Asakir Tarih (45/408) bunu buldum ama okuduğum bu değildi
Kayıtsız Üye
Hz. Peygamber (a.s.m)’in yemek yerken oturuşu hakkında değişik rivayetler vardır. Ebû Cuhayfe (r.a) Resulullah ‘ın şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
"Ben (yemeğimi) dayanarak yemem!" (Buhari, Et’ime 13; Tirmizî, Et’ime 28; İbn Mâce, Et’ime 6; Dârimî, Et’ime 31).
(Şuayb b. Muhammed b. Abdullah b. Amr’ın) babasından şöyle dediği rivayet olunmuştur: Rasûlullah (asm)’ın hiçbir zaman (bir yere) dayanarak (yemek) yediği görülmemiştir.(Buhari, Ahkâm 43; İbn Mâce, Mukaddime 21; Ahmed b. Hanbel, II, 125, 127).
İbnü’I-Kayyım el-Cevzî Zâdü’l-Meâd isimli eserinde "ittikâ" kelimesinin:
1) Bağdaş kurarak oturmak,
2) Bir şeye dayanarak oturmak,
3) Sağa veya sola dayanarak oturmak manalarına geldiğini; bu oturuşlardan üçüncüsü mideye zararlı olduğu için, diğer ikisi de zalimlerin oturuşu olduğu için bu oturuşların üçünün de yasaklanmış olduğunu söylemiştir. buldum işte bu doğru mudur bu?
mum
< bağdaş kurarak oturmak caiz mi? >
Yemek sırasında yaslanmamak tavsiye edilmiştir/yaslanmadan yemek sünnettir.
Peygamberimizin (sav) bağdaş oturmayı yasakladığına dair hiç bir bilgi bulamadık.
bağdaş kurarak dua edilir mi, bağdaş kurup dua edilir mi, namazda bağdaş kurmak