Namazların rekat sayısının hikmetleri nedir

Namazların rekat sayısının hikmetleri nedir

kirik_mizrap
Akadaşlar ben bir şey sormak istiyorum bilmiyorum kusura bakmayın onun için soruyorum günün 5 vakit namazının her birinin birbirinden farklı rekat sayıları var, sabah 2+2=4 öğle 4+4+2=10 gibi bunlar neden bu şekilde yani neden hepsi 10 rekat yada hepsi 4 rekat değil bunun özel bir sebebi mi var yoksa bu şekilde süre gelmiş birşeymi Haşa sakın beni yanlış anlamayın bunu sadece merak ettiğim için soruyorum Allah’ın emridir her halukarda uymak bizim boynumuzun borcu ve farz fakat sadece merak ettim eğer bilen varsa cevaplarsa sevinirim

Bunu şunun için soruyorum bildiğiniz gibi ikindi namazının sünneti, vitir namazı Peygamber efendimizin başından geçenlerden dolayı bu şekli almıştır diğerlerinde de aynı durum varmı onu merak ettim şimdiden teşekkürler.

Daha bunun gibi aklıma taklan bir çok soru var zamanla başınızı ağrıtacağım

Allah’a emanet olun


namazlar neden 4 3 2 rekat

Şema
Namazların rekat sayısının hikmetleri

Namaz veya ibadetlerin sayı ve miktarı tamamıyla Allah’ın iradesine ve isteğine göre belirleniyor.

Şöyle ki, şeriatın iki çeşit hükümleri vardır.
1. Taabbudi dediğimiz yani hikmeti bilinmeyen ve tamamıyla Allah’ın emir ve yasağına bakan kurallardır.
2. Makul-ul mana dediğimiz ilahi emirler veya yasaklarda yatan hikmetlerin araştırılabileceği kısım.
Sizin sorduğunuz soruya bu taraftan da bakalım.

Niye sabah namazı 2 rekat da 10 veya 20 rekat değil. Cevap, Allah emrettiği için.
Öğle namazı Allah tarafından 4 rekat olarak tayin edilmiştir. Bunun hikmetini araştırmak sonuçsuz olacaktır. Çünkü Allah öyle emretmiştir. Ve bunun asıl cevabı budur. Ama bazı şeriat kuralları hikmetle izah edilebilir. Ama hikmetler asıl değildir. Asıl olan Allah’ın emri veya yasaklamasıdır.

Mesela, Allah namazı niye emretmiştir? Buna istediğiniz kadar hatta ciltlerle hikmet ve gaye açısından cevap verilebilir. Niye oruç tutuyoruz, hikmetleri araştırılıp cevap verilebilir. Ama hikmet ve faydalar Allah’ın emri yerine geçemez. Şöyle ki, orucun bir hikmeti insanların aç kalıp, yokluk içerisinde yaşayan insanların halinden anlayıp onlara şefkatle yaklaşmalarını sağlamaktır.

Şimdi birisi bunu esas tutup ben daha fazla aç kalıp daha fazla şefkat hissim kabarsın ve fakirlere daha fazla yardımda bulunayım diyebilir. İmsak vakti saat 4.00 olduğu halde, bu adam gece saat 11.00’den oruca niyet edip, fakat akşam vaktine 5 dakika kala orucunu açsa orucu sahih olur mu? Elbette olmaz. Çünkü orucun açılması için belirli bir zaman var ve bu adam daha fazla aç kaldığı halde, oruç tutmuş olmuyor. Yani oruçtan beklenen hikmet daha fazla yerine gelmiş, fakat Allah’ın izin vermediği bir zamanda açtığı için oruç yerine gelmemektedir.

İşte kardeşim İslamın tüm emir ve yasaklarına bu şekilde bakmamız gerekir. Yani Allah böyle emretmiş veya böyle yasakladığı için bunu yapıyoruz. Bunun hikmetleri elbette vardır. Ve bu hikmetler elbette araştırılır. Bu da bir ilim ve ibadettir. Ama hikmetler ve faydalar kesinlikle asıl değil, ayrıntıdır. Selam ve dua ile

Meselâ içki, kumar, murdar hayvan eti ve rüşvet haram kılınmıştır. Akıl, bunların meşrû oluş hikmetini kavrar. Eğer hükmün mânası, teyemmüm abdesti ve namazın rekatlarının sayısı veya şekli gibi akıl ile bilinemezse kıyas konusu olamaz. Ebû Hanîfe’ye göre, hüküm âyet ve hadislerinin hepsinin mânâsı akıl ile kavranabilir ve illetleri anlaşılır. Ancak ibâdet (taabbûdî) olduğuna dair delil bulunanlar bundan müstesnadır. Bu, meşrû oluş sebebi akıl ile kavranılamayan ibadet veyâ hükümlerin bir hikmet veya faydası yoktur, anlamına gelmez. Şüphesiz bunların da hikmet ve faydaları vardır; fakat akıl bunlardaki illeti anlayarak benzerlerine uygulama yeteneğine sâhip değildir (Ebû Zehrâ, a.g.e, s. 234).

Mesela sizin e- mailinizin bir şifresi vardır. O şifreyi yanlış girdiğiniz takdirde – mail kutunuza giremezsiniz. İşte bazı ilahi sırların açılabilmesi için belirli sayıda tesbihin, salavatın çekilmesi veya belirli rekatta namazların kılınması gerekir. Bu sayıya kasten riayet edilmez ise o ilahi sırra erişilmesi mümkün değildir. Fakat sehven yani unutarak yanlış yapılmış ise, Cenab-ı Hakkın rahmeti sizden onu kabul etmektedir. O ayrı meseledir.


kirik_mizrap
Allah razı olsun bilgilendirdiniz beni çok guzel

yaa kusura bakma neolur affiniza istekdeyim ama bunu ben gayri muslumana nasıl anlatirim ki Allahin emri deyip cikamam isin içinden

yaa kusura bakma neolur affiniza istekdeyim ama bunu ben gayri muslumana nasıl anlatirim ki Allahin emri deyip cikamam isin içinden


Soru: Namazların rekat sayısının hikmetleri nedir

Şema
< yaa kusura bakma neolur affiniza istekdeyim ama bunu ben gayri muslumana nasıl anlatirim ki Allahin emri deyip cikamam isin içinden >

gayri müslime namazı ve namazdaki rekatları değil imanı anlat.
yontemin yanlış bence

NAMAZ’IN VAKİT VE REK’AT SAYISININ HİKMETLERİ :

Herkesin bildiği gibi biz dünya meşguliyetlerine kendimizi kaptırarak Allah’ın emirlerini unutarak günahkar oluyoruz. O halde dünya işleri ile ne kadar baş başa kalırsak günahkar olma ihtimalimiz o kadar fazladır. Namaz vakti gelince minarelerden dalga, dalga havaya yayılıp göye yükselten (Allah’u ekber) sesleri bizi kalbimizde biriken kirlerden temizlemeye davet eder.
Birde şöyle düşünelim. "Uyku yarı ölümdür” derler, gerçekte tam ölümden çok az farkı vardır. Sinir sistemi ile kan dolaşımı gibi ana faaliyetler bir yana bırakılacak olursa, uyku sırasında vücudun her türlü hareketi tamamen durmaktadır: uyku sayesin de gün boyu çalışarak yorulan göz, kulak, el, kol, bacak, beyin ve diğer bütün azalarımız dinlenmekte; enerji toplamakta ve ertesi günün çalışmalarına hazır hale gelmektedir.işte uykudan uyanınca kişi yarı yarıya öldükten sonra tekrar dirilten ve üstelik akşamki yorgunluk ve uyuşukluktan kurtarıp çalışma arzusu ile dopdolu hale getiren Allah’ın SABAH NAMAZI adı sabah namazı adı altında minnet ve teşekkür borcunu ödemeye çalışmaktadır.
Taze bir kuvvet ve yepyeni bir enerji ile işine koşan, günün ortasına kadar çalışırken, Allah’ın binlerce nimetini kullanmakta, binlerce yardımına mazhar olmaktadır. Bu sayede dünyalık ihtiyaçlarını karşılamakta, kendisinin ve bakmak zorunda olduğu kişilerin rızkını sağlamaktadır. Bu arada epeyce günahlar, hatalar yanlışlıklarda yapmaktadır.
İşte bunun üzerine kişi hem sabah dan beri devam eden nimetlerine karşı bunlar henüz teker, teker aklında iken, şükür borcunu ödemek için ÖĞLE NAMAZI adı altında Allah’ın huzuruna çıkar.
Aynı düşünce ve gayelerde İKİNDİ-AKŞAM ve YATSI namaz larınıda kıldıktan sonra kişi tertemiz olarak yorgun bedenini dinlendirip ertesi güne hazırlanmak üzere uykunun sıcak kollarına kendini atar.

Kullarına hiçbir zaman yapamıyacakları zor şeyleri emretmeyen, kulları için daima kolaylıkları emreden Cenab-ı Allah yolculukta farz namazların rekat sayısını normal hale nazaran nerdeyse yarıya kadar kısaltmış, böylece yolculuk sıkıntıları içinde, hiçbir zorluğa katlanmadan kullarına namaz kılma kolaylığını bağışlamıştır. Kolaylıklar sadece bundan ibaret değildir. Suyun bulunmadığı yerlerde teyemmüm edilebilmekte, ayakta da durmak mümkün olmayınca oturarak, oda zor gelince yaslanarak, daha da olmazsa yatılan yerde baş işareti ile namaz kılmaya müsaade verilmiştir.

Namazı cemaat ile kılınması hususunda ise sayılmayacak kadar hikmetler vardır. Zengin, fakir, amir, memur, genç yaşlı, alim, cahil, bütün Müslümanlar tek imamın arkasında, insanlar arasında fark gözetmeyen yüce yaratıcılarına yönelmektedir.bu suretle birlik, beraberlik,karşılıklı sevgi ve saygı duyguları gelişmekte, insanlığın en büyük arzusu olan gerçek eşitliğin temelleri ruhlara atılmakta ve bu, günde beş defa tekrar edilerek, sağlam ve sarsılmaz bir alışkanlık haline getirilmektedir. Bununla da yetinilmemekte, haftada bir kere Cuma günleri daha büyük bir kalabalık teşkil edilmekte, bayramlarda ilahi coşkuyla dolup taşan kalpler yılda iki kere daha büyük toplular meydana getirmekte, nihayet ömürde bir defa gücü yeten Müslümanlar tek bir merkezde (kâbe’de) toplanarak cemiyet ruhu canlandırmakta İslam kardeşliği şuuru geliştirmektedir.

İşte İslam dinin bu kalpleri bağlayan, kenetleyen bağlayan eşsiz adetleri sayesindedir ki, bir zamanlar Müslümanlar arasında gerçek kardeşlik ve eşitlik duyguları yerleşebilmiş, halife ve padişahlar kendilerini dağda ki çobanla bir tutabilmiş ve insanlığın bu gün bile ulaşamadığı bir iş ve kader birliyi örneği vere bilmişlerdir. İslam, prensiplerini bir, bir terk etmeye başlandığı günden beri Müslümanlar arasında sağlam birlik gevşemiş, müminler başka milletlerin boyunduruğu altına girmiş, yada onların maddi yardımlarına el açacak kadar alçalmıştı ve bugün ki hale gelmiştir. Ülkenin tekrar kalkınmanın yolları şüphe siz ki tekrar İslam prensiplerini sarılmak ile olacaktır.

Hikmet ve faydalarının ancak bir kısmını saya bildiğimiz namaz gibi en önemli bir ibadete karşı zamanımızın Müslümanları arasında büyük bir tembellik göze çarpmaktadır. Namazın farzlığına ve sayılmaz faydalarına sağlam imanları olan Müslümanlara ne oluyor? Yoksa onların afedilecek hiç günahları yok mu? Karşılığında teşekkür edecekleri şanı yüce yaratıcının nimetlerini kullanmadıklarını mı ileri süreceklerdir? Yoksa Allah’ın nezdinde daha yüksek bir derece elde etmek, yüce Allah’ a daha yakın olmak, dolayısı ile şeytandan daha da uzaklaşmak, tertemiz ve her an doğruluğa açık ve fenalığa kapalı bir kalbin sahibi olmak bu gafil Müslümanlara cazip gelmemekte midir? Acaba kabir azabı, hesap günü ile cennet ve cehennem den zaman, zaman şüpheye mi düşmektedirler? Yada onlara kayırıcı bir muamele göreceklerine dair sağlam bir senet mi ele geçirmişlerdir?

Biliyoruz ki, sorular halinde ileri sürdüğümüz bu ihtimallerden hiç biri imanı bütün Müslümanlar için söz konusu edilemez. Ortada sadece büyük bir tembellik ve büyük bir vurdum duymazlık vardır. Her Müslüman aklını başına alıp iyice düşünmelidir. Hıristiyanların kilisesine, Yahudi nin havrasına, sıkı sıkıya devam ettiği bir zamanda, öksüz ve cemaatsiz bekleyen camilerle kılınmayan namazlar hangi dini bütün müslümanı kalbinden hançerlemez? Bu acıyı içimizde duymuyorsak, diğer batılı dinler git gide gelişmekte olan dinsizlik dünyasının eline, başımıza felaketler yağdırmasının imkanını verdiğimiz bir yana, bu amelsiz zayıf imanımızdan mahrum kalma tehlikesinden de korkmuyor muyuz?

Şuna inanıyoruz ki, çağımızda meydana gelecek bir yeniden dirilişin ilk müjdecisi, her müslümanın yukarıda bir parçacık açıklamaya çalıştığımız yüce duygular la, beş vakit namazını kılması olacaktır. Namaz vakti gelince, gökleri delercesine çıkan "ALLAHUEKBER” sesleri bizi kalplerimizde biriken günah kirlerinden temizlemeye davet ediyor.

Cenab-ı Allah hepimizi manasını bilerek ve icaplarını hakkıyla yerine getirerek beş vakit namaz kılanlardan eylesin:Amin…


erman
Süleyman Ateş’in yazısı yeterli gibi görünüyor buyrunuz:
Kanaatime göre namazların rekât sayısı Hz. Peygamber’in içtihadı değil, Kuran’ın belirlemesidir

Soru: Rekât sayısının, Hz. Peygamber’in içtihadıyla belirlendiği söyleniyor. Namazda ille belli rekât kılmak şart mı?

Cevap: Kanaatime göre namazların rekât sayısı Hz. Peygamber’in içtihadı değil, Kuran’ın belirlemesidir.
.


mytar
kardeşim mesajı 2008’de atmışsın belki görmeyeceksin cevabımı ama çok naif bir insan olduğun belli, neden özür dileyip affımıza sığınıyorsun, Allah’ın emrini yerine getirdiğin için mi? sen araştırıp öğrenmeye çalışan bir Müslümansın, Allah ilmini artırsın. Kuru kuruya herşeyi otomatik yapmak önemli değil, araştırıp öğrenmek öğrendiğinle amel etmek amel ettiğinle tebliğ etmek gerekir. Allah yolundan ayırmasın.

kimin tarzı yanlış acaba sorgulayan bir arkadaşın tarzımı yoksa, sorulan bşr sorunun cevabını vermeden uzun uzun makaleler yazan ve sonunda herhangi bir sonuç veremeyen senin mi tarzın yanlış?
bir konuda bilgi sahibi değilsen bilgiyi arayan insanları azarlar gibi cevaplar verme zorunda değilsin cevabını bilmediğin konularda konuşmak zorundada değilsin araştırıp bulur gelir anlatırsın bulamazsan bilmiyorum demen gerekir.
yukarıda bir sürü şey anlatmışsın ama soru soran cevap talep eden arkadaşın cevabını vermemişsin
– arkadaşın sorusu rekatların sayısının hükmü neden neden öğle 10 rekat’da 8 değil rekat sayılar nasıl şekillenmiştir?
– senin cevabın : Allahu ekber sesleri , uyku, namazın insana faydaları, yolculuk, teyemmüm vs. gibi konular anlatılmış. Sen bu anlatımın ile bu arkadaşın sorusuna cevap vermiş mi oluyorsun.
Bir konuda bilgi sahibi iseniz anlatırsınız, bilmiyorsanız bilmiyorum o konuyu demeniz gerekir, araştırmam gerekir demeniz lazımdır dinde böyle gerekir. o konu size sorulmuş isede öğrendiğiniz zaman cevap vermeniz üzerinize vacip olur. lütfen daha dikkatli olalım.


Kayıtsız Üye
Mytar tebrik ederim soruyu anlayan bir sen ciktin dediğin gibi arkadaşımız rekattaki sayılar neye gore belirlenmiş diye soruyor herkes farklı bisey söylüyor….


mum
namaz rekatları neye göre belirlenmiştir?
< Soru çok güzel ama cevap vere bilen yok… >
Konuyu okursanız cevabı var.
Bir komutan askerlerine 1 saat nöbet tutacaksınız dese, asker neden bir saat diye itiraz edebilir mi? HAYIR
Allah namaz rekatlarını dilediği şekilde, biz insanların kaldırabileceği bünyeye göre belirlemiştir.


Kayıtsız Üye
Öğle namazı ALLAH tarafından 10 rekat olarak emredilmiştir demişsiniz.O emrin olduğu ayeti de açıklarmısnız


Şema
Namaz rekatları neye göre belirlenmiştir?

< Niye sabah namazı 2 rekat da 10 veya 20 rekat değil. Cevap, Allah emrettiği için.
Öğle namazı Allah tarafından 4 rekat olarak tayin edilmiştir. >

< .O emrin olduğu ayeti de açıklarmısnız >
Yazıda hata vardı düzeltildi. Sünnet ile farzların toplamı yazılmıştı. Uyarı için teşekkürler


Kayıtsız Üye
Evet hangi ayetlerde var. Namazın kaç rekat olduğu merak ettik ben bulamadım


Şema
< Namazın kaç rekat olduğu merak ettik ben bulamadım >
Namazın kaç rekat olduğunu Peygamberimizden öğreniyoruz Kuranda açık ayetler yok.

kuranda namaz kaç rekat geçer?

Tıkla: google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&u act=8&ved=0ahUKEwis05PzlczKAhVHhywKHTumDr0QFggeMAE &url=https%3A%2F%2Fwww.forumduasi.com%2Fnamazla-ilgili-yazilar%2F39060-kuranda-namaz-kac-vakit-gecmektedir.html&usg=AFQjCNE36nkbCI9ByJy4heglriMOT Xt-TwKuranda namaz kaç vakit geçmektedir – Mumsema


Kayıtsız Üye
Kuran da namazın kaç rekat kılınacagi geçmez (korku ve savaş zamanlarında nasıl kılınacagi anlatılır buradan normal koşullarda namazın en az iki rekat kılınacagi anlasilir) çünkü önemli olan sayısal nicelik değil takva dir. Herkes Allah emretmis diyor bir ayet gösteren yok


Kayıtsız Üye
Kayıtsız üye kardeşim ben de senin gibi gibi düşünüyorum Allah emretmiş deniliyorsa eğer bunun Kuranda direk geçmesi demektir böyle bir rekat bilgisi de yok. Geçmişten gelen insanların düşünmeden kabul ettikleri rekatlar var işte.hiç sorgulamıyorlar. Sanıyorlar ki Allah emretmiş. Bunlara bu konuyla ilgili bişey desen ateist ilan ediliyorsun.


Kayıtsız Üye
< Kayıtsız üye kardeşim ben de senin gibi gibi düşünüyorum Allah emretmiş deniliyorsa eğer bunun Kuranda direk geçmesi demektir böyle bir rekat bilgisi de yok. Geçmişten gelen insanların düşünmeden kabul ettikleri rekatlar var işte.hiç sorgulamıyorlar. Sanıyorlar ki Allah emretmiş. Bunlara bu konuyla ilgili bişey desen ateist ilan ediliyorsun. >

Demişsin fakat ilminin kıt olduğu aşikar.

Bak kardeş;

"Ben namazı nasıl kılıyorsam siz de öyle kılın."
(Buhâri, Ezan, 18, Edeb, 27, Ahad, I)

4/NİSÂ-80: Kim Resule itaat ederse Allah’a itaat etmişolur,kim de yan bükerse üzerlerine seni gözcü de göndermedik
(ElmalılıHamdiYazır)

4/NİSÂ-80: Kim Resule itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur……

Daha neden vuruşuyorsunuz ki!


Şema
< Allah emretmiş deniliyorsa eğer bunun Kuranda direk geçmesi demektir böyle bir rekat bilgisi de yok. >
Bize Kuranı getiren Allah elçisi Peygamberimizin öğretmesi neyinize yetmiyor ne delili aryorsunuz


Kayıtsız Üye
Nasıl abdest alacagin, abdestin neyden bozulacagini,kiblen,namazda kuran dan kolayiniza geleni okuyun diyor, namazın vakitleri , ama rekat yok kimisi çok ilginç kimisi diyor ki peygambere birkmis haşa bence cevap şu doğrusunu ALLAH bilir iyice bakin KURANI KERİME dua ederken istediğin kadar dua et diyor istediğin kadar rabbini zikret diyor başka bir ayette İNSANLARİ VE CİNLERİ YALNİZ BANA İBADET ETSİNLER DİYE YARATTİM. Peki soruyorum ALLAH hiç namaz rekatina engel koyar mi ister 4 rekat ister 20rekat ibadete Engel yoktur secde ister 1 kere ister 100 kere rabbini an ALLAH katinda mukafatini alacan kimisi diyor ki sakın namazlarda rekat sayilarini aşma kotu bu sey mi yapiyorum sanki namazda RABBIMIN huzurundayim istedigim kadar kilarim . Kendi gorusumdur doğrusunu ALLAH bilir


Neşe
Kuran-ı Kerim’in 3. kez türkçesini okuyorum.namazların kaç rekat olması gerektiği hakkında bir bilgi yok hatta namaz kelimesi de geçmiyor sadece secde edin gibi kelimeler geçtiği için namaz kılmamız gerektiğini anlıyorum. Herhalde peygamber efendimiz rekat sayılarını o şekilde kıldığı için, biz de onu örnek alıyoruz. Tabi ki umarım bu güne kadar doğru bir şekilde değişmeden bize gelebilmişse…Saygılar….


Rokox36
Arkadaşımın bir sorusu . Allah ilk başta namazı yanlış hatırlamıyorsam 20 rekat verdi sonrada peygamberimiz onu 5 e düşürttü ya Allah geleceği biliyordu neden direk 5 rekat farz kılmadı. Acil cevap verin . teşekkürler.😃

Arkadaşlar Allah miraçta namazı ilk kez yanlış hatırlamıyorsam 20 rekat farz kıldı ya Sonra peygamber efendimiz onu ümmetin e zor gelir diye 5 rekat a düşürdü. Allah zaten 5 e düsüceğini biliyordu neden direk 5 rekat farz kılmadı ?


arifselim
Mirac gecesinde namaz ilk olarak 50 vakit olarak belirlendi ve peygamber aleyhisselamın duası ile bu 5 vakte indirildi. Ama bir on sevap veirlerek yinede 5 vakit kılana 50 vakit sevabı ihsan edilir. Allah dileseydi kullarını imtihan etmeden direk cennete yada cehenneme de atabilirdi, çünkü Allah herşeyi ve kimin nereye gideceğini de çok iyi bilmektedir. Lakin Allah, bazı şeyleri kolaylaştırarak yada kullarını affederek rahmetini, mağfiretini ve nimetlerini kullarına göstermektedir.


Kayıtsız Üye
Bu peygambere iman oluyor kitapta namaz secde ve rükû yazar zaten namaz emredilmeden kitap yazıldı insanlar artık olumaya başladı namaz emrine hazır hale geldiler miraç olayı yaşandı ve namaz emredildi nasıl kılınacağı cibril a.s tarafından öğretildi ve ilk namaz kılındı. Kitap yazıldığı için içine tekrar nasıl kılınacağı beklenemezdi ama kitap bize namazın secdenin rukunun ve 5 vaktiktten haber vermiştir. Dolayısı ile kitapta yazılana inanırsak namazın varlığı geçtiği için Kitaba iman ederiz,nasıl kılınacağı peygamber efendimiz uygulamalı öğretildikten sonra bizlere öğretildi buna inanmakta peygambere iman olayını gerçekleştirir.Bu yüzden İman etmek çok önemlidir.


namaz rekatları neye göre belirlenmiştir, namaz rekatları nasıl belirlendi, namaz rekatları nasıl belirlenmiştir

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();