Dindar olmayan, namaz kılmayan biriyle evlenmek tercih edilebilir mi?
Çaylak2017
Malumunuz şu Ahir Zamanda evlenecek Müslüman bulmak çok zor ve evlenmenin maddi yükü de çok büyük. İşin maddi tarafı yine bir şekilde halledilebilir, fakat İslâm’ı yaşayan ve hayatını ona göre belirleyen bir hanım/erkek bulmak inanılmaz zorlaştı. Ben de hiç istemeyerek de olsa “acaba namaz kılmayan, ibadetlerini yapmayan, tesettüre uygun giyinmeyen bir hanımla evlenebilir miyim?” diye düşünmeye başladım; çünkü hakikaten çevremde ve aile çevremizde dindar hanım tanımıyorum; zaten ailem de kesinlikle karşı. Zinaya düşmek yerine böyle bir kişiyle evlilik yapmak tercih edilebilir mi? (Eskiden cariye ve kölelerle evlilik teşvik ediliyormuş ama artık o da yok) Kocası olduğum için onun günahlarından ben de sorumlu olur muyum? “İleride düzelir, tövbe eder dine döner” diye bir ihtimal de var tabii, ama insanlar genelde evlendiğinde ne ise odur; evlendikten sonra eşini değiştirmek ümidiyle evlenenler genelde hayal kırıklığına uğruyor.
Başlıca ortaya çıkabilecek sorunlardan bazıları şunlar olabilir diye düşünüyorum:
- Karı-kocanın günlük hayatını farklı esaslara uygun olarak sürdürmesi; örneğin uyanma ve yatma saatlerinin epey farklı olması.
- Tesettüre uygun giyinmemek ve kadın-erkek karışık ortamlarda bulunarak çalışmak, muhabbet etmek, karşı cinsle samimi olmak, hatta fiziksel temasta bulunmak.(En basitinden, selamlaşma olarak el sıkışmak ve kadın erkek yanak yanağa öpüşmek gibi bir adet var) Bunun eşte yaratacağı kıskançlık ve utanma hissi. (Biri tesettürün gerekliliğini reddederse dinden çıkar mı? Çünkü maalesef tesettüre karşı çıkan ve buna yobazlık diyen, dinde olmadığını söyleyen çok kişi var)
- Bir eşin kötü alışkanlıklarının olma ihtimali. (İçki, sigara, kumar, internette aşırı zaman geçirmek gibi. Kadın erkek artık farketmiyor)
- Doğacak çocukların eğitiminde din unsurunun ne kadar baskın olacağının belirsizliği. Annenin çocuklarının üstündeki etkisinin babadan çok daha fazla olması ve anne istemedikçe çocuğa din eğitimi vermenin zorluğu.
- Allah’ın (cc) hükümlerine göre yönetilmeyi reddetmek. Laik yönetim sistemlerini savunmak/reddetmek, bu yüzden sürekli tartışmak.
- Kadının erkeğin ailenin reisi olduğunu kabul etmemesi, bu konuda sürekli tartışması ve kadının kendisini erkeklerle %100 aynı görerek her konuda rekabete kalkışması.
Bu sorunlar bir şekilde aşılıp evlilik sürdürülebilir mi? Elbette dindar olanı tercih etmek en doğrusu, fakat böyle bir ihtimal yoksa ne yapılmalıdır? Ölene kadar evlenmemeli mi? Bu soru benim için çok önemli, çünkü artık evlenme yaşım epey geçiyor; hayatımın geri kalanını yalnız geçirmek istemiyorum, ama ahiretimi de tehlikeye atmak da istemiyorum. 60 yaşını geçip de evlenemeyen kardeşler tanıyorum; 80 yaşını geçip hiç evlenmemiş bir akrabam var. Yani elbette Allah(cc) nasip ederse evlenilir; ama hiçbir şey yapmadan oturarak “nasibimi bekliyorum, hiç evlenmesem de olur” demek caiz mi? Allah(cc)’tan umut kesilmez ama benim de artık bir şeyler yapmam gerekiyor sanırım.
Çok soru sordum, ama bu konu benim için çok önemli; cevabınız için şimdiden Allah(cc) razı olsun.
Yorum: Dindar olmayan, namaz kılmayan biriyle evlenmek tercih edilebilir mi?
Kayıtsız Üye
Bu devirde kimse dindarları tercih etmiyor zaten . Erkekler hep güzel kız peşinde. Hatta bir hoca kadının güzelliği sizi tatmin etsin, sırf dindar diye biriyle evlenmeyin diye vaaz etmiş. O yüzden çok da umursamayın
Yorum: Dindar olmayan, namaz kılmayan biriyle evlenmek tercih edilebilir mi?
Kayıtsız Üye
Bir bayan olarak yanıtları ben de takip edeceğim. Sanırım benzer sıkıntıları bayanlar da yaşıyor. Evlenebilmek için ne kadar esneyebiliriz, geniş düşünmenin sınırları nereye kadar olabilir? Alkol alan bir erkek müslüman diye onu kabul edebilir miyiz?
Sizi anlıyorum insan elbette islami hassasiyetlere özen gösteren bir eş istiyor ama zamanda geçip gidiyor. Soru için Allah razı olsun, hakkımızda hayırlısı olsun inşaAllah.
namazı olmayan biriyle evlenmek istememek doğru mu, dindar olmayan biriyle evlenmek