Kur’an ayetlerinde parantez içinde yazılan yerler
heartless
Kur’an ayetlerin de parantez içinde yazılan yerlerin bazıları ayeti açıklamak için yazılırken bazıları ise açıklamaktan farklı bir şey olmuş. yanlış bir şey demekten çekindiğim için söylemek istediğimi tam yazamadım. Örneğin elimde ki Kur’an-da; Sad suresi 10ncu ayette: Yoksa göklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin hükümranlığı onların mı? Öyle ise göğe çıkacak yollara koyularak yükselsinler (oradan alemi yönetsinler, vahyi de kendi isteklerine göre indirsinler) parantez içinde ki kısım neye dayanılarak yazılıyor?
Yorum: Kur’an ayetlerinde parantez içinde yazılan yerler
@hmet
Ayetleri türkçeye terceme edip meal yazanların kendi kanaatleridir.
Bu konuda en iyi çalışma türkiye diyanet vakfınındır.
ÖRNEKLER:
— Diyanet İşleri (eski): Yahut, göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların hükümranlığı onların elinde midir? Öyle ise sebeplere tevessül edip göğe yükselsinler!
— Diyanet Vakfi: Yahut göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların hükümranlığı onların elinde midir? Öyleyse (göklerin) yollarında yükselsinler (görelim)!
— Hasan Basri Çantay: Yahud o göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunan şeylerin mülk (-ü tasarruf) u onların mı? Öyle ise sebeblerine yapışarak göğe yükselsinler!
— Hayrat Neşriyat: Yoksa göklerin ve yerin ve ikisi arasında bulunanların mülkiyeti onlara mı âiddir? Öyle ise sebebler(e başvurmak)la (arşa) çıksınlar (da kâinâtı idâre etsinler bakalım)!
— İbni Kesir: Yahut göklerin, yerin ve ikisinin arasında bulunanların mülkü onların mıdır? Öyleyse sebeblere tevessül etsinler de yükselsinler bakalım.
— Muhammed Esed: Yoksa, göklerin ve yerin ve ikisi arasında bulunan her şeyin hükümranlığı onlara mı aittir? Öyleyse (akıllarına gelebilecek) her türlü vasıta ile (benzer ilahi bir makama) ulaşmayı denesinler (bakalım)!
— Mustafa İslamoğlu: Yoksa göklerin, yerin ve bu ikisi arasındakilerin mülkiyeti onlara mı ait? Haydi o zaman, tüm araçlara sarılsınlar da, (göklerin tahtına) çıkıp kurulsunlar bakalım!
—- Ömer Nasuhi Bilmen: Yoksa göklerin ve yerin ve aralarındakilerin mülkü onlar için midir? (Öyle ise) Sebepler içinde yükseliversinler.
— Seyyid Kutub: Yahut, göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların hükümranlığı, onların elinde midir? Öyle ise sebeplere sarılıp ta göğe yükselsinler (de hükümranlığı ele geçirsinler bakalım).
— Suat Yıldırım: Yoksa göklerin, yerin ve ikisi arasında olan varlıkların hakimiyet ve yönetimi onlara mı ait? Haydi, ellerinden geliyorsa sebep ve vasıtalarını temin etsinler de göğe çıksınlar (âlemi oradan yönetsin, vahyi de isteklerine göre indirsinler!)
— Süleyman Ateş: Yoksa göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların mülkü onların mı? Öyleyse sebepler (vâsıtalar) içinde yükselsinler (vâsıtalara binip göklere çıksınlar da oradan âlemi yönetsinler, vahyi de kendi isteklerine göre indirsinler).
— Tefhim-ul Kuran: Yoksa göklerin yerin ve bu ikisi arasında bulunanların mülkü onların mı? Öyleyse, sebepler içinde (bir imkân ve güç bularak göğe) yükselsinler.
— Ümit Şimşek: Veya göklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin malikiyeti onlarda mı? Öyleyse sebepler içinde yükselip de Arş’a çıksınlar.
— Yaşar Nuri Öztürk: Yoksa göklerin, yerin ve bu ikisi arasında bulunanların mülk ve saltanatı onların mı? Eğer öyleyse sebepler içinde yükselsinler.
Yorum: Kur’an ayetlerinde parantez içinde yazılan yerler
Kayıtsız Üye
Hadislere dayanarak bu kısımlar yazılıyor, bu şekilde kuran daha anlaşılır ve akılda kalıcı şekilde oluyor. Çünki ayetlerin bazılarını anlamak için nasıl inmiş, hangi olayın üstüne bu ayet gelmiş, bilmemiz lazım yoksa ayetten çok farklı anlam çıkabilir. bunlar sadece çevirilerde oluyor ki bizler anlayalım pekiştirelim.