Anasayfa
27 Temmuz 2022, 3:15
sizden6
Abone

Fotomontaj yapmak kul hakkımı?

Fotomontaj yapmak kul hakkımı?

yunn
Selamun aleykum bir şey soracağım ben baya oldu geçmişteki halimle şuanki halimden gerçekten eser yok kul hakkına o kadar dikkat ediyorum ki her konuda çok hassasım ama geçmişte birinin fotoğrafına pis bir montaj yapmıştım ama bunu paylaşmadım her hangi bir yerde sadece çok samimi olduğum 2 arkadaşım vardı onlara gösterdim şuan yeni aklıma geldi bu olay gerçekten çok pişmanım montaj yaptığım kişi ile konuşamam bile hayatım boyunca konuşmuşluğum yok ne yapabilirim.

Okudunuz mu?  Ergenliğe girmeden önce günahların yazılmadığını biliyorum. kul hakkı yazılırmı?

Yorum: Fotomontaj yapmak kul hakkımı?

avni
Montajdan kastın arka plandaki kötü gözüken şeyleri kaldırmak vb. şey ise bir sıkıntı olmaz ama kendini güzelleştirmek ve arkadaşlarına kendini güzel göstermek için yapmışsan onları kandırmış/aldatmış sayılırsın. Eskiden bazı yerlerde eşler birbirini görmeden evlenirmiş. Mesela bu devirde böyle bir şey olsa eş adayı montajlı resme bakıp evlense kul hakkı olur ama senin kul hakkına girdiğini sanmıyorum.

Okudunuz mu?  Hadiste: Her Müslüman affedilir. Ancak dargın olan kişi müstesna. Dargın olan kimdir ?

Yorum: Fotomontaj yapmak kul hakkımı?

avni
Aklıma "Bizi aldatan bizden değildir" hadisi geldi. Bence sen bundan sonra montaj yapma.


Yorum: Fotomontaj yapmak kul hakkımı?

yunn
Efendim öncelikle ilginiz için teşekkür ederim fakat ben üsttede belirtmiş oldugum üzere bir başka kişinin fotoğrafına pis bir montaj yaptım ve o zamanlar kul hakkına felan bu kadar dikkat etmiyordum ama artık çok dikkat ediyorum ve bu yaptıgım hatadan dolayı çok pişmanım. Montajını yaptıgım kişi ile de görüşmüşlüğüm yok ismini biliyorum ama onu yakından tanımıyorum yani her hangi bir diyalogum bile olmadı dediğim gibi bu olay kul hakkımıdır? (Kullanıcı adı ”Hoca” olan değerli hocam sizdende cevap bekliyorum. Allah şimdiden razı olsun cevap veren tüm herkesten.)

Okudunuz mu?  Mezheplerde tahiyyat neden farklıdır

avni
Hocamız daha iyi bilir ama bana sorarsan o montaj yaptığın fotoğrafı senden başka birisi görmüş ise montajı yaptığın kişinin kul hakkına girersin. Gösterdiğin kişilerde o fotoğraf hakkında yorum(gıybet) etmişlerse şayet onlarda günaha girer onları günaha sürüklediğin içinde ayrıca sana günah yazılır. Düşünsene birisi senin fotoğrafını habersiz alıyor buda yetmezmiş gibi seni kötü bir biçime sokuyor ve başkasına gösteriyor,o kişilerde senin hakkında aralarında konuşuyorlar, ne hissedersin ?
Montajı yapıp yayınlamamışsan ve başka kimseye göstermemişsen bir sakınca yoktur.

Okudunuz mu?  Haram Yedim Ne Yapmalıyım

Ek olarak bir olay anlatıyım: Peygamberimiz bir gün ağacı sallamış, ağaç yaprakları dökülmüş ve ardından: Bir müslüman güzelce abdest alır ve beş vakit namaz kılarsa, günahları işte bu yapraklar gibi dökülür demiştir.


yunn
Allah razı olsun cevabınız için. Efendim samimi arkadaşlarım vardı 2 tane sadece onlara göstermiştim ve onlarda öyle kötü bir şekilde yorum yaptılarmı tam hatırlamıyorum ama öyle sadece gösterip hemen sonra geri kapatmıştım galiba. Montajını yaptığım kişi ile konuşabilsem helallik isteyebilsem gerçekten helallik isterim o zamanlar cahil zamanlarımdı kul hakkına bu kadar dikkat etmiyordum ama şimdi en ufak detayda bile dikkat ediyorum helallik alma imkanım olsa alırım ama yapamam bunu. Tevbe etsem onun hidayeti için dua etsem yeterli olur mu acaba:/ Allah tekrardan razı olsun güzel cevabınız için.

Okudunuz mu?  Saçı topuz yapana haşa güzel demek

yunn
”Hoca” kullanıcı adlı değerli hocam size bir sorum var. Biraz zaman oldu o zamanlar kul hakkı konusunda dikkatli değildim ama şuan en ufak detayına kadar dikkatliyim hocam. Geçmişte birinin fotoğrafına kötü bir montaj yapmıştım. Ve bundan dolayı çok pişmanım 2 tane samimi olduğum arkadaşım vardı sadece onlara gösterip daha sonrada kapatmıştım. Hocam yaptığım kişiyle en ufak diyaloğum olmadı yakından tanımıyorum helallik isteyemem ne yapabilirim hocam bu kul hakkımıdır?

Okudunuz mu?  Cuma vakti 6 rekat namaz kılanlar

Öncelikle Allah razı olsun cevabınız için hocam. Gösterdiğim kişiler benim çok yakın arkadaşlarım dedigim gibi üzerinden bayağı bir zaman geçti ve onlar sahte olduğunu montaj olduğunu zaten biliyorlardı ben montaj diye söylemiştim zaten yanlış hatırlamıyorsam. Hocam imkanım olsa inanın helallik isterim o kişi bir kız ve ben ise bir erkeğim ve utangaç birisi olduğumdan bunu yapmam imkansız hiç konuşmadığım bir kızdan çıkıp nasıl helallik isteyebilirim hocam gerçekten isteyemem. Tevbe etsem hidayeti için dua etsem olur mu hocam? Zaten bu konu yeni aklıma geldi unutmuştum geçenlerde Photoshop programı kullanırken aklıma geldi değerli hocam.

Okudunuz mu?  Sıkıntım var.Şeytan vesvese veriyor

Üstteki son mesajım için değerli cevabınızı bekliyorum hocam uzatmak istemedim aradan biraz zaman geçti yazayım dedim şimdiden teşekkürler hocam.


Hoca
Helallik isteme imkanı olduğu sürece istenmelidir
İmkân yoksa resmi gisterdiginiz kişilere sahte olduğunu söylemeli ve tövbe edilmelidir


Fotomontaj yapmak gunahmi

Bu kategoride yer alan Çarşaf Nasıl Giyilir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Fotomontaj yapmak kul hakkımı?