Edep (görgü) kuralları

Edep (görgü) kuralları

merve
Edep; güzel terbiye,iyi davranış,güzel ahlâk,haya,nezaket,zarafet demektir.Edep,hiçbir hırsızın çalamadığı güzel bir ziynettir.edep, insanla hayvani ayıran farktır.

Hazret-i Ömer "Edep,ilimden önce gelir" buyurur.

Mevlana hazretleri de;
Aradım tüm meclisleri,kıldım ilmi talep;
Dediler ilim en sonda,önce gerek Edep …

Peki bu kuralları nereler de ve nasıl kullanmamız gerekir.Dilerseniz onları sırasıyla görelim:


Sokakta: Sokağa tükürmek, çöp atmak, geliş geçişe mâni olmak, tiksindirici çirkin şeyler bırakmak, görgüsüzlüktür. İhtiyar, kadın ve hastalara her zaman öncelik verilir. İhtiyaçları varsa yardımcı olunur.

Yürürken: Pek yavaş veya pek hızlı ve büyüklenerek yürümemelidir! Kur’an-ı kerimde,"yer yüzünde böbürlenerek yürüme.Allah kendini beğenip övünen hiçbir kimseyi sevmez."(Sûre-i Lokman,18)
Yolda,büyük bir zat veya bir âlim ile beraber giden kimse,onun önünden ve solundan değil,sağından yürür.

Taşıma araçlarında: İnip binerken itişmek,sıra olan yerlerde sırasını beklememek çirkin davranıştır. Gençler; yaşlılara ve hastalara yer verir.Peygamber efendimiz, (Büyüklerini saymayan bizden değildir) buyuruyor.Ne yazık ki,günümüzde bazı gençler,yer vermemek için uyur numarası yapıyor,volkmen dinliyor.

Alışverişte: İzin almadan satıcının malına dokunulmaz. Malın görünüşünü, kalitesini bozacak şekilde ellenilmez ve bakılmaz. Fiyat konusunda fazla ısrar edilmez.Alınsa da alınmasa da teşekkür edilir.Satıcı müşterisinin memnun olacağı hal ve harekette bulunur.Malını almayanlara kızmaz,darılmaz,aleyhlerine olacak bir sözü arkalarından da söylemez.Alışverişte her iki taraf birbirlerini aldatmaktan uzak durur.

Toplu yerlerde: Düğün,cenaze ve bayramda daha hassas,nazik ve kibar olunur.Yere ve zamana göre uygun tavır takınılır.Cenazede,cenaze sahiplerinin üzüntüsünü paylaşılır,maddî ve mânevî üzerine düşen yardım yapılır,tesellî edici söz ve davranışlarda bulunulur.Yakınlarını kaybedenlere daha yakın davranılır.Düğün ve bayramlarda her zamankinden daha fazla güler yüzlü,neşeli,nazik,ikram edici olmak,büyüklere ve küçüklere uygun hediyeler vermek,gönüllerini ve duâlarını almak,görgülerimiz arasındadır Görgüde, eliyle ve diliyle başkalarını incitmemek esastır.

Komşulukta: İyi geçim,karşılıklı yardımlaşma,dert ve sevinçlerine iştirâk,her karşılaştıklarında selâmlaşma,hal hatır sorma,birbirinden isteklerini imkan ölçüsünde temin etme önemli görgü kurallarındandır Gürültü,çöp,pislik,rahatsız edici koku ve benzeri şeylerle komşuları rahatsız etmek hiç hoş karşılanmaz.Komşu kadın ve çocuklarına ayrı bir îtinâ,hürmet ve şefkat gösterilir.

Misafirlikte: Misafire ikram etmelidir! Peygamber efendimiz,(Allaha veahiret gününe inanan,misafirine ikram etsin) buyurdu. Misafire ikram,ona karşı güler yüzlü ve tatlı dilli olmaktır. Yemek için külfete girmemeli,hazırda ne varsa,onu ikram etmeli.Peygamber efendimiz,(Misafir için külfete girmeyin, misafir bundan rahatsız olur. Misafirini üzen Allahı üzmüş olur) buyurdu. Hz. Ali, (Dostların kötüsü, senin için külfete giren,seni özür dilemeye mecbur bırakandır) buyuruyor.

Misafirden hizmet beklememeli! Peygamber efendimiz,(Misafirden hizmet beklemek,aklın noksanlığına alamettir) buyurdu
Misafir, ev sahibinin gösterdiği yere oturmalı, ona itiraz etmemelidir.Peygamber efendimiz, (Bir arkadaşın yanına gidince, oradan ayrılana kadar, o arkadaş senin emîrindir) buyurmaktadır.

Hasta ziyaretinde: Ziyarete yeni elbise ile değil,her gün giydiği elbise ile gitmelidir! Giderken meyve veya çiçek gibi bir hediye götürmek iyi olur.Hastaya bakmayıp,sağa sola veya önüne bakmak uygun olmadığı gibi,devamlı olarak hastanın yüzüne bakmak da uygun değildir.Hastanın yanında asık suratlı durmamalı,güzel şeylerden bahsetmeli,iyileşmesi için duâ etmelidir!

Konuşurken: Konuşanın sözünü kesmek nezaketsizliktir. Hadis-i şerifte, (Arkadaşı konuşurken susmak mürüvvettendir.) buyuruldu. Mürüvvet; insanlık, yiğitlik, iyilik cömertlik faydalı olmak gibi manalara gelir ki, hallerin en güzeline riayet etmek demektir.

Eve girerken: Evimize Besmele ile ve İhlas suresini okuyarak girmeliyiz! Sağ ayakla içeriye girip, selam vermeliyiz! Her işe Besmele ile başlamaya alışmalıdır!

Birinin evine girerken, izin istemek gerekir.Kapının zilini çalarak veya seslenerek,izin istemelidir! İzin üç defa olur.Birincisinde ses verilmezse,bir dakika kadar sonra,ikinci defa da ses çıkmazsa,üçüncü defa zile basmalı,yine ses yoksa,dört rekat namaz kılacak kadar bekledikten sonra gitmelidir! Kapı aralanırsa,aradığını sormadan önce,kendini tanıtmalıdır!ve buyur edilince de edeple selam vererek içeri girmelidir.

Netice-i kelam,bu ve benzeri örnekleri hayatın çeşitli alanlarına yaymamız mümkün. Ama sözün özü,her nereye gidersek gidelim.bulunduğumuz ortama göre dinimizin emir ve tavsiyelerini imkanlar nispetinde hayata geçirmeye mecbur olduğumuz bilinciyle hareket edelim.Bu yapılanın,menfaatimiz icabı olduğunu asla unutmayalım.Sözlerimi şu güzel deyişle noktalıyorum:
Edep;bir tac imiş Nur-u Hüda’dan.
Giy ol tacı, emin ol her belâdan…


Cevap: Edep(görgü)kuralları

Hoca
< Eve girerken: Evimize Besmele ile ve İhlas suresini okuyarak girmeliyiz! Sağ ayakla içeriye girip, selam vermeliyiz! Her işe Besmele ile başlamaya alışmalıdır! >
besmele tamam da ihlas süresi nerden çıktı:)

Allah (cc) razı olsun


Yanıt: Edep(görgü)kuralları

menzile_hasret
Rabbim razı olsun ins.
EDEP YA HU!!!!


Soru: Edep(görgü)kuralları

ilke
teşekkür ederiz.


Hazall.
ALLAH c.c razı olsun…Rabbim bunlara uymayı nasip eder inşALLAH.Umarım bizlerde bu kurallara uyarız…


@hmet
edep tacını giyen her bela ve musibetten emin olur


bureyde07
Arkadaşı konuşurken susmak mürüvvettendir.

nE GÜZEL DÜSTUr… uYGULAYABİLSEk


Züleyha eylül
Allah sizden razı olsunki siz bizlere bu edep kuralları öğrettiniz Allah yardımcınız olsun


Kayıtsız Üye
Merhaba acil yardiminiza ihtiyacım var.. Kızım (10 yaşında) bugün okulda sözde 23 Nisan kutlaması diye bahçede müzik açılmış oyun oynuyorlar. Benim kızım ise saçlarını açmış ( normalde evde toplayarak çıkıyor) TV ‘ deki "çok afedersiniz" tabiri caizse dansöz kadınlar gibi saçlarını başını döndererek sallıyor. Bunu görünce çok kızdım ama yanlış birşeyde yapmak istemiyorum.. Her fırsatta Allah i dini kuranı edebi ahlaki iyiliği anlatıyorum oda peygamber efendimizin(s.a.v) hayatının kitabını okuyor .. Nasıl böyle bir hareket yapabilir anlayamıyorum. Nasıl davranmalıyım ne yapmalıyım nolur yardımcı olun bana .. Kızımın bu denli ahlaksizca hareketleri toplumun içinde yapması hiç yakışır bir durum değil.çok endişeliyim..


mum
Hepimiz endişeliyiz ama maalesef mahremiyetten söz açılınca sözde müslümanlar, kafirler ve münafıklar bize saldırıya geçiyorlar
Biz onlara göre geri kalmışız bizim içimiz kötüymüş vs…
Tavsiyemiz, dine ve ahlaka aykırı olan her işten her ortamdan çocuklarınızı koruyun ve kınayıcıların kınmasına aldırmayın


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun yorumunuz için .. Nasıl uzak tutabilirim ki o ortamdan. Okula gidiyor sonuçta, okuldan almakda olmazki.. Dediğiniz gibi cahil olarak çok endişeli boş yere endiseleniyosun çocuktur o daha diyerek içimi soğutmaya çalışıyorlar , lakin ben çocuğun erken yaşta ne alırsa nasıl yetistirilirse öyle gideceğini düşünenlerdenim. Kimse ne demiş pek de umrumda değil doğrusu.. Benim için doğru , Allah’in bize emrettiği dogrulardir , toplumun üstümüze yıkmaya çalıştığı sahte doğruluk değil.Elhamdülillah.. Kızımıda oğlumu da bu yönde yetiştirme cabasindayim Allah’in izniyle. Lakin böyle şeyler olunca insanın elinde olmadan bilen birine danışma ihtiyacı doğuyor ve ilk aklıma sizin sayfaniz geldi. Allah razı olsun ki böyle bir sayfa kurulmuş. Hakkınızı helal edin


edep kuralları, edep kurallari, edep görgü kuralları

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();